Inspirace na cesty. Užijte si prodloužený víkend v malebném Rakousku!




Prodloužené květnové víkendy jsou ideální k poznávací dovolené. A to klidně za hranicemi naší země. Vydejte se tentokrát po stopách kouzelného Rakouska. Oblasti s dechberoucími výhledy a ryzí přírodou jsou jako stvořené pro svobodné cestování v pojízdném domově na čtyřech kolech. Ukážeme vám tipy, kde zastavit a co rozhodně neminout. Připravte si kufry, je nejvyšší čas vyrazit!

Pokud zvažujete, že byste prodloužené květnové víkendy využili k vypůjčení karavanu a vydali se do země, která je tomuto způsobu cestování nakloněná tak jako žádná jiná, směle do toho.

„Rakousko je díky své rozsáhlé síti kempů a stellplatzů ideální pro milovníky přírody, které karavaning láká. A právě měsíce jako květen nebo červen jsou ty poslední, kdy si v Campiri můžete zarezervovat karavan nebo obytku jen na pár dní a vyzkoušet si, zda je pro vás dobrodružství na čtyřech kolech tím pravým cestovatelským zážitkem,” říká Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri, digitální platformy na sharing obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů.

Rakousko je skvělou destinací pro karavaning – a to hned z několika důvodů. Je to země proslulá svými dechberoucími přírodními scenériemi, které jsou snadno přístupné. Stačí jen zastavit a užít si pohledy na nekonečné horské louky, inkoustově modrá jezera nebo se vydat na stezku po hřebenech Alp. A to vše v prostředí s dobře vyvinutou infrastrukturou pro karavany i obytky.

Abyste si váš výlet užili na maximum, připravili jsme pro vás tři oblasti, které stojí za to navštívit. A to klidně postupně, nebo klidně všechna najednou. Hodí se pro cestování s malými dětmi, v páru i pro partu nerozlučných přátel. Všem mají co nabídnout, od přírodních a historických památek, přes kvalitní gastronomii s důrazem na lokální produkci až po nádherná místa k odpočinku. Záleží jen na vašich preferencích…

První zastávka, oblast Mostviertel v Dolním Rakousku

Hned za hranicemi najdete severovýchodní část Rakouska – Dolní Rakousko, malebný kraj příběhů, ve kterém se soustředí nejen dějiny střední Evropy, ale také špičkové víno a prvotřídní gastronomie. Uprostřed této spolkové země, mezi řekou Dunaj a horou Örcher najdete nádhernou oblast Mostviertel. Tato část je známá hruškovým moštem a dalšími specialitami z hrušek. A právě tyto regionální produkty tady můžete v rámci svého cestování ochutnat. Jedině tak okusíte na vlastní kůži severní část tohoto regionu.

V jižní části na vás pak čekají krásná údolí, rozkvetlé pastviny a čistá horská jezera. Zároveň jde o skvělou oblast pro cykloturistiku. A aby toho nebylo málo, nezapomeňte vyrazit na koupaliště na břehu řeky v Hollensteinu, zavítat do domu divočiny, navštívit zážitkovou pekárnu nebo prozkoumat Muzeum pěti elementů.

Kde nocovat?

Stellplatzy a kempy v oblasti Mostviertelu v Dolním Rakousku můžete najít například pomocí aplikace stellplatz.info. My však rozhodně můžeme doporučit například pobyt na ekologické farmě Fraiss v Mitterbachu v okrese Lilienfeld, která je skvělým místem zejména pro rodiny s dětmi.

Další alternativou je pak oblíbený Gasthaus Langhaler v Emmersdorfu, kempování na farmě s přípojkami na elektřinu a vodu. Dostupné je tu také sociální zařízení. Nechybí zde možnost nákupu lokálních surovin nebo návštěva hostince, kde můžete ochutnat pokrmy z místní farmy včetně domácího pečiva a lisovaných šťáv a ciderů.

Ve stejném okrese najdete také Oetscherland camping. Konkrétně leží v obci Lunz am See a otevřený je celoročně. I tady myslí ekologicky. Přírodu šetří díky omezené době sprchování za 1 euro a také zde mají solární systém, který vyrábí teplo a ohřívá vodu. Pečivo sem navíc dováží z pekárny v sousední obci.

Co ochutnat?

Pokud vaši dovolenou využijete pro návštěvu Dolních Rakous, doporučujeme ochutnat také místní speciality, jako jsou nudle s mákem, mleté maso ze zvěřiny nebo pokrmy z chřestu, hrušek či meruněk. Meruňkové knedlíky nebo pálenky z meruněk jsou typické hlavně pro oblast Wachau. V části Mostviertel si zase pochutnáte na zdejších hruškách nebo místní specialitě, vínu z Trainstalu.

Směr Tyrolsko za odpočinkem i poznáním

Tyrolsko, spolková země na západě Rakouska, je opravdovým klenotem Alp. Ačkoliv je to část známa především svými horskými scenériemi, krásnými jezery a údolími, překvapí vás i množstvím historických měst, malebných vesnic nebo kouzelných zámků. A právě cestování karavanem vám umožní prozkoumat tento kraj až do posledního detailu, v bezprostřední blízkosti s přírodou.

Při cestě přitom rozhodně nemiňte vesnici Ellmau na pohoří Wilder Kaiser, domov hlavní postavy seriálu Doktor z hor. S dětmi můžete zajet i do Ellmiho kouzelného světa plného elfů, skřítků a dalších nadpřirozených bytostí. Zajděte se podívat na močály, které se tu dochovaly z doby ledové a navštivte také vodní království Hexenwasser. Za návštěvu pak stojí i podzemní dráha v Serfausu, která funguje už více než čtyři desítky let. Překvapí vás i skvělá gastronomie, která se opírá o desítku místních farem, které kladou důraz na lokální výrobu i prvotřídní kvalitu.

Kde nocovat?

Ideální místo na složení hlavy se nachází přímo v malebné vesničce Ellmau, v rámci parkovacího místa u penzionu Claudia. Na místě na vás čeká přírodní koupaliště, dětské hřiště a nádherné výhledy. Využít tu můžete toalety a sprchy v přízemí domu. Počet míst je tu omezený a je nutné si prostor předem rezervovat.

Pokud preferujete kempy, doporučujeme přespat v ekologickém ubytování Hell, které najdete ho v obci Fuegen. Fotovoltaika, vytápění peletami, solární systémy, energeticky úsporné lampy, biologicky odbouratelné čisticí prostředky. To vše je na tomto místě samozřejmostí.

Co ochutnat?

Tyrolská kuchyně je proslulá svými špekovými knedlíky, a to buď v polévce nebo jako hlavní chod se zelím. Pokud vás tato pochoutka neláká, mezi tradiční pokrmy dále patří například špecle se sýrem a cibulí nebo tzv. Tiroler Gröstl –⁠ vařené brambory s hovězím nebo vepřovým masem nakrájené na miniaturní kousky a restované s cibulí. Děti jistě potěší klasický vídeňský řízek, který se zde obvykle podává s brusinkami. I milovníci sladkého si zde přijdou na své – výborné jsou zde například kynuté knedlíky s brusinkami nebo smažené jablečné kroužky v palačinkovém těstě. S brusinkami se tu podává také koláč kiachl ze smaženého kynutého těsta.

Korutany - kraj Heidi, děvčátka z hor

Přestože jsou Korutany pro Čechy tak trošku z ruky, jde o zajížďku, která se nakonec vyplatí. Kraj, který se nachází na samotném jihu Rakouska nabízí kromě rozmanitých aktivit a precizních rakouských služeb také vřelou italskou pohostinnost a gurmánský zážitek. Užít si zde můžete bohatou síť cyklostezek, horské túry nebo odpočinek u tyrkysových jezer. Jsou tu také termální lázně, které nadchnou malé i velké cestovatele.

 

Děti si určitě zamilují ještě návštěvu aktivního parku u horní stanice biosférické dráhy Brunnach nebo první korutanskou dráhu na kolečkových bobech. Určitě však nezapomeňte navštívit slavnou Heidi a její rodinu. A ochutnejte i místní speciality. V celých Korutanech se navíc v posledních letech zaměřují na Slow Food, využívání sezónních potravin a regionálních produktů.

Kde nocovat?

Parkování obytky přes noc přímo v Bad Kleinkirchheim nedoporučujeme. Na zdejších parkovištích u sjezdovek je to navíc zakázané. Kemp však najdete 15 kilometrů od tohoto lázeňského městečka. Camping Hobitsch, který provozuje už třetí generace jedné rodiny, a nabízí ubytování po celý rok.

V obci Döbriach vzdálené od lázeňského městečka asi půl hodiny, můžete navštívit kemp Moessler. Tento kemp se nachází v bezprostřední blízkosti přírodě. Důraz na životní prostředí a udržitelnost je důležité také pro Sepp a Mathilde, kteří provozují Alpencamp v Kötschah-Mauthen. Jejich kemp splňuje náročná kritéria rakouského i EU Ecolabelu. Najdete v něm lesní přírodní koupaliště i aquaarenu se saunovým světem.

Co ochutnat?

Korutany jsou známy především chutnými pokrmy z ryb. Objevují se v polévkách, salátech i hlavních jídlech. Ochutnat zde však můžete také fazolový guláš. Oblíbené jsou korutanské těstoviny plněné slanými i sladkými náplněmi. Mlsné jazýčky si pak pochutnají na plněných tvarohových knedlících. A nezapomeňte ochutnat ani leschtalerský chleba, který je dokonce zapsaný na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.