Velikonoční pečení je přezvěstí přílivu energie




Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Příroda srší energií, rodí se nový život, všechno kvete a raší. Symbolem jara jsou Velikonoce, spojující v sobě pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje, ať už jsou to vejce obarvená na červeno jako symbol lásky či mazanec coby symbol slunce, které opět nabírá na síle.

Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležitý přísun zdravých a kvalitních surovin, které nás nezatěžují chemií, ale naopak nám pomohou s jarní regenerací a očistou. Sázka na bio je tou největší jistotou, ať už budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky.

Společnost Probio, která v minulém roce oslavila 30 let od svého založení, nabízí k velikonočnímu pečení mouky a další ingredience v bio kvallitě.

Bezlepkový beránek

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 150 g třtinového cukru moučkového Probio
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 100 g slunečnicového oleje na pečení Probio
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 130 ml mléka
  • 200 g pohankové mouky Probio + na vysypání formy
  • 40 g mouky z červené čočky Probio
  • 40 g čirokové mouky Probio
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
  • Máslo na vymazání formy
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou.
  2. Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Do mísy přidejte olej, tvaroh a mléko a prošlehejte. Poté přisypejte mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
  3. Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C asi hodinu. 

Mazanec

Ingredience:

  • 230 g hladké špaldové mouky PROBIO
  • 100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru třtinového moučkového PROBIO
  • špetka mleté vanilky (nebo lžička extraktu)
  • 70 g změklého másla
  • 3 g soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 30 g hrozinek (přes noc namočených do rumu)
  • 35 g plátků mandlí PROBIO
  • + mandlové lupínky na ozdobu
  • + vajíčko na potření

Postup:

  1. Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko.
  2. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
  3. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.
  5. Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Ingredience:

  • 500 g mouky na špaldový mazanec Probio
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 80 g másla
  • 30 g cukru třtinového moučkového Probio
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • Vejce na potření

Postup:

  1. Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé  -  ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.
  2. Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo.
  3. Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s oběma cukry. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. 
  4. Těsto nechte tři čtvrtě až hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
  5. Těsto přendejte na pracovní podložku a vyválejte váleček. Odkrojte z něj 12 stejně velkých kousků. Z každého nejdříve odkrojte malý kousek těsta a poté z větší části těsta vyválejte hada dlouhého 28 – 30 cm. Konce vyválejte do špičky. Z malého kousku těsta vyválejte slabého hada a udělejte z něj uzlík. 
  6. Z delšího pramenu utvořte pomyslné písmeno U a do jeho zaoblení vložte uzlík – jako ocásek. Kolem něj stočte konce k sobě, přetočte přes sebe a špičaté konce nechte volné – budou představovat ouška.
  7. Zajíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
  8. Pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 minut.
Fotogalerie