TeskaLabs hlásí z mise do Nizozemska: Můžeme být hrdí, i Česko patří v kybernetické bezpečnosti ke špičce




Ve dnech 7. – 8. března se zakladatelé české technologické společnosti TeskaLabs Aleš Teska (CEO) a Vladimíra Tesková (COO) zúčastnili podnikatelské mise do Nizozemska, jejímž tématem byla kybernetická bezpečnost. Na programu bylo setkání se zástupci firem, vzdělávacích i výzkumných organizací, diskuze a předávání zkušeností v boji s kyberkriminalitou nebo nahlédnutí do zákulisí špičkových nizozemských vládních i soukromých institucí. Akci organizovala agentura CzechTrade ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Nizozemsku.

Nizozemsko jako špička ICT i kybernetické bezpečnosti

Nizozemsko nebylo rozhodně vybráno náhodou. Země se totiž může pochlubit špičkovou digitální infrastrukturou a ICT zde patří k nejrychleji rostoucím průmyslovým odvětvím. Nizozemsko je i jednou z nejpropojenějších a datově nejnáročnějších zemí světa. Nachází se tu 2. největší internetová ústředna na světě i více než 200 datových center. To vše s sebou ale nese i negativní stránky v podobě zvyšujícího se počtu kybernetických útoků, způsobujících každoroční ztráty přes 10 mld. eur.

Odvětví kybernetické bezpečnosti roste v Nizozemsku o více než 14 % a působí zde celá řada soukromých, vládních i neziskových organizací s cílem zajistit bezpečnost digitálního prostoru na co nejvyšší úrovni.

Nizozemsko v „ICT bodech“:

  • Země disponuje největším rozšířením širokopásmového připojení a nejrychlejším mobilním internetem v EU.
  • V Amsterdamu sídlí peeringové centrum internetového provozu AMS-IX s největším datovým tokem v Evropě a 2. největším na světě.
  • 60 % všech společností aktivních v IT a figurujících v žebříčku „Forbes Global 2000“ operuje v Nizozemsku.
  • Funguje zde více než 200 datových center, což znamená 20% podíl na evropském trhu datacenter.
  • V Haagu se nachází největší evropská komunita kybernetické bezpečnosti. *

Návštěva top center kybernetické bezpečnosti

Účastníci navštívili např. nizozemský klastr kybernetické bezpečnosti Hague Security Delta (HSD) Campus (zastřešuje více než 275 firem, vládních organizací a odborných institucí), Innovation Quarter (vládní regionální rozvojová společnost podporující inovace a mezinárodní spolupráci), Národní centrálu pro kybernetickou bezpečnost v Haagu (National Cyber Security Center) či centrálu Europolu v Haagu. Setkali se také se zástupci Hague TECH (centrum pro inovace), NL-IX Internet Exchange (internetová burza) nebo KPN Security (největší a nejkomplexnější poskytovatel IT bezpečnostních služeb v Nizozemsku).

Vzhledem ke zvyšující se frekvenci útoků je v permanentním ohrožení nejen kritická infrastruktura státu, ale dochází i k velkým ekonomickým ztrátám v soukromé sféře. „Bylo vidět, jak dobře si uvědomuje nizozemská vláda i zdejší podnikatelský sektor, že investice do prevence je zkrátka vždy efektivnější než následné řešení závažných dopadů kybernetických incidentů,“ dodává Aleš Teska.

Europol: dlouhodobá retence logů je pro úspěšné šetření zásadní

Jako velmi přínosnou hodnotí zástupci TeskaLabs návštěvu Evropského centra pro boj s kyberkriminalitou v centrále Europolu. Hlavní vyšetřovatel zmínil kromě jiného mimořádnou důležitost dlouhodobého ukládání logů pro vyšetřování závažných kybernetických zločinů. Forenzní analytici upozorňují, že 60 – 70 % kyberútoků má zpětný charakter. Data uchovávaná méně než dva roky jsou pak pro úspěch vyšetřování často nedostatečná. Než se šetření vůbec někam posune, uplyne půl roku až rok.

Právě to nahrává i efektivnímu řešení logmanagementu od TeskaLabs. „Naše unikátní nástroje, ať už jde produkt LogMan.io nebo komplexní systém TeskaLabs SIEM, umožňují skutečně dlouhodobé ukládání logů, které jsou ale v případě potřeby k dispozici mimořádně rychle - a samozřejmě v nezměněné podobě“, doplňuje Aleš Teska.

Jako velmi aktuální se tato otázka jeví i v souvislosti se zaváděním požadavků nové evropské směrnice kybernetické bezpečnosti NIS 2, na niž se musí v brzké době připravit minimálně 6 000 subjektů v České republice.

Česko má v oblasti kybernetické bezpečnosti rozhodně co nabídnout

TeskaLabs patří v Česku ke špičce poskytovatelů služeb v oblasti kyberbezpečnosti. Disponuje totiž vlastním vývojem, unikátním řešením komplexního systému i kvalitním poradenským servisem. V nabídce klientům vždy zohledňuje kromě konkrétních požadavků i SW/HW zajištění nebo personální možnosti zákazníků.

V rámci mise představili zástupci firmy i sofistikované produkty a řešení od LogMan.io a Logman.io Plus přes TeskaLabs SIEM až po LogMan.io SaaS.

„Mnoho informací pro nás nebylo žádným překvapením a je potěšující, že firmy z České republiky se v oblasti kyberbezpečnosti mají čím pochlubit. V TeskaLabs máme výhodu, že můžeme nabídnout své dlouholeté zahraniční zkušenosti, především z působení na vysoce rozvinutém a konkurenčním britském trhu. I proto jsme zvyklí reagovat velmi pružně a efektivně využívat aktuální trendy ve vývoji našich pokročilých nástrojů. Díky tomu můžeme být klientům z Česka i zahraničí skutečnými partnery,“ říká Vladimíra Tesková. 

„Na závěr bychom chtěli poděkovat za skvělou organizaci akce agentuře CzechTrade a našemu velvyslanectví v Haagu, především paní velvyslankyni Kateřině Sequensové a jejímu týmu,“ uzavírají zakladatelé TeskaLabs.

Další informace najdete na www.teskalabs.com, logman.io, na FCB, Twitteru nebo LinkedIn.

* V tiskové zprávě byla využity informace agentury CzechTrade.

Fotogalerie