Zájem vidět Fillův obraz Zátiší s jahodami byl opravdu velký




Pražské nákupní centrum Europark Štěrboholy připravilo v dubnu pro své návštěvníky naprosto mimořádnou výstavu obrazů, kde veřejnost měla možnost úplně poprvé spatřit obraz Emila Filly Zátiší s jahodami z roku 1931. Tento skvost byl až do současnosti uchráněn i před fotoaparáty médií, a tak  vlastně téměř nikdo, až do 12. dubna 2018, neměl vlastně tušení, jak dílo vypadá. Fillomilci nějakou představu jistě měli, ale tu rozhodně dílo několikanásobně předčilo.

Byla to naprosto výjimečná příležitost, která se zrodila díky nápadu nákupního centra Europark Štěrboholy. Ten vzal na sebe veškerou tíži, která je spojena s vystavením obrazu autora, jehož díla v aukčních sálech atakují ceny nejvyšší.

Obraz Zátiší s jahodami byl zapůjčen ze soukromé sbírky. Výstavu doplnila díla žaček Emila Filly - Aleny Antonové a Daniely Benešové, která se také těšila nemalé pozornosti a obdivu. Obě sympatické dámy plné elánu se zúčastnily nejen slavnostní vernisáže, ale do Europarku Štěrboholy zavítaly i v následujících dnech na besedu s veřejností. Ani jedna v sobě nezapře kousek Filly, jehož dílo zná celý svět.

Alena Antonová  absolvovala u profesora Filly v roce 1955 a dodnes reprezentuje jeden z nejslavnějších ateliérů. Emila Fillu obdivovala a jeho tvorbu a kubismus nadále posouvá, aniž by toužila po pomíjivé lidské slávě. Daniela Benešová, akademická malířka a grafička, absolvovala o dva roky dříve. Je známá precizností a poetičností, čímž se zapsala hned při svých uměleckých začátcích.

Co by si tichý obdivovatel díla rodák z Chropyně Emila Filly, kubistického malíře, grafika, sochaře, výtvarného teoretika a profesora mohl přát? To aby bylo podobných počinů více.

Foto z vernisáže a průběhu výstavy poskytlo Nákupní centrum Europark Štěrboholy.

Fotogalerie