Známí hudebníci na novocirkusovém koncertě Horáček GEN XYZ zazpívají překvapivé nové verze písní s Horáčkovými texty




7krát3, Jan Cina, Rozálie Havelková, Katarzia, Bára Poláková, Albert Romanutti, Ondřej Ruml, Naďa Válová a Vladimir 518... Ti všichni zazpívají nově a velmi netradičně aranžované písně s texty Michala Horáčka během novocirkusového koncertu nazvaného Horáček GEN XYZ. Jeho premiéru připravuje na duben režisér Rostislav Novák ml. s herci a hudebníky souboru Cirk La Putyka do šapitó Azyl78 na Výstavišti Praha. Na scénickém koncertě tak zazní naživo v podání kapely CLP BND spolu s akrobacií, tancem a divadelní akcí čtrnáct písní v aranžmá Davida Hlaváče a Jana Balcara - například Levandulová, S cizí ženou v cizím pokoji, Bude mi lehká zem nebo Povstání mlh a krásných žen. Projekt Horáček GEN XYZ, který zahájí letošní program šapitó Azyl78, zde bude uveden celkem sedmkrát od 19. do 25. dubna 2023. Vstupenky jsou již v prodeji v síti GoOut.

„Tvorba Michala Horáčka, to jsou pro mě slova a texty, které mají vedle obrovské poetické síly šanci spojovat. Což je důležité zvlášť v této době, kdy lidi tyto věci dost často naopak rozdělují. V představení tak spojíme generace - proto GEN XYZ - i osobnosti z různých žánrů,” vysvětluje na úvod režisér Rostislav Novák ml. „Všem je vlastní touha hledat, kde jsou hranice naší fantazie. Jak se můžeme navzájem obohatit a učit. Jak můžeme společně prožít to, co se nebude jen tak opakovat. Výjimečnost okamžiku a setkání. To vše inspirované slovy, která budeme převádět v obrazy, co neznají hranice,” dodává Novák. „Výsledná podoba, to zda půjde o poetický koncert, nový cirkus, kabaret nebo tanec, se ale těžko popisuje slovy. Je lepší to zažít společně s námi,” uzavírá Novák.

„Aranžovat známé písně s texty Michala Horáčka představuje výzvu, nejde vůbec o jednoduchý úkol. O to více mi to přijde zajímavější, protože se pouštíme do risku,” říká Jan Balcar, který je spolu s Davidem Hlaváčem autorem hudebních aranží. „Budeme se snažit zajít co nejdále, podívat se na hudbu z nové, neslýchané, perspektivy. Některé skladby více rozvineme, někde zůstane pouze hlavní motiv, někde najdeme propojovací momenty,” pokračuje Balcar, který chce, aby se písně staly výzvou i pro interprety. „Aby vystoupili ze své komfortní zóny, aby zaznělo něco i pro ně zcela nového a nezvyklého,” uzavírá.

Po Horáček GEN XYZ ovládne šapitó Azyl78 jako další program úspěšná velkolepá inscenace Cirku La Putyka Cesty (2. - 21. května 2023) a rodinné, hudebně-taneční, představení Kniha džunglí, které vzniklo ve spolupráci Divadla bratří Formanů, České filharmonie a Dekkadancers (28. května - 18. června 2023).

Vstupenky do Azylu78 jsou již v prodeji v síti GoOut.

Více informací na www.laputyka.cz nebo www.azyl78.cz.

Cirk La Putyka & friends: Horáček GEN XYZ

Koncert s cirkusovými tóny

Premiéra: 19. dubna 2023, Azyl78

Režie: ‍Rostislav Novák ml.

Choreografie: ‍Cirk La Putyka

Aranže: ‍Jan Balcar a David Hlaváč

Kapela: ‍CLPBND

Kostýmy: ‍Kristina Záveská

Scénografie: ‍Pavla Kamanová

Šéf techniky: ‍Olin Procházka

Grafika: ‍Les Kanců