Nový film Agnieszky Holland HRANICE bude oceněn ve Vatikánu




Snímek polské režisérky získává další prestižní ocenění, tentokrát přímo ze srdce katolické víry, z Vatikánu. Zvláštní cenu Fuoricampo si převezme režisérka Agnieszka Holland osobně ve Vatikánské filmotéce, a to za přítomnosti duchovních svaté katolické a apoštolské církve. Film byl ve Vatikánu nejvyšším duchovním promítnut v návaznosti na kontroverze vyvolané v Polsku. Právě tam byl některými katolickými politiky odsouzen. I přes to se ale stal divácky nejúspěšnějším filmem během premiérového víkendu v polských kinech, přišlo na něj více než 138 000 diváků. Do českých a slovenských kin vstupuje 19. 10. 2023.

HRANICE pojednává o „vnitřní i vnější hranici“ z několika různých perspektiv: utečenců, dobrovolníků, pohraničníka a ženy, která se do regionu nedávno přistěhovala. „Jsme poctěni, že můžeme ve Vatikánu přivítat Agnieszku Holland a její skvělý film HRANICE. V tématu utečenců panuje naprostý soulad mezi citlivým pohledem režisérky a naší církví.  Možnost učinit tak v rámci festivalu Tertio Millennio Fest, který je jediným filmovým festivalem na světě, který vznikl na přání papeže (pozn. Karol Wojtyła) a který je pořádán společně se Svatým stolcem, tomu dodává ještě větší význam. Za přítomnosti nejvyšších vatikánských představitelů udělíme filmu a režisérce Zvláštní cenu Fuoricampo ve Vatikánské filmotéce. Tato čestná cena je každoročně udělována filmu, který je schopen vyburcovat lidské svědomí a proniknout do světlých ale i temnějších míst lidské duše," říká umělecký ředitel festivalu Gianluca Arnone.

"Mimořádnost tohoto snímku dokazují nejen festivalová ocenění, nadšené přijetí nejpřednějšími filmovými kritiky, obrovská pozornost světových médií, ale i prodeje filmu do zahraničí. O film projevilo nebývalý zájem Japonsko, Německo, Izrael, Švýcarsko, Řecko, Ukrajina, Latinská Amerika, Čína a Skandinávie. Již před tím film koupilo Španělsko, Rakousko, Pobaltí, Bulharsko, Slovinsko, Maďarsko, Island, Francie, Benelux, Itálie, Portugalsko nebo země bývalé Jugoslávie. Jsme rádi, že jsme se na projektu mohli podílet a těšíme se na přijetí diváků,“ říká koproducentka Šárka Cimbalová z Marlene Film Production.

Festival Tertio Millennio, který se každoročně koná v Římě a ve Vatikánu, se vyznačuje bohatým programem projekcí filmů z celého světa, debaty s autory, soutěží krátkých filmů a dalším doprovodným programem. V roce 2017 se Tertio Millennio Film Fest stal soutěžním festivalem. Uděluje dvě hlavní ceny a jednu zvláštní - Cenu Tertio Millennio pro nejlepší soutěžní film, Cenu pro první tři finalisty soutěže krátkých filmů a Zvláštní cenu Fuoricampo, kterou letos obdrží právě snímek HRANICE.

Fotogalerie