Velké Dářko a okolí – ráj pro milovníky přírody i historie




Velké Dářko, někdy označováno také jako Moře Vysočiny, je s rozlohou 206 ha největším rybníkem Českomoravské vrchoviny. Nachází se uprostřed CHKO Žďárských vrchů, a je tak skvělým výchozím bodem k objevování okolí. Na své si zde přijdou jak milovníci turistiky, kteří mohou objevovat místní přírodní památky a vylézt na několik osmistovek, tak cyklisté. Na ty tu čeká několik desítek kilometrů cyklotras, které je provedou jak po přírodních krásách, tak třeba po památkách UNESCO. Rodiny s dětmi se mohou zase vydat po stopách netradičních soch, do přírodního zábavného areálu nebo třeba do místních skláren.

Rekreační oblast s krásným koupáním, písečnými plážemi a vodními sporty

Rybník byl založen v 15. století za účelem shromažďování vody na pohon hamrů, pil a mlýnů na horním toku Sázavy a s jeho vznikem se pojí pověst o rozzlobených hejkalech, které lidé stavbou rybníka připravili o místo k životu. Ti se rozhodli pomstít – nejdříve rozházeli po okolí všechny milíře, ve kterých se pálilo dřevěné uhlí, proděravěli nově postavenou hráz a nakonec vyhnali všechny obyvatele obce zvané Milíkovice, aby lidé také zažili, jaké je to přijít o domov. Poté se rozptýlili do okolních hlubokých lesů. Tam, kde lesy zůstaly, prý žijí dodnes. Pokud tedy uvidíte na procházce rozhrabanou hlínu, nemuselo jít o divočáky, ale právě o hejkaly hledající jejich oblíbenou pochoutku - sladký černý kořen. Dnes už Velké Dářko není centrem pohádkových bytostí, ale spíš rájem pro turisty. Patří mezi oblíbené rekreační oblasti, které návštěvníkům nabízí krásné písčité pláže a koupání v čisté vodě. Díky tomu, že má původ v rašelinovém území, je spíše kyselá a není tak tolik náchylná k výskytu sinic. Vyzkoušet si můžete také windsurfing, jachting nebo projížďky na loďkách a šlapadlech.

Rašeliniště a trasy vedoucí po místních osmistovkách

Přímo okolo rybníka vede naučná stezka Dářská  rašeliniště. Na trase dlouhé necelé 3 km se prostřednictvím 12 informačních panelů a 2 vyhlídkových bodů. Setkání mohou být velmi zajímavá, ať už se tykají živé nebo neživé přírody, masožravých rosnatek nebo využití rašeliny. Kousek odtud, nedaleko obce Cikháj najdete přírodní památku Tisůvka. Na vrcholu se nachází rulová skála, která se také někdy nazývá jako Čertův kámen. Podle pověsti jde o zbytky kostela ve Světnově, kteří si tam místní chtěli kdysi postavit. V noci ale vždy přiletěl čert, všechno odnesl a právě nad Tisůvkou odhodil. Skála je dnes kromě turistů také oblíbeným místem pro horolezce. Pokud si chcete výlet prodloužit, pokračujete po červené k vrcholu další osmistovky – k Žákově hoře. Okolo vede naučná stezka, která vás na trase dlouhé 2,6 km provede okolo stejnojmenné Národní přírodní rezervace. Na 10 informačních panelech seznamuje návštěvníky s přírodou a historií pralesa, který je jedním z nejcennějších a nejstarších chráněných území v Kraji Vysočina, a který je cennou ukázkou dlouhodobého přirozeného vývoje smíšeného lesa v této oblasti. Střídání buku, jedle, javoru a smrku na místě bývalého pralesa je chráněno už od roku 1933. Od vrcholu Žákovy hory je to potom už jen kousek po zelené ke Stříbrné studánce. Budete-li pokračovat v putování dál, dojdete na třetí osmistovku tohoto výletu – Fryšavský kopec. Na vrcholu je umístěn památník partizánské brigády Mistra Jana Husa.  Od památníku je jen par kroků k partizánské zemljance, který nás svým odkazem vrátí do těžkých válečných dob. Cestou zpět do Cikháje minete pramen řeky Svratky, dříve nazývané Švarcavy. Po trase dlouhé 14 km se nezapomeňte občerstvit v místní vyhlášené restauraci Tisůvka.

Po několika desítkách kilometrů cyklotras za stopami Santiniho i do dětského přírodního areálu

Pokud raději objevujete okolí ze sedla kola, vyrazte na nějakou z místních vyhlášených cyklotras. Pokud máte rádi historii, vydejte se po stopách světoznámého architekta Santiniho, který je s celým okolím neodmyslitelně spojen. Santiniho cyklostezka označená číslem 5061 vás během 67 km dlouhé trasy provede místy v regionu, kde zanechal významný stavitel svou stopu. Projedete kolem areálu Zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde je Santini podepsaný na vnitřních úpravách baziliky Nanebevzetí P. Marie a sv. Mikuláše, konírnách, Dolním hřbitově nebo hospodářském dvoru Lyra. Navštívit zde můžete také Muzeum nové generace, kde se o životě a díle Santiniho dozvíte víc. Největší chloubou je ale bezpochyby Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zapsán na seznam památek UNESCO. Dále na trase potkáte v několika malebných vesničkách další Santiniho díla – například kostel Navštívení Panny Marie s půdorysem želvy v Obyčtově nebo boží muka na konci obce Bobrová. Vysočinou také prochází evropská dálková cyklotrasa Eurovelo 4. Po stezce dlouhé až 70 km můžete projet všechna nejvýznamnější místa Koruny Vysočiny jako právě Velké Dářko a jeho rašeliniště, Žďár, Bystřici nad Pernštejnem, Vírskou přehradu nebo hrad Pernštejn.  Přímo po břehu rybníka vede cyklostezka spojující Žďár nad Sázavou a Polničku, kde najdete přírodní dětský areál Salón Expres vagón. V krásném prostředí Stříbrného rybníka se děti každého věku zabaví na mnoha atrakcích a v místním zookoutku si mohou prohlédnout kozy, husy, ale také bažanty a voliéry s opeřenci.

Za sochami Michala Olšiaka a místními sklárnami

Každé dítě potěší, když na výletě potká něco neobvyklého. Sochy Michala Olšiaka se stávají vyhledávanou zajímavostí, díky svému svéráznému projevu a usazením do krajiny. Přímo mezi Velkým Dářkem a Novým rybníkem najdete rozcestník Dařbucha, který vznikl ze začarovaného kmene stromu a pomáhá všem pocestným, aby nespadli do vody a neutopili se. Nedaleko odtud v obci Hluboká u Krucemburku se nachází další z Olšiakových soch – Josefína. Plastiku dívčí tváře s vlnitými vlasy a zasněným výrazem můžete obdivovat vedle penzionu U Strašilů. U rybníka Jordán stojí zase velká socha Raka, jehož návštěvu můžete spojit s prohlídkou místního račínského minipivovaru Richard, kde vaří přírodní nefiltrované a nepasterizované pivo, a to pomocí tradičních metod. Na dva bojující hrochy v nadživotní velikosti narazíte ve Škrdlovicích, kde se rovnou stavte ve Sklářské huti U hrocha. Navazují tu na zaniklou tradici výroby Škrdlovického hutního skla a po předchozí objednávce si budete moct pod vedením skláře vytvořit svůj vlastní výrobek při tzv. skláření. Pokud byste se o výrobě skla chtěli dozvědět ještě víc, vyrazte do nedalekého Karlova do Sklárny Svoboda, kde každý všední den dopoledne uvidíte při práci mistry skláře a budete moct navštívit vzorkovnu s více než 1500 exponáty. V rámci exkurze je možné si vyzkoušet malování na sklo. Na předem připravená skla budete pod odborným dohledem malovat dle šablon nebo podle vlastní fantazie a získáte tak originální památku na návštěvu sklárny.

Více tipů na výlety najdete na www.korunavysociny.cz

Fotogalerie