61. Newyorský filmový festival představil hlavní program, nechybí v něm film s českou stopou




Společnost Film at Lincoln Center, která každoročně newyorský festival pořádá, v úterý oznámila svůj hlavní program. Tvoří ho 32 filmů z 18 zemí světa. Mezi filmy, které byly do programu zařazeny, patří i film v české koprodukci Hranice. Na nejnovějším počinu Agnieszky Holland spolupracoval český producentský tým, který s ní v minulosti vytvořil oceňovaný film Šarlatán, společně také připravují snímek o Franzi Kafkovi.

Pro tvůrce, producenty a koproducenty, je to po zařazení snímku do hlavní soutěže MFF v Benátkách, další úspěch.  Hranice je fiktivním příběhem, založeným na skutečných událostech, které se dějí přímo vedle nás a prolínají se v něm tři pohledy – perspektiva uprchlíků, polských aktivistů a pohraničníků. Snímek je neuvěřitelně silným a emotivním příběhem o lidech prožívajících hraniční situace. „Je to evropský příběh,“ říká režisérka třikrát nominovaná na Oscara.

Režisérka a scenáristka narozená ve Varšavě natáčí po celém světě, s Čechy ale cítí silnou vazbu a to nejen díky svému studiu na FAMU, ale právě i díky českým koproducentům a partnerům. Koproducentem Hranice je česká produkční společnost Marlene Film Production producentky Šárky Cimbalové, se kterou Holland vytvořila již několikátý projekt. Hranici podpořil Státní fond kinematografie, dalším koproducentem je i Česká televize. Kromě ČR a Polska je již nyní potvrzeno uvedení filmu v dalších 20 zemích. Distributorem snímku v ČR je BIOSCOP, termín české premiéry je stanoven na 19. října 2023.

Synopse: Psycholožka Julia (Maja Ostaszewska) se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Současně s tím jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana (Tomasz Włosok). Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu.