Poradna Jiřího Šeby: Jak dosáhnout nižších nákladů a omezit plýtvání potravinami u chladniček a mrazniček




V dalším dílu seriálu o úsporách energií v oblasti přístrojů pro domácnost se zaměříme na chladničky a mrazničky. Průvodcem bude opět expert ze společnosti Miele Jiří Šeba, který působí jako školitel. Poradí, na co bychom se měli zaměřit už při samotném výběru přístroje a které funkce a technologie nám pomohou snížit náklady na energie nebo omezit plýtvání potravinami. Náročné požadavky na komfort, flexibilitu a energetickou úsporu nabízejí např. nové chladničky Miele z řady K 4000, které ještě před uvedením na trh získaly také prestižní ocenění Red Dot Design Award.

Správná velikost přístroje

Jedno ze základních pravidel pro efektivní využití nákladů na elektrickou energii je volba správné velikosti chladničky, tedy místa, které skutečně využijeme. Běžně se doporučuje přibližně 70 litrů v chladicí zóně a cca 30 litrů v mrazicí části na jednu osobu. Na druhou stranu, větší užitný prostor nabízí přehlednější rozmístění a manipulaci s uskladněnými potravinami.

Co najdeme na energetickém štítku?

Důležitým kritériem pro výběr chladničky je energetická třída přístroje, která definuje spotřebu. Nejúspornější chladničky ve třídě A+++ až A+ mají o cca 25 % nižší spotřebu než třída A, od třídy A pak stupnice pokračuje až do třídy G. S ohledem na hospodárnost a nízkou spotřebu lze doporučit přístroje maximálně do třídy E.

Na energetickém štítku najdeme také údaj o roční spotřebě energie, která se udává v kWh/rok. Předpokládané náklady na provoz tak lze snadno spočítat.

Důležitým údajem je také hlučnost přístroje udávaná v dB. Při posouzení tohoto údaje byste měli zohlednit i umístění chladničky. V malé domácnosti mohou především v noci hlučnější přístroje rušit.

Klimatická třída definuje teplotní rozsah prostoru, ve kterém může být přístroj umístěn a provozován. Přístroje v uváděných klimatických třídách se pak v provedení liší např. výkonem kompresoru nebo tloušťkou izolace.

Umístění přístroje

Pro chladničky a mrazničky zvolte správné umístění. Přístroje jako pečicí trouba nebo myčka se při provozu zahřívají, a jsou-li v těsné blízkosti chladničky, mohou negativně ovlivnit spotřebu. Stejně tak blízkost topení či intenzivní sluneční svit mají na spotřebu chladniček negativní vliv. V případě působení vnějšího tepla totiž musí přístroj častěji chladit a tím spotřebuje více energie.

Co se týká nastavení teploty, platí, že čím nižší je nastavená teplota, tím vyšší je spotřeba energie. V chladicí zóně doporučujeme nastavit 4 – 5 °C, v mrazicí zóně -18° C.

Trendy ve skladování potravin

Jednoznačným trendem ve skladování potravin jsou tzv. systémy pro uchování čerstvosti. Čerstvé potraviny jsou základem zdravé výživy, proto jsou dnes tak mimořádně populární tzv. „nulové zóny“. V automaticky regulovaném teplotním rozsahu 0 -  3 °C je trvanlivost masa, ryb a řady mléčných výrobků až 3x delší. Ovoce a zelenina zůstávají čerstvé dokonce až 5x déle – díky optimalizovanému nastavení vlhkosti zásuvky. Miele nabízí tyto technologie pod názvy PerfectFresh a PerfectFresh Pro. Současnou absolutní špičkou je pak řešení PerfectFresh Active s dodatečným zvlhčováním zásuvky na ovoce a zeleninu.

Funkce DynaCool: Ventilátor slouží pro ideální rozložení teploty v celém chladicím prostoru. Díky této funkci si nemusíte dělat starosti, do které úrovně potraviny umístíte, protože skladovací podmínky jsou všude stejné. Rozložení teplot známé z běžných chladniček, tzn. nahoře vyšší teplota a dole nižší, je s funkcí DynaCool definitivně minulostí.

U vybraných modelů chladniček Miele je navíc použita nerezová zadní stěna s úpravou CleanSteel. Toto řešení podporuje optimální a rovnoměrné rozložení chladu uvnitř přístroje. Není tak vidět ani žádný kondenzát ani námraza.

Pro dlouhodobé skladování a uchování potravin do zásoby je nejlepší volbou zmrazení. Živiny a chuť zůstanou po dlouhou dobu zachovány a potraviny jsou vždy rychle po ruce. Pokud chcete potraviny při zamrazení uchovat v maximální kvalitě, nejprve je zavakuujte. Tím v maximální možné míře uchováte nejen chuť, ale i aroma potravin.

U mrazniček s funkcí NoFrost se díky cirkulačnímu chlazení nevytváří ve vnitřním prostoru led, čímž odpadá nepříjemné odmrazování.

 

Další praktické technologie a funkce v chladničkách a mrazničkách Miele

Osvětlení

V porovnání s běžnými žárovkami je LED osvětlení mimořádně úsporné a jejich životnost je výrazně delší. Osvětlení FlexiLight je praktické LED osvětlení umístěné v přední hraně polic. Toto neoslňující řešení nabízí dokonalé osvětlení vnitřního prostoru. Použitá koncepce nijak nebrání běžnému přemístění polic mezi jednotlivými úrovněmi a díky snadnému sejmutí světelné lišty lze i skleněnou polici jednoduše umýt.

Řešení vnitřního prostoru

Miele ComfortSize: chladničky Miele s komfortní velikostí poskytují nejen dokonalý přehled o uskladněných potravinách, ale díky větší hloubce lze i nad přihrádku PerfectFresh pohodlně zasunout pečicí plech.

Jemné nastavení poličky ve dvířkách: Vybrané modely jsou vybaveny komfortním jemným nastavením poličky ve dvířkách přístroje – plynule, bez nutnosti vyjmutí poličky. Variabilní dělené police FlexiBoard  - díky zasunutí přední části police pod zadní část je možné pohodlně umístit vysoké láhve a nebo nádob.

Zamezení nepříjemným pachům

Protože v chladničce skladujeme řadu různých potravin, z nichž mnohé jsou výrazně aromatické, je vhodné vybavit svůj přístroj dodatečně i pachovým filtrem ActiveAirClean. Jde o aktivní uhlí s chitosanem, neutralizující nepříjemné pachy.

Funkce DuplexCool jsou dva samostatně regulovatelné okruhy chladničky a mrazničky, které zaručují vždy optimální chlazení. Navíc mezi oběma oblastmi nedochází k žádné výměně vzduchu. Díky tomu potraviny v chladničce nevysychají a zápach, např. z ryb, cibule nebo sýru, nepřechází na potraviny v mrazničce.

Snadná údržba

Miele Comfort Clean: Police ve dvířkách jsou vyrobeny z kvalitního plastu, jsou mimořádně odolné proti poškrábání, chemikáliím, rozdílným teplotám a jsou vysoce transparentní. Po odejmutí ozdobných lišt je můžete snadno a hygienicky umýt v myčce nádobí (až na 55 °C). Díky tomu není nutné ruční otírání polic.

Komfort při obsluze

SoftClose umožňuje jemné dovírání dvířek přístroje. Dvířka chladniček a mrazniček s touto funkcí se zavírají tiše a téměř sama. Od úhlu 30 ° se dvířka zavírají automaticky.

Volně stojící chladničky nabízejí funkci Click2Open. Tento propracovaný systém umožňuje snadno překonat podtlak v chladničce a přístroj snadno otevřít. Je nenápadně ukrytý v boční části dvířek a nenarušuje tak vnější design přístroje.

Výrobník ledu

Vybrané mrazničky jsou vybaveny funkcí IceMaker. Tyto přístroje s přímým připojením na vodu umožňují snadnou a rychlou výrobu až 100 kostek ledu denně.

Pokud nemáte možnost připojení přístroje na vodu, ale přáli byste si výrobník ledu, poohlédněte se po tom s funkcí MyIce. Zde je voda pro přípravu ledu skladována v zásobníku na vodu umístěném v chladničce.

www.miele.cz

Fotogalerie