5 mýtů o psech a jejich stravě. Co jste možná (ne)věděli…




Češi jsou jednoznačně národem pejskařů! V našich domácnostech žije zhruba 2 miliony psů nejrůznějších velikostí a ras a s tímto počtem dokonce držíme evropské prvenství. Počet psů navíc ještě vzrostl v covidové době, kdy meziročně stoupl o 15 %. A tak vedle letitých chovatelů pejsků přibyli i noví chovatelé, kteří se psy teprve začínají. Všichni však mají stejné přání a cíl – mít šťastného, zdravého, vitálního a spokojeného pejska a užívat si s ním společné chvíle. Nakonec, ne nadarmo je právě pes považován za nejlepšího přítele člověka. Cesta ke zdravému, spokojenému a vitálnímu psovi však nezačíná jen naší láskou, ale přímo v jeho misce – psí stravou. A právě okolo psů a jejich stravování se stále šíří celá řada mýtů. Pojďme se na ně podívat detailněji a zjistit, kde je skutečná pravda, čemu nevěřit a na co si dát naopak pozor.

Doba našich babiček a prababiček, kdy se stravování psů příliš neřešilo a pes tradičně dostával zbytky od večeře nebo od vaření nedělního oběda, nedojedenou lidskou stravu nebo v lepším případě namočený chléb s některou z levných konzerv či granulí je už pryč. Naštěstí! Přesto se však polopravdy a mýty, které okolo krmení panovaly v minulosti, šíří ve vlnách dál a nejednoho chovatele mohou zmást.

A o jaké nejčastější mýty se jedná? Uveďme si je na pravou míru.

MÝTUS č. 1: Kosti do psího jídelníčku nepatří

Jedním z nejčastějších mýtů, který je u laické veřejnosti hojně zažitý je právě ten týkající se kostí. Obecně se má za to, že psům bychom je vůbec neměli dávat. Jedná se však spíše o polopravdu. Kosti psům nijak neškodí, je ale třeba správně zvolit.

Pokud psům dáváme velké kosti v jejich syrové podobě, tedy například kosti s masem nebo jeho zbytky, které doneseme z řeznictví a nijak je nezpracováváme, vařením nebo pečením, nepředstavují pro psy nejmenší problém. Je ale třeba dodržet dvě podmínky. Musí se jednat o velké kosti, tedy rozhodně ne kuřecí, které se psovi mohou zaseknout v trávicím traktu a způsobit problémy, a rovněž je třeba, aby se jednalo o kosti syrové. Pokud totiž z kostí uděláme například vývar nebo je pečeme, obereme maso a poté je nabídneme psovi, není už to ideální. Pečením a vařením se totiž naruší pevnost a struktura kostí a ty se pak mohou tříštit a v případě úlomku způsobit psovi zdravotní komplikace.

Kosti tak samy o sobě nepředstavují problém, jen je třeba zvolit ty správné. Mimo to lze zakoupit třeba i velké, například hovězí kosti, které psovi slouží jako hračka i pamlsek v jednom, kdy se může zabavit jejich žvýkáním a okusování. Rozhodně je ale třeba myslet na to, že kosti nejsou plnohodnotné krmivo pro psy, ale spíše doplněk ve formě pamlsku.

MÝTUS č. 2: Krmivo pro psy obsahuje nekvalitní maso

Který chovatel psa by alespoň někdy nezaslechl po léta zažitý mýtus, že krmivo pro psy je vyráběno jen z nekvalitního masa nebo dokonce z masa uhynulých zvířat nebo rozemletých kostí. Faktem je, že nemůžeme zcela vyloučit, že tomu tak v minulosti nebylo nebo co skutečně obsahují krmiva vyráběná mimo ČR, zejména v Asii, ale rozhodně se nejedná o běžnou praxi na trhu se psími krmivy.

„Výběru krmiva pro psa je třeba věnovat maximální pozornost, kupovat jen osvědčené značky, které jsou vyráběny u nás v České republice, popřípadě v zemích Evropské unie a kde nám garantují skutečný obsah masa nebo proteinů živočišného původu (např. Propesko Mistr). U osvědčených značek se totiž do psích krmiv užívá jen potravinářsky schválené kvalitní maso, pocházející ze zdravých zvířat od certifikovaných dodavatelů. Navíc je každá dodávka pečlivě kontrolována, interně i v externích laboratořích. Absolutně se tedy nepoužívá maso z uhynulých nebo nemocných zvířat, jak se často laická veřejnost domnívá,“ vysvětluje specialista na krmiva Jan Andres, ze společnosti Partner in Pet Food.

MÝTUS č. 3: Psa je vhodné krmit jen jednou denně

Další, co laičtí „odborníci“ na psy tvrdí je domněnka, že pes by měl být krmen jen 1x denně. To možná platilo v minulosti, dnes už to veterináři a specialisté na psy a jejich stravování příliš nedoporučují.

Vhodné je dospělého psa krmit minimálně 2x denně, ideálně ráno a večer. Jednak je to lepší pro jeho trávicí trakt a trávení obecně a pomůže to předcházet i torzi neboli přetočení žaludku, kterým jsou psi často ohroženi. Denní porci pro psa je proto vhodné rozdělit do dvou denních dávek. Co se týče štěňat, zde je ideální krmit zpočátku zhruba 6x denně a v průběhu jejich růstu se postupně ustálit na dvou denních porcích.

MÝTUS č. 4: Superpotraviny do psí stravy nepatří

Mýtus, který patří mezi ty novější se objevil teprve v nedávné době, kdy se začaly měnit receptury psích granulí či kapsiček, je ten odsuzující supepotraviny. Právě superpotraviny můžeme totiž nalézt v krmivech a recepturách prémiovějších osvědčených značek a jejich přítomnost v psím krmivu je skutečně na místě.

Laická veřejnost se často nad obsahem superpotravin pozastavuje především na základě vlastního pocitu, že pejskům nebude taková strava chutnat nebo že na úkor superpotravin je účelně snížen obsah masa a živočišných produktů. Opak je však často pravdou. „Obsažené superpotraviny jako jsou červená řepa, rakytník, brusinky a další jsou jednak v krmivu zastoupeny v minimálním procentu, nejsou tedy na úkor masa, ale hlavně mají v receptuře svůj význam. Poskytují totiž psímu krmivu vyvážené složení a potřebné živiny, antioxidanty, vitamíny a minerály nebo třeba vlákninu. Podporují tak zdravé trávení, imunitu nebo příznivě ovlivňují zdraví kostí a kloubů,“ vysvětluje specialista na krmiva Jan Andres.

MÝTUS č. 5: Nejlepší krmivo je domácí strava

Velké téma, které nejčastěji řeší ti největší milovnicí psů. Je pochopitelně věcí každého chovatele, zda vsadí spíše na dostupná psí krmiva v podobě granulí a kapsiček, které doplní o snacky a zajistí tak svému čtyřnohému mazlíčkovi komplexní vyváženou stravu nebo půjde cestou barfování neboli domácí přípravy krmiva.

Když pomineme finanční stránku, která je u takzvané domácí stravy pro psy mnohdy vyšší, pak na nezkušeného chovatele a takzvaného psího šéfkuchaře číhá celá řada nástrah. Řešit totiž musí odpovídající množství a vhodnou krmnou dávku, vyváženost a pestrost stravy a ve finále nás ohrožuje i možnost kontaminace masa pro psa, a to ať už před jeho samotným zpracováním nebo dokonce i z lednici nebo mrazáku. Jsou známy i případy, kdy při této formě přípravy stravy pes onemocněl salmonelou. Vhodnější je proto vsadit na krmiva osvědčených značek, kdy máme jistotu, že je v nich obsaženo vše potřebné, zejména ve vysokém procentu maso a proteiny živočišného původy, ideálně v kombinaci například s lososovým olejem bohatým na omega-3 a 6 mastné kyseliny (např. Propesko Mistr). Dnes už totiž lze na našem trhu vybrat skutečně kvalitní psí krmivo a vsadit na jistotu a prověřenou recepturu, kdy výrobce krmiva ví proč je dané složení právě takové, jaké je a jaký je optimální poměr masa, proteinů, živočišných složek a například i superpotravin a dalších živin.

Fotogalerie