The New Age of Tech Talent




Divize Experis, spadající pod ManpowerGroup Česká republika, vydala novou studii ukazující, že měkké dovednosti jsou těmi klíčovými pro budoucnost.

Požadavky na dovednosti v oblasti IT se vyvíjejí rychleji než kdy dříve. Úzce specializované technické dovednosti jsou vysoce ceněné, zatímco měkké dovednosti jsou v procesu náboru zaměstnanců opomíjeny. Studie „The New Age of Tech Talent“ se opírá o průzkum mezi 40 000 zaměstnavateli ve 40 zemích a uvádí, že strategie společností v oblasti talentů musí být kreativnější a agilnější, a to jak navenek, tak i směrem dovnitř. Z výzkumu vyplývá, že by se HR manažeři měli rozhodovat na základě dat týkajících se pracovní síly a mít jasnou filozofii v oblasti talentů.

„Odvětví IT rychle roste,“ říká Pavel Červenka, Leader divize Experis.  „Poptávka po uchazečích s vysoce technickými dovednostmi je velice silná, zároveň ovšem existuje skrytý a často nevyužitý potenciál v podobě kandidátů s všeobecnými dovednostmi, které lze přizpůsobit potřebám. To je škoda, protože získat pracovníky s měkkými dovednostmi, kterými tito uchazeči disponují, je často největší problém. Podniky se mohou zaměřit na potenciál své vlastní pracovní síly a rekvalifikovat zaměstnance, aby zaplnily mezery a získaly potřebné talenty.“ 

76 % zaměstnavatelů v oblasti technologií uvádí, že mají potíže s hledáním talentů, které potřebují.

Na otázku, proč mají potíže s obsazováním pozic, odpovědělo 34 % náborových manažerů, že kandidáti nemají požadované technické dovednosti, 32 %, že nemají dostatečnou zkušenost a 27 %, že nemají potřebné měkké dovednosti. Průzkum také uvádí, že 22 % náborových manažerů má největší potíže nalézt IT projektové manažery, následují analytici kybernetické bezpečnosti, softwaroví vývojáři a specialisté na umělou inteligenci/strojové učení (všichni 20 %).

O zaměstnance v oblasti IT má zájem velké množství společností, které využívají stejné zdroje talentů, což je pro zaměstnavatele skvělá příležitost změnit způsob, s jakým přistupují nejenom k náboru, ale k celém řízení lidského kapitálu.

4 hlavní způsoby, jak mohou organizace změnit svůj přístup:

Zaměřit se na rozvoj středně kvalifikovaných zaměstnanců: Pětina společnosti na světě má potíže nalézt kvalifikované zaměstnance v oblasti technologií. Pro 30 % z nich je nejobtížnější najít kvalifikované zaměstnance v oblasti IT a dat. Společnosti musí pro obsazování potřebných pozic více hledat ve vlastních řadách, využít potenciál stávajících zaměstnanců a rekvalifikovat je, aby zaplnily mezery a vypořádaly se s budoucími výzvami.

Nalézt skryté talenty: Realita technologického sektoru ukazuje, že zaměstnavatelé musí být přizpůsobivější, využívat nové zdroje talentů a nabírat zaměstnance na základě jejich potenciálu, nikoli nutně na základě předchozích zkušeností. Tradiční přístup založený na selekci kandidátů podle kvalifikace a zkušeností neumožňuje vždy najít ty uchazeče, kteří mají základní předpoklady, které zaměstnavatelé potřebují.

Důvěřovat strategii založené na datech: Pro dosažení lepších výsledků v oblasti náboru, udržení zaměstnanců a HR strategií mohou společnosti využít nástroje pro analýzu dat, které umožní přijímat lepší rozhodnutí a zvýšit počet zaměstnanců kteří ve společnosti zůstanou. Každá třetí organizace na světě plánuje v příštím roce více investovat do umělé inteligence včetně strojového učení. Nástroje pro vyhodnocování schopností a osobnosti umožní v tomto kontextu efektivnější rozhodování při náboru zaměstnanců.

Důvěryhodné vedení: Společnosti, které se opírají o kulturu a hodnoty, se nejlépe přizpůsobí na neustále se měnícím trhu práce. Důležitým zjištěním je, že pro 7 z 10 zaměstnanců je důležité mít nadřízené, kterým mohou důvěřovat a které mohou následovat.

Studii „The New Age of Tech Talent“ společnosti Experis a použitou metodologii naleznete zde.

Zdroj: Komunikační agentura Seteva