Sodexo Benefity: Projekt recyklace karet zaujal odborníky




Zdá se to být jen malý krok, ale pokud by takto postupovali všichni emitenti karet, byla by to velká věc. Možná i proto Francouzsko-česká obchodní komora ocenila projekt recyklace plastových karet společnosti Sodexo Benefity 1. místem v kategorii Společenská odpovědnost firem. Nejde však o jediný úspěch tohoto CSR projektu. Už loni ho porota prestižních cen SDGs (Sustainable Development Goals neboli cíle udržitelného rozvoje) od OSN v Česku zařadila do TOP 20 nejlepších projektů v kategorii Cirkulární ekonomika.

A o co v projektu jde?

Společnost Sodexo Benefity, největší poskytovatel benefitů v České republice, od svých klientů vybírá stravenkové i benefitní plastové karty, kterým vypršela expirace a které by jinak skončily bez užitku v odpadu. „Letos se nám podařilo vybrat 6254 benefitních a stravenkových karet, kterým vypršela platnost. Tyto plastové karty tak neskončí ve směsném odpadu, ale najdou další využití. Znovuzpracování plastového odpadu považujeme z hlediska udržitelnosti za téma číslo jedna. Doba rozpadu plastu je totiž dlouhá,“ říká Tereza Knířová, mluvčí společnosti Sodexo Benefity, a připomíná, že jde již o třetí ročník akce: „Když jsme s projektem začínali, doufali jsme, že budeme mít nějaké následovníky, ale zatím nevím o žádné jiné firmě, která by tímto způsobem karty vybírala a následně na své náklady recyklovala. O to více nás těší, že naši klienti do toho šli už potřetí s námi.“

Sodexo stejně jako loni spojilo své síly se společností Plastmakers, která z použitého plastu vyrábí například obroučky slunečních brýlí, stojánky na mobily, obaly na květináče a také nábytek s originálním designem. „Minulý rok jsme se rozhodli vyrobit z karet lavičku, o kterou projevilo zájem dopravní hřiště Technopark v Liberci. Podobnou cestou půjdeme pravděpodobně i letos,“ říká Tereza Knířová. „Se Sodexo jsme vymysleli způsob, jak karty efektivně zpracovat a vdechnout jim nový život. Inovativní přístup spočívá ve využití tvaru karet bez nutnosti jejich dalšího drcení a tepelného zpracování. Tím se docílí energeticky úsporného recyklačního procesu. Je pro nás prioritou, aby byl výrobek opravdu užitečný a nevyrobili jsme jen další plastový odpad,“ vysvětluje Tomáš Kolečář, zakladatel společnosti Plastmakers.

Tím ale celý projekt nekončí. Společnost Sodexo Benefity za každou vybranou kartu věnuje 10 korun Nadaci Partnerství, která v rámci programu Sázíme budoucnost podporuje po celé republice výsadbu stromů. „Peníze, které díky sběru karet Sodexo získáme, putují na výsadby a péči o stromy. Nové stromy vysazují dobrovolníci z řad obcí, neziskovek, škol a farností ve spolupráci s místními partnery, kteří jsou i budoucími garanty následné péče. Jen loni se díky partnerům jako je Sodexo podařilo podpořit 65 výsadeb. Po celé České republice vznikají nové aleje, remízky a větrolamy, které zkrášlují své okolí, ale také zadržují vodu a zmírňují dopady eroze a horka,“ vysvětluje Anna Poledňáková, vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost.

Zdroj: komunikační agentura Seteva