Nový film Agnieszky Holland HRANICE je něco mezi Šarlatánem a Kafkou




Mezi filmy, které se kvalifikovaly do hlavní soutěže 80. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, je i nejnovější počin Agnieszky Holland HRANICE, režisérky třikrát nominované na Oscara. Hranice je navýsost současným příběhem o tom, jak se každý z nás může nečekaně ocitnout v mezní, hraniční situaci a být nucen volit mezi dobrem a zlem. Film nás nutí uvědomit si, že diskuse o morálních volbách není doménou akademických debat, ale probíhá tady a teď, v současném Polsku.  Na projektu spolupracuje producentský tým, který
v posledních letech společně s Agnieszkou Holland vytvořil oceňovaný film Šarlatán a zároveň  připravuje film o Franzi Kafkovi.

Na vzniku filmu se také podílela česká produkční společnost Marlene Film Production producentky Šárky Cimbalové. HRANICI podpořil Státní fond kinematografie, dalším z koproducentů je i Česká televize. Film v ČR distribuuje BIOSCOP, termín české premiéry je stanoven na 19. října 2023. Kromě ČR a Polska je již nyní potvrzeno uvedení filmu v dalších 20 zemích.

HRANICE je fiktivní příběh, scénář filmu je ale založen na skutečných událostech, které se dějí přímo vedle nás. Přípravy filmu zahrnovaly stovky hodin analýzy dokumentů, rozhovory s uprchlíky, pohraničníky, obyvateli pohraničí, aktivisty a odborníky. Ve filmu se prolínají tři pohledy – perspektiva uprchlíků, polských aktivistů a pohraničníků. HRANICE je hlavně příběh o lidech. O lidech prožívajících hraniční situace.

Synopse:

Psycholožka Julia (Maja Ostaszewska) se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům.

Současně s tím jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. 

V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana (Tomasz Włosok). Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu.

Fotografie:  Agáta Kubišová