Robert Rohál vystaví fotografické portréty slavných osobností v galerii MonAmi v Bílovci




Pro letošní rok připravil Robert Rohál fotografickou výstavu „Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní“, kterou už představil na třech místech. Prvně to bylo ve foyer Domu kultury v Kroměříži, potom v Galerii města Přerova a od května do konce července byla k vidění v interiérech nádherného zámku v Třešti. Počtvrté bude výstava umístěna od 3. srpna do konce září v galerii MonAmi v Bílovci.

„Na to, že budu vystavovat v této galerii v Bílovci, se velmi těším,“ říká Robert Rohál. „Jednak jsem neměl výstavu na severní Moravě několik let, jednak kurátorkou je Rosana de Montfort, které si vážím i jako skvělé malířky. Navíc Rosanka zná moje fotografie - a o to víc si cením toho, že mě jako autora přivezla do Bílovce, zvláště když galerie MonAmi má dobrý zvuk a renomé.“

Už samotný název „Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní“ napovídá, že jde o portréty slavných osobností z kulturní sféry a autor, který působil řadu let jako novinář, je zvěčnil v letech 2010 - 2022. V rámci této výstavy uvidí návštěvníci známé tváře jako jsou Zdeněk Troška, Karel Gott, Helena Vondráčková, Květa Fialová, Jarek Nohavica Eva Pilarové, Věra Špinarová, Tomáš Valík a další. Přitom výstava skýtá také fotografie známých režisérů, hudebních skladatelů, muzikálových či operních hvězd, dirigentů či malířů.

„Faktem je, že fotky vznikaly v různém prostředí a za různých okolností,“ vzpomíná autor. „Některé snímky jsou pořídil, když jsem s „obyčejně neobyčejnými“ dělal novinové rozhovory u kávy, něco jsem nafotil v šatně nebo na jevišti. Některé osobnosti mi i hbitě zapózovaly. Přitom tu mám i portréty mých několika fotogenických přátel, kteří posloužili jako modelové a modelky. Jak už jsem párkrát řekl, tak nejraději fotím lidi, které stylizuju do různých postav a příběhů. Tak vznikly kolekce jako Andělé mezi námi, Hřebci, Nostalgia 22, Romance o Krásce a zvířeti, La Divina nebo Edith a Marlene.“

Na svých kolekcích Robert Rohál spolupracoval i s několika profíky, například to byl renomovaný režisér Peter Gábor, který ztvárnil začarovaného prince (Romance o Krásce a zvířeti), operní pěvkyně Lenka Laurinčík Schallenberger byla La Divinou nebo herec a šansoniér Jiří Bartoň, který byl protagonistou kolekce Nostalgia 22, kde s ním „hraje“ modelka Soňa Drábková.

„Velkou kolekcí byla i ta s názvem Edith a Marlene, kdy jsem se inspiroval příběhem Edith Piaf a Marlene Dietrich. Všechno začalo tím, že Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě chystalo před deseti lety muzikál Edith a Marlene, nakonec z toho byla i výstava v rámci divadelní premiéry. Domluvil jsem se s vedením divadla, panem režisérem i oběma herečkami (Hana Fialová a Eva Zbrožková) a ve finále to byla kolekce pětadvaceti fotografiích. Nebyla to ale reportáž z divadelních zkoušek, ale byl to můj scénář přibližující muzikálový příběh. I v tomto případě jsou to černobílé fotografe přenesené na plátno v rozměru 50x75cm. Je pravda, že od prvopočátku vystavuju výhradně černobílé fotky a nechám je přenést na plátno. Vypadá to mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá fotce něco navíc,“ říká Robert Rohál.

V minulých letech prezentoval svou tvorbu na hradech Karlštejn a Křivoklát, ale také v již zmíněném Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, Městském divadle ve Zlíně, Muzeu Kroměřížska nebo v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci. Vedle toho vystavoval také v Praze, Brně, ve slovenském Zvoleně, Třebíči, Dobrušce, Kyjově, Hukvaldech, samozřejmě v rodném Holešově, ale také v galerii Divadla Šumperk, na zámcích Doudleby nad Orlicí, Rájec nad Svitavou, Světlov a Lomnice nad Popelkou.

Jak už bylo uvedeno na samém začátku, aktuální výstava „Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní“ proběhne v galerii MonAmi v Bílovci. Vernisáž je naplánovaná na čtvrtek 3. srpna 2023 v 17 hodin. Kromě kurátorky Rosany de Montfort, která bude mít hlavní slovo,  zahraje i několik písní v akustickém provedení rocková skupina GAIA. Výstava potrvá do konce září.

Jana Hájková

Foto Robert Rohál

Fotogalerie