Na český trh přichází senzor FreeStyle Libre 2 s volitelnými alarmy od společnosti Abbott




Společnost Abbott, globální lídr v oblasti zdravotní péče, uvádí na český trh inovativní technologii – systém FreeStyle Libre 2. Jedná se o další generaci senzoru pro pacienty s diabetem určeného k monitorování hladiny glukózy. Druhá generace systému FreeStyle Libre nově nabízí i volitelné alarmy, které včas upozorní na hypoglykémii (nízkou hladinu glukózy) nebo hyperglykémii (vysokou hladinu cukru v krvi). Monitorovací systém v reálném čase každou minutu poskytuje uživatelům naměřené hodnoty, a to bez nutnosti bolestivých vpichů do prstu.

„FreeStyle Libre 2 umožňuje lidem s diabetem zvolit, jakým způsobem chtějí alarmy používat. Tato funkce je užitečná především u specifických skupin lidí, například u dětí nebo osob s vyšším rizikem hypoglykémie nebo hyperglykémie," uvádí Alexaner Seibold, Senior Medical Director oddělení Diabetes Care společnosti Abbott.

Jak FreeStyle Libre 2 funguje

Systém FreeStyle Libre 2 je tvořen malým kulatým senzorem, který uživatelé nosí na zadní straně paže až 14 dní. Senzor využívá technologii Bluetooth a každou minutu nepřetržitě měří hodnoty glykémie. Senzor je kompatibilní s aplikací pro iOS i Android, díky které už není nutné používat čtečku, snímat a uchovávat užitečná data mohou uživatelé s pomocí svého mobilního telefonu.  Uživateli jsou v reálném čase k dispozici hodnoty glukózy, historické trendy a vzorce a šipky, které ukazují, jak se bude hladina glukózy vyvíjet, aniž by se musel píchat do prstu. Uživatel tak může na základě naměřených dat přijmout vhodná opatření a upravit dávkování léků či svůj dietní režim. Systém FreeStyle Libre 2 také nabízí přizpůsobitelné a volitelné alarmy, které upozorní na nízkou nebo vysokou glykémii.

Systém FreeStyle Libre 2 společnosti Abbott je založen na stejné patentované technologii k detekci glukózy jako systém první generace. Díky výsledkům naměřených senzorem mohou pacienti lépe kontrolovat své hodnoty, předcházet velkému kolísání glykémie a udržet ji v optimálním rozmezí.

Senzor FreeStyle Libre je jedničkou mezi systémy monitorování glukózy na bázi senzoru, který nyní používá přibližně 4,5 milionu lidí s diabetem po celém světě, a to téměř ve 46 zemích.[1] Společnost Abbott navíc zajistila částečnou nebo úplnou úhradu systému FreeStyle Libre ve 34 zemích, včetně České republiky, Francie, Německa, Japonska, Velké Británie a USA.

Senzor FreeStyle Libre 2 společnosti Abbott je v České republice dostupný pro osoby s diabetem ve věku od 4 let a je plně hrazen lidem s diabetem 1. typu od 1. 4. 2023.

[1] Data on file, Abbott Diabetes Care