Muchova cesta: Objevte originální díla slavného malíře v Piešťanech




Secesního českého malíře a designéra Alfonse Muchu nezná jen málokdo. Zejména díky jeho nadčasovým dílům a stopě, kterou po sobě zanechal. Při zmínce jeho jména si většina z nás vybaví květinové vzory a ženy, za svůj život toho ale vytvořil mnohem víc. 

Moravský rodák byl nejslavnější kolem přelomu 19. a 20. století, kdy byl v USA uvítán jako největší dekorativní umělec světa. I přesto se ale vrátil do rodné země, kde se stal průkopníkem v mnoha uměleckých oborech. Právě jeho všestranné nadání a cit pro umění vytvořily nadčasová díla, která lidé dodnes obdivují. Zejména díky poselství, které skrze svou tvorbu Mucha předával. 

Na seznamu své tvorby má děl skutečně mnoho, například i autorství prvních známek a bankovek samostatné Československé republiky či návrh okna katedrály sv. Víta v Praze. Mezi jeho velké sny patřilo vytvoření cyklu velkoformátových obrazů nazvaných Slovanská epopej, ve kterých by mohl shrnout dějiny Slovanského národa, což se mu také podařilo a dnes se nachází na zámku v Moravském Krumlově.

Spojení Muchy a Piešťan často opomíjené, ale právě v tomto lázeňském městě v západním Slovensku mu vyléčili dceru, za což byl do konce svého života nesmírně vděčný. 

Piešťany se vždy pyšnily jedinečnými termálními prameny, ke kterým neodmyslitelně patří léčebné procedury zaměřené zejména na pohybový aparát. Například Ensana, která rozhodně v lázeňství patří mezi špičku, nabízí přes 60 procedur, díky kterým se můžete vrátit zpět ke zdravému a pohodovému životu. Bohaté sportovní vyžití, krásné okolí a mnoho aktivit ve městě jsou pak pomyslnou třešničkou na dortu.

 Pro milovníky kultury a umění je rozhodně letošním hitem výstava originálních děl Muchy. Piešťany se totiž staly součástí „Muchovy cesty“, a tak v období od 10. května do 31. října 2023 se návštěvníci budou moct podívat na originály přímo na lázeňském ostrově. Výstava se bude konat v Napoleonských lázních, které jsou součástí komplexu Ensana. Cílem tohoto projektu je širší zapojení míst spojených se životem a dílem Alfonse Muchy po celém světě. Celkově se na výstavách dá spatřit 118 uměleckých děl Muchy. Pod oficiálním názvem „Alfons Mucha: Květinové světy“ se věnují výstavy Muchovým ikonickým dílům s květy, které jsou jednou z nejcharakterističtějších složek Muchova grafického stylu, který se stal synonymem pro secesi v Paříži v období Belle Epoque. Výstavy je možné vidět na čtyřech místech – v Ivančičích, Hrušovanech nad Jevišovkou, Moravském Krumlově a v Piešťanech.

Celá akce spadá pod hlavičku Nadace Mucha, což je nezávislá, obecně prospěšná společnost s mezinárodní působností, kterou v roce 1992 založil vnuk malíře John Mucha a nevěsta Alfonse Muchy Geraldine Thomson Mucha. Úkolem Muchovy nadace je chránit a uchovávat rodinnou sbírku, která je největší a nejobsáhlejší sbírkou děl Alfonse Muchy na světě, a propagovat jeho díla i nadále. Není tedy překvapením, že za sebou mají už přes 50 výstav po celém světě. 

Zmíněná výstava v Piešťanech je však obohacena o speciální část věnovanou Muchovu vztahu k tomuto mezinárodně známému lázeňskému městu. Kurátor výstavy PhDr. Vladimír Krupa představil výběr vzácných archivních dokumentů a fotografií Muchy a jeho rodiny, stejně tak jako reprodukci Muchova obrazu „Buď pozdravená, požehnaná studňa zdravia“, který byl jedinou velkou olejomalbou Alfonse Muchy se slovenským námětem. Právě tento obraz totiž sloužil jako poděkování piešťanským lázním za uzdravení dcery Jaroslavy. Toto dílo dodnes zdobí secesní hotel Thermia Palace ze skupiny Ensana, která patří mezi lázeňské leadery v Česku i na Slovensku.

Koncem 19. století mnoho umělců hledalo inspiraci v přírodě, a tak se charakteristickým znakem secese staly květy a složité formy rostlin a stromů. Mucha však vytvořil inovativní grafický styl, který se stal známý jako „le style Mucha“. Šlo o kompoziční vzorec, ve kterém vyniká půvabná žena harmonicky naaranžovaná s květy a dalšími přírodními motivy, často umístěnými v architektonickém rámci. Muchův styl se vyvinul jako vizuální jazyk na komunikaci se širší veřejností. Mucha sám uvedl, že vnější krása je jazyk a kompozice je řeč. V Muchově kompozici je tedy žena nositelkou umělcova poselství, zatímco květy a jiné přírodní motivy mají být slovy, které čte publikum. 

Jelikož jsou výstavy bohužel časově omezené, je určitě nejlepší vyrazit co nejdřív. A proč rovnou nespojit umělecký zážitek s odpočinkem, relaxací a péčí o své zdraví? Pobyt v Piešťanech by zcela jistě doporučil i Alfons Mucha!

Fotogalerie