Petr Jákl si jako kluk představoval, jaké by to bylo, kdyby měl super schopnosti




Producent a režisér Petr Jákl se už jako malý kluk vzhlédl v komiksech, které vydávalo nakladatelství Marvel a dodnes patří mezi velké příznivce nejen kreslených příběhů, ale i marvelovských hraných filmů. Prvním netrpělivě očekávaným snímkem byl v roce 2008 Iron Man, který pohltil nejen malé, ale i velké diváky a potěšil samozřejmě i Petra Jákla.

„Když se objevila první marvelovka, tak jsem byl nadšený, protože super hrdinové mě vždycky bavili a v kombinaci s velkou produkcí a zajímavým příběhem je o zábavu postaráno. Popravdě jsem si jako kluk dost často představoval, jaké by to bylo mít nějaké super schopnosti,“ přiznal český režisér a producent, který se postupem času propracoval až do Hollywoodu.

Pokud byste chtěli zhlédnout všechny do současné doby natočené marvelovské filmy, nestačily by vám na to ani celé dva dny. Nejlépe hodnocený mezi českými diváky je snímek Spider-Man: Bez domova (2021), jehož komiksová předloha vznikla v roce 1971 na žádost amerického ministerstvo zdravotnictví a školství. Zapracování kampaně proti užívání drog do komiksového příběhu se ujal Stan Lee, avšak vydavatelská autocenzura prostřednictvím Comics Code Authority překvapivě příběh odmítla právě  pro propagaci drog. Lee i přesto příběh vydal. The Amazing Spider-Man #96–98 patřil mezi komerčně nejúspěšnější kus z dílny Stana Lee, který ho vynesl do pozice šéfredaktora. V čele   vydavatelství Marvel stál až do pozdního věku a jeho velkou libůstkou se staly malé roličky v hraných marvelovkách. Objevil se celkem v 57 filmech a seriálech a poslední roli odehrál, když mu bylo neuvěřitelných 95 let.

Stan Lee vydělal Marvelu filmy založenými na jeho postavách, prodejem komiksů a merchandisingem přes 20 miliard dolarů a je tak nejúspěšnějším autorem všech dob. Například Avengers s podtitulem Infinity War utržil přes 2 miliardy dolarů a dodnes patří k nejvýdělečnějším superhrdinským filmům. The Avengers vydělal 1,5 miliardy dolarů a Avengers: The Age of Ultron 1,4 miliardy dolarů.

Píše se rok 2023 a Petr Jákl si splnil další klukovský sen, působí totiž jako producent i ve společnosti  ZQ Entertainment producenta Ary Keshishianema, která se ujala hned tří projektů z pera Stana Leeho.  Thriller-horor Sawbones je o patnáctiletém chlapci, který se nečekaně ocitne v nebezpečném komiksu, který právě četl. Musí bojovat s monstrem, které zná všechny jeho hluboko zakořeněné slabosti a obavy, které  proti němu použije. Druhý příběh je taktéž sci-fi thriller-horor s názvem Carnival of Killers. Ten se odehrává ve 30. letech minulého století. Hlavní hrdinkou je dívka  s nadpřirozenými schopnostmi, která se ocitne uprostřed mimozemské invaze. Třetím snímkem je sci-fi-thriller B-team, který popisuje souboje superhrdinů v arénách, které jsou nejoblíbenějším sportem ve vzdálené budoucnosti, kde se příběh odehrává. Všechny tři projekty produkuje s režisérem Timurem Bekmamberovem, který mimo jiné režíroval thriler Salt s Angelinou Jolie v hlavní roli, který se natáčel v Praze.  „Strašně mě baví pracovat na všech třech projektech, protože je každý úplně jiný. Baví mě, že dva z nich v sobě mají hororové prvky, což diváci od Stana Leeho pravděpodobně nečekají,“ doplnil Petr Jákl.

Ještě, než se Petr Jákl vydá na další pracovní cestu navštívil s celou rodinou Omán. „Byl to skvělý Relax, a hlavně jsem byl s mýma holkama a i rodiči. Ti s námi jezdí na dovolenou vždycky, protože si to tak nejvíc užíváme. Jsme taková normální nenormální rodinka,“ říká úspěšný producent. „Skoro každý večer jezdily děti s Romčou na koních na pláži. Já chtěl taky, ale nechtěli mi půjčit koně, že bych ho prý prosednul,“ smál se urostlý Petr Jákl, přesto si  on i  celá rodina dovolenou fantasticky užili.

Dnes již v zahraničí dobře známý producent a režisér Petr Jákl jde z projektu do projektu. Aktuálně postprodukuje film s držitelem Oscara Russel Crowem, jehož nejznámější rolí je Gladiálor a Liamem Hemsworthem, kterého diváci znají z Hunger Games, ale také Land of bad nebo 57 second s dalším držitelem Oscara Morganem Freemanem (Vykoupení z věznice Shaushenk) a Joshem Hutchirsonem (Hunger Games). Některé hollywoodské filmy, na kterých se Jákl podílí, míří do distribuce, kde se stále dobře daří velkofilmu Jan Žižka, který i režíroval. 

Fotogalerie