Zbavte se plísní a šetřete peníze za vytápění nebo chlazení s reflexně izolačním nátěrem




S rostoucí cenou energií hledají Češi způsoby, jak ušetřit peníze nejen na jídle, ale i na položkách jako je například vytápění nebo chlazení. Jednou z cest je izolace venkovních fasád nemovitosti, které je však velmi nákladné a vyžaduje poměrně rozsáhlý stavební projekt. Ovšem efektivně izolovat lze i interiér, a to například technologií reflexně izolačního nátěru, jehož aplikace dokáže ušetřit až třetinu nákladů na vytápění nebo chlazení.

Reflexně izolační nátěry jsou hmoty, které díky svému složení dokážou odrazit více než 93,5 % tepelného záření. Obsahují totiž unikátní pojivo a desítky milionů dutých skleněných kuliček o velikosti 10–75 μm, jež ve vrstvě fungují na principu odrazu sálavého tepla podobně jako například termo fólie, kterou používají zdravotníci. Reflexně izolační nátěr totiž zabraňuje úniku většiny tepelného záření (tepla) přes stavební konstrukce a odráží ho zpět do vytápěného prostoru. „Pokud se tímto funkčním nátěrem, který po zaschnutí vypadá úplně stejně jako klasická interiérová barva, natřou všechny zdi v místnosti, tak se v ní tepelný komfort dokáže v zimním období zvýšit o 3-4°C. Znamená to, že je možné vytápět dům či byt na výrazně nižší teplotu, zachovat si příjemné klima a zároveň tím ušetřit 20–30 % nákladů vynaložených na vytápění. Opačným způsobem tyto nátěrové hmoty fungují v létě, kdy udržují příjemné klima uvnitř objektu,“ vysvětluje jednatel společnosti Alpha Czech, Peter Vavrda. Právě on se svým týmem stojí za vývojem těchto nátěrových hmot.   

Nátěr zabraňuje vzniku plísní a růstu bakterií

Nátěr má kromě tepelně izolační funkce i další vlastnosti. Tím, že zvedá teplotu v místnosti a teplo rozkládá rovnoměrně v celé ploše stěny, zabraňuje vzniku tepelných mostů a zároveň zvyšuje rosný bod. Díky tomu nemají vodní páry kde kondenzovat na stěně a nehrozí rozvoj zdraví škodlivých plísní. To je důležité například pro alergiky či astmatiky, kterým se ve vlhkých a plísní postižených domech daleko hůře dýchá. „Pokud se má nátěr použít v místě, kde je tepelný most, je třeba před aplikací plíseň setřít navlhčeným hadrem a aplikovat nátěr po celé ploše, a ne jen v postiženém místě. V takovém případě by totiž hrozilo, že se plíseň objeví tam, kde z důvodu absence nátěru vodní páry mohou dále kondenzovat na studené stěně,“ pokračuje s tím, že pro kompletní sanaci je nejlepší aplikace na všechny zdi v místnosti. Reflexně izolační barvy jsou také bakteriostatické, což znamená, že brání množení bakterií na ošetřeném povrchu. Nutno dodat, že i přes tyto vlastnosti je nátěr zdraví nezávadný, protože není biocidní, ani fungicidní. Vzniku plísní a množení bakterií zabraňuje pouze na základě fyziky, nikoliv chemie.

Tyto nátěrové hmoty lze samozřejmě aplikovat i na staré zdi, což jistě ocení majitelé stovky let starých kamenných domů i horských chalup, které trvá vytopit nesmírně dlouho, a i v létě zůstávají vlhké a studené. U všech starších nemovitostí je akorát lepší použít nejprve hloubkovou penetraci a teprve pak aplikovat nátěr. Postup výmalby se ale nijak neliší od malování klasickou interiérovou barvou, takže jej zvládne prakticky kdokoliv. Nátěr je vodou ředitelný a lze jej aplikovat štětcem nebo válečkem, přičemž stačí dva nátěry a ideální je malovat do kříže. Podle Petera Vavrdy by měl mezi jednotlivými nátěry být dostatečně dlouhý čas na proschnutí vrstvy. Jedině tak se totiž mikrosféry dokážou v disperzi dobře seřadit a technologie je plně funkční. Nátěr je navíc možné tónovat, takže jej už není nutné překrývat klasickou interiérovou barvou. Nátěr by sice fungoval i po následné výmalbě, ale mastek a vápenec v klasických barvách by mohl účinnost výrazně snížit.

Stejně dobře, jako technologie reflexně izolačních nátěrů funguje v interiéru, dokáže pracovat i na venkovních fasádách, které se v letních měsících kvůli dopadajícímu slunečnímu záření běžně rozpalují i na více než 70°C. Ošetřené fasády totiž většinu záření odrazí zpět do atmosféry, čímž aktivně zabraňují přehřívání objektů. „I v tomto případě stačí na fasádu aplikovat třeba metodou airless jen dvě vrstvy jako při klasickém natírání fasády, klima v domě pak bude v létě o poznání příjemnější a interiér objektu se nebude přehřívat,“ dodává na závěr Peter Vavrda.

Foto: Alpha Czech

Zdroj: Komunikační agentura Seteva