Pečený bažant nadivoko




Bažant na divoko je klasika, která se nikdy neomrzí.

Suroviny:

2 bažanti

2 mrkve

1/3 celeru

300 g slaniny

7 kuliček pepře

7 kuliček nového koření

3 kuličky jalovce

1 bobkové list

1 menší lžíce zatuhlého sádla

100 - 200 ml červeného vína

sůl

Postup:

  • Očistíme zeleninu a škrabkou si ji naporcujeme na plátky. Slaninu rozpustíme na pánvi, ale třetinu si necháme na později, přidáme zeleninu a koření a vše lehce osmahneme.
  • Pečlivě oškubaného a vykuchaného bažanta propláchneme v octové vodě a necháme ho dobře okapat. Bažanta naplníme většinou zeleniny se slaninou.
  • Do nádoby na pečení dáme sádlo, zbytek nakrájené slaniny na proužky, pak vložíme bažanta prsama dolů a okolo něj dáme zbylou zeleninu. Pečeme asi 1 hodinu, pak ho otočíme a
  • pečeme ještě půl hodiny. Během pečení dle potřeby podléváme červeným vínem. Nejlépe chutná s bramborovou kaší, kterou přelijeme vypečenou šťávou.