Češi rádi pohodlí. Mezi taxíky stoupá oblíbenost vyšších kategorií vozidel




Když se nechat svézt, tak ať to stojí za to. Tak uvažují hlavně Pražané, v hlavním městě totiž výrazně stoupá využívání kategorie Comfort v rámci aplikace pro mobilitu Bolt. Meziroční nárůst podílu jízd s takto označenými vozy zde činí 72 procent. Rádi si však dopřejí také v Brně, kde se oproti loňskému roku jezdí „comfortně“ o 40 procent častěji, a v Ostravě o 28 procent. V rámci kategorie Comfort jezdí nejčastěji vozy jako Škoda Octavia nebo Toyota Corolla, a to v maximálním stáří pěti let. Setkat se ale můžete i s vozy jako Audi A4 nebo BMW X3.

Výrazně roste také obliba kategorie XL, tedy vozidel s nejméně šesti sedadly pro cestující. V Praze meziročně stoupl její podíl na celkových jízdách o 23 procent, a v Brně se od zavedení kategorie XL loni v listopadu počet jízd ve velkoprostorových autech dokonce více než ztrojnásobil. Nejoblíbenější kategorií přesto zůstává ta základní zvaná Bolt. Ve všech českých městech proběhne více než polovina jízd právě v této hlavní kategorii.

Nejvyšší kategorií v rámci aplikace Bolt je Premium, které nejčastěji jezdí Škody Superb v maximálním stáří pěti let. Pokud ale budete mít štěstí, můžete se svézt i vozy jako je Tesla Y, Audi Q4 e-tron nebo Škoda Enyaq. Kategorie Premium je k dispozici v Praze a je využívána především firemními zákazníky. V hlavním městě a v Ostravě si navíc lze objednat odvoz za nižší cenu v kategorii Economy. Partnerští řidiči se do této kategorie přepínají v době, kdy jsou méně vytížení z důvodu nižší poptávky.

„Naše služba představuje alternativu k osobnímu autu, která je snadno dostupná a efektivní ve všech možných situacích: když potřebujete překonat kratší vzdálenost ve městě, půjčíte si zelenou koloběžku či kolo, a pokud je vaše cesta delší, objednáte si přes aplikaci odvoz autem. Mnoho uživatelů přitom klade důraz na komfort, jiní hledí spíše na cenu, a někdo třeba má velkou rodinu, která se na čtyři místa pro pasažéry nevleze. Proto je pro nás důležité, aby naši uživatelé měli na výběr z široké palety služeb,“ vysvětluje Soňa Stloukalová, Country manažerka platformy Bolt pro Českou republiku a Slovensko.

Kromě Prahy, Brna a Ostravy si lze odvoz autem prostřednictvím služby Bolt objednat také v Plzni, Olomouci, Liberci, Českých Budějovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Karlových Varech, Mladé Boleslavi a na Kladně. Aplikace Bolt je dostupná na Google Play i App Store