Jan Vlasák oslavil své osmdesátiny přímo na jevišti




Filmový a divadelní herec Jan Vlasák je i  skvělým dabérem, který propůjčil svůj hlas stovkám oblíbených zahraničních postav, oslavil v těchto dnech osmdesátku. Oslava se konala přímo na jevišti po představení hry Otec, ve které ztvárňuje osmdesátníka Andrého trpícího Alzheimerovou chorobou. S hercem si přišla připít na zdraví řada hereckých kolegů a kolegyň, mezi nimi například Zlata Adamovská, Michaela Badinková, Dana Batulková, Michal Dlouhý, Míša Dolinová, Viktor Dvořák, Vasil Fridrich, Veronika Gajerová, Jiří Hána, Zuzana Kajnarová, Bára Lukešová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Aleš Procházka, Marika Procházková, Jiří Schmitzer, Petr Štěpánek, Miroslav Táborský, Jan Teplý, Michal Vykus,  nebo Martin Hofmann.

Jeho otec chtěl, aby se syn stal inženýrem, ale láska k herectví byla silnější. Kromě bohaté divadelní kariéry se mnohokrát objevil i před kamerou, například ve filmech: Výchova dívek v Čechách, Milenci a Vrazi, Vratné lahve či Bathory. Dabuje nespočet oblíbených postav z filmů i seriálů (Montgomery Burns ze seriálu Simpsonovi, Arthur Weasley z filmové série Harry Potter). I přes své letošní úctyhodné jubileum je známý český herec a dabér stále v jednom kole a na nějaké stárnutí či dokonce důchod prostě není čas a prostor.

Děkovačka na konci představení Otec, které společnost INDIGO company inscenovala v Divadle pod Palmovkou, plynule přešla ve standing ovation a Martin Hofmann, který se k příležitosti narozenin svého oblíbeného kolegy dostavil také, předal oslavenci dárek ve formě videa s přáními od Michala Dlouhého, Vasila Fridricha, Radka Holuba, Báry Hrzánové, Stanislavy Jachnické, Daniely Kolářové, Václava Kopty, Terezy Kostkové, Taťjany Medvecké, Simony Stašové nebo Roberta Urbana a kompilací fotografií oslavence Jana Vlasáka. „Hrál mi několikrát tátu, hodně mi toho o herectví řekl, uměl mi poradit a hodně mě toho naučil. Ať už tím, jak jsme zkoušeli, jak mi vysvětloval věci, nebo pak tím, že jsme spolu dost představení odehráli. Byl vždycky vlídný a nikdy mu nechyběl nadhled. Byl skvělý a přátelský. Je výjimečným hercem a inspirativním chlapem,“ skládá poctu staršímu kolegovi Hofmann. Ve foyer bylo po skončení hry veselo. Oslavenec Vlasák krájel dort a přijímal nekončící přání k narozeninám. Díky své skromné a pokorné povaze a bezbřehé laskavosti a moudrosti je mezi hereckými kolegy Jan Vlasák velmi vážený. 

Při promítání narozeninové zdravice byl herec dojatý. Gratulantů bylo opravdu hodně. „Dárky nečekám, s manželkou si už léta žádné nedáváme, proto mě video tak překvapilo a dojalo. Ve hře hraju pána ve stejném věku jako jsem teď já, který ale sotva pozná svou vlastní dceru. Je to smutný osud, bohužel asi tisíců starých lidí. Já se snažím udržovat v kondici, jak to jde. Hlavě pomáhá učit se texty nazpaměť, teď se zrovna učím dva divadelní a tělo udržuji v kondici tak, že cvičím a chodím se psem,“ prozrazuje svůj recept na dlouhověkost Jan Vlasák.

Na oslavu po představení dorazila i herečka Zlata Adamovská, která se s Janem Vlasákem vídá na televizních obrazovkách už od 80. let. „Honza Vlasák mě poprvé na jevišti uchvátil kdysi dávno jako Cyrano ve stejnojmenné inscenaci Jana Kačera v Ostravě. Tehdy jsem tam jako začínající herečka natáčela v televizi a večer chodila do divadel. Jeho energie a kouzlo osobnosti mi nikdy nevymizí z paměti. Po letech jsme se spolu setkali při natáčení televizního filmu "Jasnovidka" v režii Viktora Polesného, kde jsme dokonce hráli manžele. Divadelní setkání nás minulo, ale věřím, že není všem dnům konec,“ usmívá se herečka.

Že si pro něj zakladatelky INDIGO company Jana Trojanová a Lilian Fischerová spolu s režisérem hry Otec Petrem Svojtkou připravily oslavu, herec vůbec netušil. "Jsme nesmírně potěšeny, že jsme mohly pro Jana oslavu připravit právě po představení OTEC, ve kterém exceluje. Je to mimořádný člověk a umělec a je nám ctí, že s ním můžeme spolupracovat a stát na jevišti. Večer jsme pro něj s jeho nejbližšími kamarády a režisérem Petrem Svojtkou připravovaly po několik týdnů, tak moc doufáme, že ho potěšil," vysvětluje herečka Lilian Fischerová. 

Foto: Archiv INDIGO company

Fotogalerie