Není materiál jako materiál – díky tomuto průvodci se při výběru outdoorového vybavení nespletete




Ve světě outdooru hrají materiály hlavní roli. Ať už se chystáte na pohodový výlet do přírody, nebo na náročný výšlap v horách, je máloco důležitější než vybrané oblečení a obuv. Materiály určené pro outdoorové vybavení musí efektivně chránit proti nepřízni počasí. Je důležité, aby tyto látky byly odolné a funkční, a musí zároveň zajistit i pohodlí. Které materiály si na vybrané aktivity zvolit? To se dozvíte v našem průvodci.

Outdoorové vybavení zaznamenalo v posledních letech výrazný vývoj, a prošlo nejrůznějšími inovacemi. Časy, kdy se na vícedenní túru vyráželo s těžkou krosnou na zádech, protože každý kousek oblečení zabíral nemalý prostor, ale především představoval značnou zátěž, jsou definitivně pryč. „S příchodem nových vláken, funkčních tkanin a lehkých materiálů se váha a objem oblečení na venkovní aktivity zřetelně zmenšily. Dnes si můžete užít několikadenní trek jen s lehkým batohem. Díky tomu si vychutnáte krásy okolní přírody, aniž by vás jeho tíha unavovala,” říká Robert Kunorza, výkonný ředitel ze společnosti Bennon.cz.

Typy materiálů a jejich důležité vlastnosti

Existuje celá řada materiálů, které jsou vyvinuty právě pro potřeby outdoorového oblečení, neexistuje však takový, který by byl ideální pro všechny situace. Konečný výběr závisí na konkrétních požadavcích, podmínkách a typu aktivity. Tento článek je zaměřen právě na materiály vhodné pro outdoor.

UMĚLÉ MATERIÁLY

Umělé materiály, známé také jako syntetická nebo chemická vlákna, jsou výsledkem různých chemických procesů a technologií. Často nabízejí kvalitní izolaci již při nižší hmotnosti, což je pro outdoorové oblečení výhodné. Jsou také známé svou vysokou odolností proti opotřebení. „Syntetické materiály jako polyester a nylon jsou v outdoorovém oblečení nezbytné pro jejich odolnost, lehkost a schopnost efektivně odvádět vlhkost,” dodává R. Kunorza.

  • Polyester je syntetický textilní materiál velmi oblíbený v oděvním průmyslu a při výrobě textilních výrobků. Je navržen tak, aby rychle schnul a odváděl vlhkost pryč od pokožky, což zajišťuje pocit sucha i během fyzicky náročných aktivit nebo v deštivých podmínkách.

Klady: rychleschnoucí, lehký a pohodlný na nošení, odolný proti skvrnám, snadno se čistí

Mínusy: méně prodyšný a může se nabíjet statickou elektřinou

  • Nylon neboli polyamid je velmi pevný syntetický materiál, často je využíván pro vyztužení snadno opotřebitelných částí oblečení, jako jsou lokty nebo kolena. „Při výzkumu a následné výrobě našeho outdoorového oblečení rádi využíváme nylonový materiál Cordura. Zvyšuje odolnost oblečení v místech náchylných k opotřebení,” uvádí R. Kunora ze společnosti Bennon.cz.

Klady: pevnost materiálu, je odolnější než polyester

Mínusy: ve srovnání s jinými materiály má omezené prodyšné vlastnosti

FREEDOM Underwear black

funkční prádlo obsahující aktivní bambusové uhlí

Cena: 999 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

 

ARTEMIOS Underwear black

lehké, rychleschnoucí funkční termoprádlo

Cena: 649 Kč

PŘÍRODNÍ MATERIÁLY

Přírodní materiály jsou získávány přímo z přírody nebo jsou vytvořeny z organických surovin – rostlinných (bavlna) nebo živočišných (merino vlna, hedvábí z bource morušového). Tyto materiály nejsou vytvořeny uměle a jsou obvykle biologicky rozložitelné. Mají výborné izolační vlastnosti díky dutým vláknům, která udržují teplo. Jsou ale obecně méně odolné než ty umělé. „Přírodní materiály mají výhodu, že jsou obnovitelné a biologicky odbouratelné, což je z hlediska životního prostředí pozitivní. Na druhou stranu např. výroba bavlny enormně zatěžuje životní prostředí pro velkou spotřebu vody. Na výrobu jednoho trička je jí zapotřebí 2700 litrů,” upozorňuje Robert Kunorza.

  • Bavlna je přírodní textilní vlákno pocházející z bavlníkové rostliny.

Klady: hypoalergení materiál, nezpůsobuje tedy podráždění pokožky; umožňuje průchod vzduchu a odvádění vlhkosti od těla

Mínusy: má tendenci absorbovat vlhkost, mokrá dlouho schne; je méně odolná proti opotřebení

  • Merino vlna je přírodní vlákno získané z merino ovcí. Ty jsou považovány za jedny z nejlepších producentů vlny na světě. Používá se zejména na výrobu termoprádla, ponožek nebo čepic. Díky svým jedinečným vlastnostem je vysoce oblíbená u dobrodruhů a vhodná pro vrstvení oblečení.

Klady: reguluje tělesnou teplotu; odvádí vlhkost, a tím udržuje teplotu i v chladných podmínkách; odolává nepříjemným zápachům

Mínusy: cena – výrobky z ní patří mezi dražší; někteří jedinci ji odmítají pro nepříjemný pocit na těle – „kousavost“

MERINO Underwear black

funkční set z merino vlny

Cena: 1 599 Kč

 

SMĚS MATERIÁLŮ - tzv. SENDVIČOVÉ MATERIÁLY

Sendvičové materiály představují revoluci v outdoorovém oblečení, a to díky jejich vrstvené konstrukci, která kombinuje různé textilie do jednoho funkčního celku. Příkladem je softshell, kde vnější vrstva odolává větru a vodě, zatímco střední vrstva nabízí tepelnou izolaci. Vnitřní vrstva pak zajišťuje pohodlí díky efektivnímu odvodu vlhkosti. Tento inteligentní design umožňuje vytvořit oblečení, které je nápadně adaptabilní a připravené na různorodé podmínky, od horských túr až po procházky v parku.

 

  • Softshell je obvykle vyroben z kombinace polyesteru, nylonu a elastanu. Je to materiál všestranný a velmi oblíbený pro schopnost kombinovat několik užitečných vlastností. V závislosti na konkrétním složení může být použit pro různé teplotní rozpětí a druhy počasí.

Klady: díky kombinaci různých syntetických materiálů je voděodolný, větruvzdorný a prodyšný

Mínusy: některé druhy softshellu jsou méně voděodolné než plně hardshellové materiály

  • Primaloft a Thinsulate jsou syntetické izolační materiály, které byly vyvinuty speciálně pro svou odolnost proti vlhkosti. Mají napodobit izolační schopnosti přírodních materiálů, jako je peří nebo vlna, ale přinášet výhody syntetických materiálů, jakou je například rychlé schnutí. Jsou hojně používány pro výplně outdoorových bund a zimních oděvů.

Klady: udržují teplo i v mokrých podmínkách a jsou lehké a kompaktní

Mínusy: Thinsulate může mít omezenou kompresní schopnost

  • Ripstop je speciální tkanina, často vyrobená z nylonu nebo polyesteru, s vpletenými silnějšími vlákny, které vytvářejí mřížkovou strukturu. Tato struktura zamezuje dalšímu roztrhání, což činí materiál ideálním pro odolné, ale lehké outdoorové a pracovní oděvy. Díky svým vlastnostem je často povrstvený pro dodatečnou voděodolnost nebo odolnost vůči UV záření.

Klady: Lehký, odolný vůči mechanickým oděrům, prodyšný

Mínusy: pokud je bez podšívky nezahřeje

RUFUS Jacket black/red

softshellová bunda do každého počasí

Cena: 1 849 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

IRIS Jacket green/black

multifunkční pohodlná bunda

Cena: 1299 Kč

THOROS Jacket green

prodyšná zimní bunda

Cena: 1 699 Kč

„Většina outdoorových oděvů je kombinací různých materiálů, aby bylo dosaženo optimálních vlastností. Například vrstvené systémy (softshell, thinsulate, a další) outdoorového oblečení bývají často kombinací přírodních a umělých materiálů, což umožňuje vytvořit vyvážené oblečení, které splňuje požadavky různých podmínek a aktivit,” dodává Robert Kunorza.

Výběr správných materiálů pro outdoorové oblečení je klíčový pro pohodlí, výkon a bezpečnost při venkovních aktivitách. Záleží na celé řadě specifických potřeb a je třeba brát v úvahu potřebnou izolaci, prodyšnost a další faktory.

Široký výběr outdoorového oblečení,

trekových nebo pracovních bot a dalšího vybavení naleznete na

www.bennon.cz.

Fotogalerie