Není čočka jako čočka – jiná barva, stejný úkol




Barevnost čoček na slunečních brýlích Relax není jen estetickou záležitostí. Každá barva má trochu jinou funkci, ale nakonec všechny plní stejný úkol – chrání vaše oči před škodlivým UV zářením nejkvalitnějším UV400 filtrem a kvalitní odolný materiál zase před mechanickým poškozením oka. Jaká barva je vhodná, do jakého počasí či světla? Kromě různé barevnosti čoček se rozlišuje také jejich povrchová úprava. Každá z nich má trochu jinou funkci, ale všechny by vaše oči měly stoprocentně ochránit před vnějšími vlivy. Pojďme se na to společně podívat.

Hnědé čočky: Hnědé čočky jsou dlouhodobě velmi populární. Jedná se o elegantní řešení, které zvyšuje kontrast, umožňuje ostřejší vidění a snižuje námahu očí. Jsou vhodné pro běžné denní nošení i řízení automobilu.

Typ: R2351C Moreton

Šedé čočky: Šedé čočky zachovávají přirozenost barev a nezkreslují je. Jsou vhodné pro běžné denní nošení. Nabízí zároveň velmi vysoké odfiltrování odlesků.

Typ:R0353C Luzia

Zelené čočky: Zelené čočky mají tendenci snižovat záření světla v modrém spektru, což může zlepšit kontrast a viditelnost. Zajišťují vysokou jakost barev.

Typ: R1153A Katan (Sezóna 2024)

Žluté a oranžové čočky: Tyto čočky zvyšují kontrast a jsou užitečné v podmínkách s nízkou viditelností, jako je šero, mlha nebo déšť. Tyto čočky jsou vynikající volbou pro řidiče a sportovce.

Typ: R2345D Peaks

Růžové a fialové čočky: Tyto univerzální barvy čoček zvyšují kontrast a ostrost vidění. Jsou vhodné pro široké spektrum světelných podmínek.

Typ: R0356B Lara

Typ: R0354B Maria

Modré čočky: Modré čočky mají estetický efekt, ale obvykle nejsou ideální pro zlepšení viditelnosti nebo kontrastu. I když zlepšují vnímání barev, toto zbarvení je spíše stylové a estetické než funkční.

Typ: R0351E Bimini

Polarizační čočky: Polarizační čočky blokují horizontální odrazy světla, což snižuje odlesky. To z nich dělá ideální čočky k vodě a na sníh. Často se využívají pro outdoorové aktivity.

Typ: R0346D Polynesia

Zrcadlové čočky: Tyto čočky mají povrch s odrazem, který odráží více slunečního světla a umožňuje tak proniknutí menšího množství do vašich očí. Tato úprava čoček se stala módní záležitostí, nicméně původně se nejvíce používala ve sportovních brýlích.

Typ: R0355C Queen

Antireflexní čočky: Tyto čočky mají vrstvu, která redukuje odlesky od povrchů, což zlepšuje viditelnost a pohodlí. Zejména pak v noci nebo za deště.

Gradientní čočky: Tyto čočky mají obvykle tmavší barvu nahoře a světlejší barvu dole. To pomáhá chránit oči před slunečním světlem pronikajícím ze shora, zatímco umožňuje lepší viditelnost zespoda.

Typ: Relax Montebello

Fotogalerie