Krkovička po selsku




Nejlepší vepřovou pečínkou je správně prorostlá krkovička. Je šťavnatá, křehká, voňavá a rozhodně se jí nedá odolat.

Ingredience:

1 kg vepřová krkovice

3 stroužky česneku

2 cibule

1,5 lžíce sádla

70 ml vody

½ lžičky tmavého cukru

½ lžičky drceného kmínu

čerstvý mletý pepř

sůl

2 plátky citronu

Postup:

  • Vepřovou krkovici očistíme, popřípadě vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem, rovnoměrně okořeníme a vložíme do pekáče, kde ho obložíme nakrájenou cibulí na kroužky. Ve vodě rozmícháme cukr, a tou maso podlijeme. Ještě přidáme sádlo a dáme péct do vyhřáté trouby.
  • Maso přeléváme výpekem a pečeme zhruba 40 minut při 180 °C. Pak ho vyjmeme, nakrájíme na plátky asi tak 2 cm široké, rozložíme je v pekáči, podle potřeby podlijeme vodou a pečeme ještě 20 minut.
  • Podáváme se šťouchanými nebo s vařenými brambory či bramborovou kaší.