O víkendu startuje italská F4: Jak si povede jediný Čech Petr Ptáček junior?




Seriály nejrůznějších motoristických soutěží už se rozbíhají na plné obrátky. Český fanoušek si letos přijde opravdu na své. Vždyť mezi týmy Formule 2 je tuzemský tým Charouz Racing System, to samé se dá říct o německé Formuli 4, kde týmu US Charouz racing system navíc závodí i Čech Tom Beckhäuser. Následující víkend začne i italská Formule 4, kde budeme mít své želízko v ohni v podobě Petra Ptáčka juniora.

Šestnáctiletý jezdec zažije svůj debut v sedmidílném seriálu italské F4 v barvách Bhaitech Racing. Nicméně není žádným vystrašeným zelenáčem. Vždyť loni získal řadu úspěchů v domácím, evropském i světovém poháru v kategorii KZ2 a startoval už i v F4 v Emirátech. Takže se určitě nedá předpokládat, že by se mu rozklepala kolena, což nakonec i on sám potvrzuje. „Necítím žádný tlak ani stres. Jsem v klidu a stoprocentně se soustředím na práci, která přede mnou je,“ usmíval se mladý pilot. Předsezónní příprava proběhla optimálně, vše vyšlo přesně tak, jak mělo. Zřejmě i to týmu vlévá do žil opatrný optimismus. „Pár lidí bylo možná překvapeno, že jsem se dostal prakticky okamžitě do potřebného tempa. Důležité samozřejmě je, že tým je spokojený. A pokud jde o mě osobně, moc se těším, až to všechno konečně začne.“

Na okruhu Adria bude nejdůležitější kvalifikaci, což si Petr plně uvědomuje. „Je to tak, okruh je pomalý, takže kvalifikace je naprosto zásadní a navíc je přihlášeno přes třicet jezdců. Předjíždění v závodě pak bude dost složité,“ vysvětloval jezdec, kterého mimo jiných podporuje renomovaná značka Corum Watches. Jednou z nejdůležitějších věcí, které musel před sezónou vyřešit, byly pneumatiky. Respektive jejich chování na trati, protože to je úplně něco jiného, než na co byl zvyklá z motokár. „Byla to velká výzva. Ale věřím, že jsme to spolu s techniky zvládli. Chci být celý závod rychlý, takže doufám, že jsem vše správně pochopil,“ věří Ptáček, který si z italské série během sezóny zřejmě odskočí i na závody do španělské, případně i do německé Formule 4. Nebude to mít vůbec snadné. Vždyť mezi jeho soupeře budou patřit i taková jména jako Dohen, Fittipaldi a další. Více informací o Petrovi najdete na jeho webových stránkách petrptacek.com.

Foto: archiv Petra Ptáčka

Fotogalerie