Podcasty KyberGuru odhalují zákulisí internetové kriminality




Desetidílný podcastový seriál KyberGuru osvětluje posluchačům pět aktuálních témat, která se týkají každého uživatele internetu. Dozví se, proč kyberkriminalita v České republice strmě stoupá, zda musí danit příjmy ze všech svých online aktivit, jak se vyhnou finančním podvodům a jaký vliv má hraní počítačových her na jejich děti. Sérii témat uzavírá rozhovor s etickým hackerem, který dopodrobna vysvětluje řešení kybernetického útoku na počítačovou síť.

Každému tématu věnuje seriál dvě půlhodinové epizody. Pozvání k mikrofonu přijali:

mjr. Richard Valiček, vedoucí oddělení kybernetické kriminality Středočeského kraje

Šárka Pelikánová, daňová specialistka, majitelka účetní a daňové kanceláře CEG, autorka daňového podcastu Snídaně s Šárkou

Ivan Štefek, bezpečnostní poradce se zkušenostmi z pojišťovny ING, investiční skupiny KKCG a projektu Podnikatel/Firma Roku

Michaela Slussareff, autorka knihy Hry, sítě, porno a spoluzakladatelka iniciativy Digitální zdraví dětí

Daniel Hejda, etický hacker, výzkumník a spolumajitel společnost Cyber Rangers a

Lukáš Venclík, moderátor, který se během rozhovorů nebojí přiznat vlastní „kyber-chyby“.

Podcastový seriál KyberGuru volně navazuje na šedesát vzdělávacích videí projektu Kraje pro bezpečný internet. Zdarma je zhlédněte na youtubovém kanálu KPBI – Kraje pro bezpečný internet, podcasty si poslechněte i na Spotify nebo Google Podcast.

K seriálu KyberGuru vyšla i informační brožura, kde čtenáři najdou kromě shrnutí témat jednotlivých epizod také testy svých dosavadních znalostí z oblasti prevence kyberkriminality a fotky ze zákulisí natáčení seriálu.

Vznik podcastů finančně podpořil Středočeský kraj a Vzdělávací institut Středočeského kraje.

O projektu KPBI

Projekt Kraje pro bezpečný internet vzdělává v problematice bezpečného užívání internetu veřejnost (děti, rodiče, seniory), pedagogy a sociální pracovníky. Od roku 2013, kdy projekt vznikl, zpracoval desítky e-learningů, videí a pracovních listů, realizoval online i offline školení, sepsal tematické články na webu www.vimkamklikam.cz a zapojil tisíce studentů do každoročního soutěžního kvízu pro základní a střední školy.