AGROTEC se zapíše jako veletrh snadného života s chytrými systémy




Expozice značky New Holland Agriculture od společnosti AGROTEC a.s. se letos drží hesla „Smart&Easy“ tedy snadného života s chytrými systémy. Vlastně navazuje na heslo Hard&Heavy z ročníku 2016, které reprezentovalo techniku na těžkou práci pro náročné farmáře.

V České Republice je nedostatek pracovních sil v zemědělství. Řešením může být nákup odpovídající techniky. Smart&Easy prvky najdete ve všech oblastech použití techniky New Holland:

  • Traktory a sklízecí mlátičky pro rostlinnou výrobu velkých zemědělských podniků
  • Traktory a sklízecí mlátičky pro rodinné farmy
  • Technika pro živočišnou výrobu
  • Speciální traktory a sklízeče hroznů pro vinaře a sadaře
  • Technika pro stavaře a údržbu měst a obcí

Velké podniky s rostlinnou výrobou se můžou těšit na autonomní traktor T8.435 SmartTrax s polopásovým podvozkem, který je schopen na poli pracovat zcela samostatně bez obsluhy.

To traktory T7HD mají automatické otáčení na souvrati. Automatizace se týká také sklízecích mlátiček, které umí reagovat nejen na aktuální zatížení zjištěné z řady čidel, ale podle map výnosového potenciálu se umí na změnu zatížení mlátičky již dopředu připravit. Mlátička CR10.90 za tento systém získala v Hannoveru stříbrnou medaili a zajímavě vám představíme i další vylepšení na naší vlajkové lodi.

Traktor T6 potěší farmáře, kteří hospodaří jen na několika desítkách hektarů, má totiž novou dvou spojkovou převodovku DynamicCommand. Byla vyvinutá vývojáři New Holland Agriculture a výroba probíhá v tradiční továrně na výrobu převodovek a pohonných ústrojí v Modeně, což garantuje vysokou kvalitu výroby i montáže. Traktor T6 Dynamic Command má nejnižší spotřebou paliva mezi čtyřválci na trhu. Potvrzeno nezávislým testem DLG. Převodovka DynamicCommand je k dispozici v několika verzích, které se liší stupněm automatizace. Plná verze se blíží plynulé převodovce AutoCommand. Zato traktory T4S jsou velmi hospodárnou variantou stroje do živočišné výroby, pro ošetřování píce a práci se zastýlacím vozem či přepravu cisterny s vodou na pastviny.

Pro farmy s převažující živočišnou výrobou je vhodná kombinace žacích mačkačů v barvách New Holland, konkrétně čelně nesený DiscCutter F 320P a vzadu nesený hydraulicky odpružený žací mačkač DiscCutter 320P. Oba stroje byly do sortimentu značky New Holland převedeny z výrobního programu firmy Kongskilde, kterou CNH Industrial v minulém roce převzalo. Čelně nesený mačkač se velmi dobře umístil v nezávislém testu, který prováděla společnost DLG a publikovala v časopise Profi.

Symbolem automatizace v živočišné výrobě je robotizace. Svinovací lis pod značkou New Holland umí ovládat funkce traktoru. Sám si traktor zastaví, zahájí vázání a hotový balík sám vyloží. Tento postup je označován  jako asistovaná autonomie zemědělských strojů, kdy stroj v maximální míře pomáhá obsluze plnit svěřené úkoly správně a hospodárně po celý pracovní den. Techniku pro živočišnou výrobu završuje sklízecí řezačka FR650 s prezentací různých variant válců Cropprocesoru.

Ani vinařské technice se koncept Smart&Easy s chytrými systémy nevyhýbá. Vinaři se opravdu nemusí bát vyslat sklízeče hroznů New Holland BRAUD na sklizeň hroznů ani pro špičková vína, jejichž sklizeň byla dlouho spojená s ruční prací. V Itálii v prestižních vinařstvích sklízeče BRAUD sklízí hrozny i pro špičková vína. Pomocí mapování pozemků a GPS navigace provede „výběr z hroznů“ a kvalitní optický scanner pak zvládne provést „výběr z bobulí“ přímo na poli.

Před pár týdny získalo největší rodinné vinařství světa E & J Gallo z Kalifornie k testování vinařský speciál T4.110F NHDrive k ověření využitelnosti konceptu autonomního traktoru ve vinařství. V rámci společného pilotního projektu je cílem ověřit praktickou využitelnost technologie autonomního řízení u vinařského speciálu v každodenním provozu a současně najít agronomické a ekonomické dopady této technologie. Traktory budou pracovat zcela samostatně za dozoru zkušených řidičů, kteří následně vyhodnotí praktickou využitelnost technologie NHDrive.

Titulní foto: T4 F/N/V - TIER 4A (75 až 107 hp) - NOVINKA 2017

Foto: T6 - TIER 4B (116 až 175 hp) - NOVINKA 2018

Zdroj: Ing. Aleš Petr, marketingový specialista

Fotogalerie