Až 12 % řidičů zažilo mikrospánek. 5 tipů, jak zatočit s únavou na cestách




Léto se blíží a s ním i prázdninové cestovatelské plány. Mezi Čechy je stále populární jezdit na dovolenou autem – tento způsob cestování jich volí více než polovina.[1] Tisíce kilometrů strávených za volantem jsou ale pro řidiče velmi náročné. Fatální může být především mikrospánek – zkušenost s ním má až 12 % českých řidičů.[2] Je proto důležité nepodceňovat přípravu a zajistit si na cestu dostatečný přísun energie.

Zívání, snížená koncentrace, začervenalé oči nebo dokonce rozmazané vidění – to jsou jen některé příznaky blížící se únavy. Nepozorný řidič je přitom pro okolí stejně nebezpečný jako ten, co se před cestou posilní alkoholem. Únava totiž způsobí až pětinu dopravních nehod.[3] Nebezpečný je především mikrospánek. Nejčastěji hrozí od druhé do páté hodiny ranní, ale nastat může i nečekaně během dne.[4] Existuje proto několik osvědčených rad, jak mu předejít.

  1. Pravidelné pauzy i odpočinek

Před dlouhou cestou si dopřejte dlouhý a kvalitní spánek. Pokud se ale za volantem přesto budete cítit ospale, nejúčinnější prevencí je odpočinek. Během povinné přestávky pomůže i dvacetiminutový šlofík. I takto krátké zdřímnutí může pomoci zlepšit pozornost. Avšak pokud budete potřebovat delší odpočinek, klidně si ho dopřejte. Na delších cestách se doporučuje dělat pauzy alespoň jednou za 2 hodiny.[5]

  1. Cvičením proti únavě

Během pauzy na odpočívadle je vhodné tělo pořádně protáhnout. Při jízdě za volantem trpí především krční a bederní páteř. Nemusíte hned cvičit složité sestavy, jednoduchý strečink či krouživé pohyby stačí k tomu, abyste protáhli svaly ztuhlé z dlouhého sezení. Tomu, kdo má rád dynamičtější pohyb, udělá dobře pár dřepů, jiný preferuje spíše klidnější prvky z jógy. Před cestou si také nezapomeňte nastavit správně a bezpečně sedadlo.

  1. Svačinky s sebou

Na delší cestu vždy přibalte zdravé a vyvážené svačiny. Nikdy totiž nevíte, zda vás dopravní zácpa neuvězní na dlouhé hodiny na dálnici. Vhodné jsou například „rychlé cukry“ obsažené třeba v ovoci. Do auta si můžete pořídit i cestovní chladničku, potraviny vám tak déle vydrží čerstvé. Pokud nemáte čas na přípravu svačiny, naplánujte si pečlivě trasu i s odpočívadly, kde si jídlo můžete nakoupit.

  1. Pravidelný pitný režim

Doplňovat tekutiny během cesty by měla celá posádka. Nejvhodnější je čistá či minerální voda, povzbuzující nápoje však přijdou také vhod. Kofein, který se nachází například v kávě, pomůže udržet koncentraci[6]. Podle průzkumu si kávu na cestách dopřává až 70 % řidičů.[7] Klasickou horkou kávu lze během letních měsíců nahradit ledovou variantou, třeba v hliníkové plechovce. Podobné balení je skladné a při cestování tak velmi praktické. I hotové nápoje v plechovce mohou být velmi kvalitní. Vhodným příkladem je ledová káva HELL ICE COFFEE, která je vyrobena z extraktů pravé Arabiky a Robusty a za použití pravého mléka. Navíc je bez konzervantů. Jedna plechovka obsahuje 100 mg kofeinu, což odpovídá přibližně šálku jedné kávy.

Ačkoli káva může řidičům přinést řadu výhod, je důležité ji pít s mírou. Doporučená maximální denní dávka kofeinu pro dospělého člověka je 400 mg denně.[8]

  1. Pozor na přecenění sil

Dnešní doba nabízí nejrůznější doplňky, vitamíny či povzbuzující nápoje, které zabraňují únavě. Vždy ale platí, že bychom měli vnímat svoje tělo a nepodceňovat na delších cestách vlastní síly. „Zátěží pro organismus jsou například velké výkyvy teplot. To znamená, že pokud je venku skoro 40 stupňů, neměli bychom mít puštěnou klimatizaci na maximum. Teplotní šoky zdraví příliš nesvědčí. Vyčerpávající je i monotónní cesta, proto je vhodné cestovat ve více lidech a na delších trasách se za volantem vystřídat. Během dlouhé cesty hrozí i podráždění očí. Pomoct mohou i zvlhčovací oční kapky, s jejichž výběrem poradí zkušený lékárník,“ přibližuje PharmDr. Jana Doleželová.

[1] https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/kazdy-druhy-cech-jezdi-na-dovolenou-autem-kazdy-desaty-si-s/r~08e9169a8ea211e993a6ac1f6b220ee8/

[2] https://www.ceske-novinky.cz/2022/05/25/z-pruzkumu-ktery-si-nechala-vypracovat-spolecnost-nextbase-vyplyva-ze-mikrospanek-za-volantem-zazil-kazdy-osmy-cesky-ridic/

[3] https://www.autoweb.cz/petinu-dopravnich-nehod-zpusobuje-unava-jako-ridit-jednim-promile-alkoholu/

[4] https://www.nebouram.cz/clanky/mikrospanek-je-nebezpecny

[5] https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/10-rad-jak-se-popasovat-s-horkem-a-unavou-za-volantem

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine

[7] https://www.petrol.cz/aktuality/kavu-na-cestach-vyhrava-espresso-11208

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102