Maškary jdou Žďárem




Rej masek, hudba, veselí a hodování. Tohle všechno zažijete v úterý 21. února od 13.00 na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou. Maškary ze Studnic na Hlinecku celému městu předvedou svoji tradiční veselici. Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku jsou zapsány na seznamu nehmotného dědictví UNESCO a představí se ve městě, které se pyšní památkou, která má také punc UNESCO, tím je kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Ať už jste o maškarách slyšeli nebo ne, věřte, že to bude nevšední zážitek. Čeká nás masopustní obchůzka městem, barevné masky i jejich bláznivý rej. Nejen, že maškary zažijete, ale dozvíte se také, co jednotlivé masky představují a jaký mají význam.

Zábavný i edukační program nejen pro rodiny s dětmi bude zahájen ve 13 hodin společnými hudebním vystoupeními Studánky a Kamínku, program doplní ZUŠ F. Drdly. Na Staré radnici si také vytvoříte vlastní masky a jiné veselosti.

V 15.00 udělí starosta města maškarám povolení k masopustní obchůzce a vyrazíme na společný průvod od domu k domu. Na pódiu se pak dozvíte, co která maškara znázorňuje a jaká je její symbolika. Celý rej pak okolo 17.00 ukončí takzvané stínání kobyly. Ale nebojte, nikdo nepřijde k úhoně.

Během celé akce si pochutnáte na uzeninách a zabíjačkových dobrotách, koláčích nebo koblihách.

Masopust býval dobou, kdy se lidé radovali a hodovali. Připravovali se tak na nadcházející půst, který trval až do Velikonoc. Ať už tuhle tradici udržujete, nebo je to pro vás novinka, přijďte si užít odpoledne s maškarami.  

Více tipů na akce a výlety najdete na www.korunavysociny.cz

Fotogalerie