Spolu silnější je krédem všech v Agrotec Group – Hustopeče




Technice a strojům musíte propadnout, pokud chcete být v oboru dobří. Ale pokud poprvé sednete za volant V3esky v deseti letech, máte naději, že budete nejlepší, stejně jako Ing. Martin Rada, generální ředitel Agrotec Group – Hustopeče. Jeho filozofie se opírá o důvěru a respekt v týmu, se kterým pracuje uvnitř firmy, k zákazníkům a také k dodavatelům, jejichž značky nabízí.

Jeho charakter utvářely jedinečné okamžiky, jako třeba ty, které zažíval při Rallye Monte Carlo. Dnes řídí tisícovku lidí, přesto občas mívá ruce od šmírů, to když si sám opravuje auto ve své dílně. A není ani velkou vzácností, že usedne do traktoru.

Krédem společnosti Agrotec Group – Hustopeče je „Spolu silnější“, platí to opravdu i ve firemní praxi?

„Lidé v mém teamu dávají své práci srdce a nadšení, baví je a  jsou schopni pro společnost i zákazníky dělat něco navíc. Chcete-li s někým být v dobrém vztahu, v první řadě potřebujete důvěru. Dnes vidíme na výsledcích a úspěchu, který skupina zažívá, že si nás zákazníci opakovaně volí jako dodavatele a partnera. Jsme pro ně důvěryhodní a jsme hrdi na to, že opakovaně získáváme jejich  důvěru.“  Za doplnění rozhodně stojí, že největšímu dodavateli pozemní techniky v České republice jsou zaměstnanci věrní dvacet a více let, což slova jejich generálního ředitele jen potvrzuje.

V současné době trh zaplavují chytré technologie ukryté i v těch nejméně očekávaných strojích. Jak trend Smart Easy vnímáte vy?  

„Chytré technologie nám mají pomáhat. Když ji získáme a zavedeme, měli bychom je používat. Proč bychom měli mít chytrý telefon jen na telefonování, když by stačil obyčejný. To stejné je u traktorové a sklizňové techniky – technologie postoupily kvalitativně na vysokou úroveň  a mohou se zdát obsluze složité. Můžete mít pocit, že budete potřebovat inženýra na řidiče traktoru. Ale opak je pravdou, nové chytré technologie přinášejí obsluze komfort. Mezní stav pak je, že po poli je traktor schopen jet sám. Když se podíváme na  obsluhu kombajnu, což není úplně jednoduchá věc, řidič ovlivňuje kvalitu sklizně, a to díky tomu, jak kombajn nastaví a jak ho používá. Můžete mít sebelepší techniku s nejmodernější technologií a špatným používáním dosáhnete špatných výsledků.

Mohl byste uvést i jiný příklad, který přímo souvisí s lidským faktorem?

„Můžete mít sebelepší tenisovou raketu, a když s ní budete hrát jen jeden úder, tak ji neumíte používat. Trendem „chytré techniky“ je pomoci obsluze co nejjednodušeji nastavit stroj, ukázat kde jsou chyby a některé věci sama nastavit – tak aby obsluha mohla dělat základní dozor a komfortně pracovat.“

Ing. Martin Rada začínal v Agrotecu v divizi nákladních automobilů v roce 1991, od roku 2007 je generálním ředitelem celé firmy, skládající se ze čtyř divizí: automobily, nákladní automobily, zemědělská technika a stavební stroje. Aktivně působí ve třech středoevropských zemích – v Česku, Slovensku a Maďarsku.

 

 

Fotogalerie