Několik dobrých tipů jak na alergie na prach či pyl




Sezóna pylových alergií klepe na dveře a nikdo ji nezastaví. Vytvoření domova přívětivého k alergikům je snazší, než si myslíte. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel a tipů, které pomohou snížit množství prachu, pylu a dalších alergenů v domácnosti. A váš domov se stane oázou pohody a klidu pro vás i vaše blízké.

Vyberte si vhodný typ podlahy

Koberce mohou být doslova rájem pro prach a alergeny, proto je lepší volit tvrdé podlahy, jako je dřevo, laminát nebo dlažba. Pokud přesto preferujete koberce, zvolte raději varianty s nízkým vlasem, které nejsou tak náročné na údržbu a čištění.

Minimalizujte množství závěsů a textilních doplňků

Závěsy, záclony, čalounění, ale i plyšové hračky mohou na sobě hromadit nečistoty, prach a další alergeny. Zvolte proto jednoduché a snadno udržovatelné materiály a případné textilní doplňky pravidelně čistěte a udržujte.

Co se týče nábytku, spíše vyhýbat byste se měli nejrůznějším čalouněným křeslům a pohovkám. Naopak kůže, umělá kůže nebo jiné snadno udržovatelné materiály by měly mít zelenou.

Při výběru povlečení dávejte přednost materiálům jako bavlna nebo bambus. Povlečení perte pravidelně při vyšších teplotách, které pomáhají odstranit nejen alergeny, ale i roztoče.

Dejte pozor na optimální vlhkost

Příliš vysoká vlhkost v domácnosti může podporovat vznik plísní a množení roztočů, což často vede ke zhoršování alergických reakcí. Je proto dobré udržovat vlhkost v domácnosti na úrovni 40-50 %. Pro kontrolu vlhkosti lze použít vlhkoměr a v případě potřeby pak využít odvlhčovač vzduchu.

Udržujte čistotu v kuchyni a koupelně

Ke zhoršení alergií značnou měrou přispívají plísně, proto je dobré udržovat exponovaná místa, jako je koupelna či kuchyně, suchá a čistá. Zaměřte se mj. na chladničku, mrazák, troubu a digestoř, které mohou shromažďovat plísně a nečistoty. V koupelně dávejte pozor na výskyt plísní v koutech, na spárách nebo okolo oken.

Zvažte přítomnost domácích zvířat

K silným alergenům patří také zvířecí srst, proto by např. „pejskaři“ měli preferovat „hypoalergenní“ plemena. K nim patří např. basenji, opičí pinč, bišonek, čínský chocholatý pes, pudl i knírač. Zvířata by také měla mít omezen přístup do ložnic a obývacích pokojů.

Pravidelně vysávejte a uklízejte

Pravidelné vysávání a čištění povrchů pomáhá snižovat množství prachu a pylu v domácnosti. Pokud se v domácnosti nachází alergik, dejte předost vysavačům s HEPA filtrem, který efektivně zachytává alergeny. Nezapomeňte také pravidelně mýt podlahy a čistit povrchy.

Tandem pro dokonalou čistotu: vysavače Miele s HEPA filtrem

Spojením vysavačů Miele a HEPA filtru získáte spolehlivý přístroj, který dokonale vysává prach a další nečistoty v domácnosti a zároveň účinně bojuje i proti alergenům.

HEPA filtr je vysoce účinný filtr, který zachytává a zadržuje nejen prach, ale také mikroskopické částice - pyl, roztoče či spory plísní. Je schopen zadržet až 99,95 % částic o velikosti 0,1 - 0,3 mikrometrů.

Využijte akci „Záruka 10 let na motor vysavače“

Vysavače Miele jsou vyráběny z kvalitních materiálů a procházejí velmi přísnými zátěžovými testy. Také proto si pravidelně odnášejí vavříny vítězství v nezávislých spotřebitelských testech a umisťují se na předních příčkách oblíbenosti u uživatelů.

Miele kvalitě svých vysavačů věří, a proto teď nabízí bezplatnou 10letou záruku na motor vysavače - stačí si jen přístroj po zakoupení zaregistrovat prostřednictvím jednoduchého online formuláře. Akce se vztahuje na všechny podlahové sáčkové a bezsáčkové vysavače Miele a platí do 31. 12. 2023. Přístroje Miele seženete na e-shopu shop.miele.cz nebo u autorizovaných partnerů Miele. O vhodném vysavači se můžete poradit i v Miele Experience Center v Praze a Brně.

www.miele.cz

Fotogalerie