Makovo-citronový chlebíček, na kterém si pochutnáte




Podzim už je v plném proudu! Listy pomalu zlátnou, dny se krátí a chladný vánek nás nutí vytáhnout teplejší oblečení. Ponořte se s námi do náruče tohoto kouzelného ročního období a dopřejte si hřejivou, uklidňující vůni a vynikající chuť našeho čerstvě upečeného makovo-citronového chlebíčku. Jemné zemité a oříškové tóny máku harmonicky souzní se svěžím nádechem citronu a vytvářejí tak pochoutku, která dokonale vystihuje esenci této části roku. Chlebíček nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale také ponoří vaše smysly do náruče podzimu a navodí pocit útulného větrem ošlehaného podzimního dne. Vyzkoušejte recept ještě dnes, uvelebte se ke krbu a pozorujete, jak se svět kolem vás proměňuje.

Mák – tajemství přírodního klenotu

Tato květina s podmanivým půvabem a historickým významem okouzluje lidstvo již po staletí. Jeho okvětní lístky, které mají řadu zářivých odstínů, zlákaly kdejakého umělce. Různé kultury si ho ale oblíbily i pro jeho léčebné a kulinářské využití. V tradiční medicíně se používal na celou řadu onemocnění, od kašle a nachlazení až po nespavost a úzkost. Dnes jsou jeho semena oblíbená v mnoha světových kuchyních a dodávají různým pokrmům texturu a charakteristickou oříškovou chuť. Jeho semena překvapí i svým bohatstvím živin. Obsahují důležité minerální látky jako je vápník, fosfor a hořčík. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a prospěšných tuků. Mák je také známý svými blahodárnými účinky na trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje zdravý trávicí systém. Obsahuje i antioxidanty, např. kyselinu olejovou a linolovou. Navíc tuky obsažené v máku mohou pomáhat snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že snižují hladinu špatného cholesterolu. V neposlední řadě může mít mák i zklidňující účinek a pomáhá k navození pocitu klidu.  V kontrastu s chutí citronu vytváří tato dvojice úžasnou rovnováhu.

Citron – superstar mezi ovocem

Citrony pochází pravděpodobně z Indie a jejich historie je dlouhá více než 2 000 let. Není se čemu divit, protože citrony se stále drží mezi ovocem na předních příčkách v obsahu vitamínu C. Ten má zásadní význam pro imunitní systém, zdraví pokožky a celkovou pohodu. I díky svému obsahu vitamínu C hrály citrony důležitou roli v prevenci kurdějí u námořníků. Dnes jsou oblíbené pro své všestranné využití v kuchyni i mimo ni. Jejich šťáva a kůra se používají k vylepšení chuti sladkých i slaných pokrmů, od dezertů až po salátové zálivky. Jsou také přírodním konzervantem a citronová šťáva zabraňuje hnědnutí ovoce a zeleniny a prodlužuje trvanlivost některých potravin. Citrony překvapí i řadou dalších zdravotních benefitů. Kyselina citronová obsažená v citronech může například podpořit trávení tím, že zvyšuje produkci trávicích enzymů. Kyselina také může pomáhat předcházet tvorbě ledvinových kamenů. Vitamín C obsažený v citronech je také nezbytný pro tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pleť pevnou a mladistvou. Při pečení dodává citronová šťáva vlhkost, a tím udržuje dezerty křehké a vláčné. Aromatická vůně navíc krásně mák doplní a provoní celou kuchyni.

Pečení bez chemie

Také si kladete občas otázku, jak udělat vaše pečení zdravějším bez zbytečné chemie, a navíc s ohledem na životní prostředí? Pokud ano, měli byste vyzkoušet k upečení makovo-citronového chlebíčku bio mouku! V dnešní době, kdy už nejsou bio produkty nedostatkovým zbožím, které uvidíte pouze v regálech obchodů se zdravou výživou či na farmářských trzích, je cesta k udržitelnosti opravdu tak snadná!

A jak že se bio mouky oproti normálním moukám liší? Není třeba, abyste byli skeptičtí, jelikož jejich chuť pravděpodobně nerozeznáte od normálních mouk. BIO hladká mouka značky Babiččina volba má navíc stejné pekařské vlastnosti jako mají mouky bez tohoto označení, ale můžete si být 100% jisti jejím původem. Mouka se vyrábí z obilí pěstovaného podle přísných pravidel bio produkce, které je šetrnější k životnímu prostředí a genově modifikovaný materiál ani žádná éčka v jejím složení nenajdete. Ať už tedy patříte mezi zvídavce, kteří se zajímají o složení potravin či nikoliv, tento typ produktu rozhodně stojí za vyzkoušení. Jakmile jej totiž jednou zařadíte do svého pečícího repertoáru, nebudete už používat nic jiného! Pokud neseženete mouku Babiččina volba BIO hladká, zkuste klasickou hladkou mouku, se kterou také nešlápnete vedle.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 50 g změklého másla
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 160 g BIO hladké mouky Babiččina volba / Babiččina volba hladká
  • 90 g mletého máku
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 2 citrony
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do nadýchané světlé pěny. Máslo a mák spolu rozpusťte ve vodní lázni, poté po lžících přidávejte do těsta. Přidejte kůru a šťávu z citronů, mouku, prášek do pečiva a tvaroh.
  2. Vymažte formu a řádně ji vysypte hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 170 °C.
  3. Pečte 35 minut. Pak nechte zcela vychladnout a až poté vyndejte z formy.