Nejprestižnější barmanská soutěž světa Diageo Reserve World Class jde do finále!




Česko má 12 finalistů soutěže Diageo Reserve World Class, nejprestižnější barmanské soutěže, kterou již podruhé pořádá STOCK Plzeň Božkov. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním večeru v rámci velkého finále v Pražské Křižovatce 25. května 2023.

Porota ve složení Vítězslav Cirok, Anna Postnikova a Martin Župina vybírali TOP 12 ze 45 barmanů, kteří prezentovali soutěžní Highball na bázi Johnnie Walker Label v pražském baru Liquid Office. Podmínkou tohoto drinku byl domácí cordial, který musel splňovat požadavky na udržitelnost a neplýtvání surovinami. Vyhlášení TOP 12 proběhlo v Karlovarském Hotelu Pupp, kde vítěz loňské World Class Víťa Cirok aktuálně pracuje jako Bar Manager místního Becher´s Baru. Součástí vyhlášení byl také seminář na téma Druhy kouře ve skotské whisky, pod vedením whisky ambasadora Michala Marešovského.

„Je to velice vyrovnaná dvanáctka barmanů a jedné barmanky, zároveň máme ve finále jak zkušené barmany, tak nováčky, kteří si finále užijí poprvé,“ shrnuje dosavadní soutěžní dění World Class ambasador Petr Kymla.

Letošními finalisty jsou:

Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary

Bára Kulhánková, Brloh Bar, Mělník

Jan Vlasák, Liquid office, Praha

Peter Plieštik, Cafe Slavia, Praha

Luca Cerqueglini, L’fleur bar, Praha

Patrik Škamla, Becher’s bar, Karlovy Vary

Tomáš Horn, Brloh bar, Mělník

Martin Vogeltanz, Zapa bar, Plzeň

Pavel Sochor, Kro bistro, Praha

Matuš Brath, Hemingway bar, Praha

Marek Šimůnek, Crystal garden, Praha

Patrik Weis, Apotheka bar, Český Krumlov

Historie soutěže

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá 9. ročník soutěže, který již podruhé pořádá společnost STOCK Plzeň Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).