Petr Batěk vidí v Mozartovi tak trochu rockera…




Petr Batěk je nejen herec, ale také básník, textař a hudebník. Jeho muzikantská duše je veskrze rockerská, která nachází velké uspokojení i ve vážné hudbě. Od patnácti let se objevuje v různých hudebních uskupeních. Svůj první veřejný koncert si odbyl s kapelou Tudor. Když ho napadlo v rámci jevištní show oběsit na pódiu plyšového šaška v rudém oblečku, mělo to své následky. Začala se mu více věnovat STB a opakovaným výslechům se nevyhnul. Dnes je z něj muzikant s křehkou duší a s potěšením přijal pozvání ke slavnostnímu otevření knihy Druhý život Mozartův autorů Václava Junka a Oldřicha Vlčka. Román, jehož vydání se ujalo nakladatelství Bohemica Books připouští na základě několika důkazů, že Mozart svoji smrt jen předstíral a pod cizím jménem ještě po několik desítek let žil a skládal.

Vaše filmové, televizní a hudební počiny jsou známé, ale když se ponoříme více do té vážné hudby, který ze skladatelů je Vám nejblíže? Je mezi nimi také Mozart?

Já jsem měl radši tedy, upřímně řečeno, ty temnější, takže jsem dříve poslouchal hodně Beethovena. Líbil se mi Rimskij- Korsakov, takové ty trošku temnější polohy, i když Mozartův Requiem je úžasná věc.

Jaký máte vztah k Mozartovi?

No, tak jako hudebník samozřejmě poslouchám jeho tvorbu v různých provedeních. Vážná hudba mě skutečně fascinuje a zajímá. Mozart mi svým způsobem života, jak ho tedy známe z té filmové tvorby, připomíná styl života Jima Morrisona a dalších rockových hvězd, takže je mi blíže, mám ho opravdu rád.

Jste překvapen novou informací, že Mozart možná ještě žil zhruba tři desetiletí a tvořil pod jiným jménem?

Je to velké překvapení, a jak jsem říkal už tady při křtu, tak už se mi před očima honil film. Už jsem viděl to filmové plátno, jak Mozart žije a jak velmi zajímavý by ten snímek byl. Jsem rád, že

taková kniha vznikla a moc se těším na to, až si ji přečtu.

Co byste popřál knize.

Samozřejmě úspěch, spoustu čtenářů a popřál bych jí, aby, protože přece jenom audio, vizuální stránka věci je hodně populární a v současném světě obzvlášť, takže bych přál té knize, aby získala nejenom dobrou audio verzi, ale i tu filmovou.

Fotogalerie