Jelení na víně




Jelenímu masu musíme dát dostatečný čas, abychom si opravdu pochutnali. Jeho výrazná, příjemně aromatická, chuť jistě mnohé osloví.

Suroviny:

1 kg jeleního hřbetu nebo kýty

120 g slaniny

2 mrkve

1 kořenová petržel

1/3 celeru

1 větší cibuli

40 g másla

5 kuliček nového koření

1 lžička tymián

4 hřebíčky

1 lžíce hladké mouky

3 plátky citronu

150 ml červeného vína

½ lžičky pepře

1,5 lžičky soli

500 ml masového vývaru

červený rybíz

Postup:

  • Jelení hřbet nebo kýtu nejdříve důkladně odblaníme, maso propereme ve studené vodě a osušíme.
  • Připravíme si do pekáče zeleninu nakrájenou na kostky, cibuli nadrobno a společně zasmahneme na másle.
  • Slaninu nakrájejíme na hranolky, kterými prošpikujeme jimi zvěřinu. Maso stačí jen lehce naříznout a slaninu do něj vtlačit. Ještě ho osolíme, opepříme, pak jej přiložíme na zeleninu a na závěr přidáme koření a 15 minut ho budeme dusit.
  • Mírně podušenou zvěřinu dáme péct do trouby. Když je maso měkké, vyjmeme ho a zaprášíme šťávu moukou a metličkou promícháme. Pokud jsme ho málo podlévali a šťávy je málo, přidáme vývar, pokud ho nemáme, postačí i voda, i když té něco chybí.
  • Přidáme víno, citronové plátky a třeba i červený rybíz. Omáčku na mírném ohni provaříme, propasírujeme a máme hotovo.