Expert Kiwi.com: Rezervace letenek je nejvýhodnější teď




Výhodný nákup letenek, který zohledňuje cenu, kýženou destinaci a datum, může být i s ohledem na aktuální dynamickou ekonomickou situaci nevyzpytatelný, nicméně některé letošní trendy v letectví lze vysledovat už nyní. Z aktuálních prognóz Kiwi.com vyplývá, že čím dříve si letos cestovatelé zarezervují svůj plánovaný let, tím větší je pravděpodobnost, že budou mít štěstí na levnější či akční letenky nízkonákladových aerolinek. Předpovídá to Mario Gavira, expert na cestovní trendy a viceprezident pro růst v Kiwi.com.

Ačkoliv se cena letenky odvíjí primárně od trasy, data cesty, aktuální nabídky a poptávky, lze obecně říci, že čím dříve si letos zákazníci zarezervují své letenky, tím pravděpodobněji je dostanou za výhodnější ceny. „Předpokládáme, že poptávka zůstane silná a ceny tak postupně porostou s blížícím se datem odletu,“ říká Mario Gavira.

Aktuální rezervace Čechů, ale i cestovatelů po celém světě tento trend odrážejí. Na letošní rok lidé kupují letenky už teď – v porovnání se stejným obdobím (prosinec – leden 2022) se počet rezervací více než zdvojnásobil, na globální úrovni je rozdíl dokonce ještě větší (nárůst o 170 %). Celosvětově vede v nejžádanějších destinacích Španělsko, Češi zůstávají věrni Itálii, která se dlouhodobě drží na prvních příčkách nejčastěji rezervovaných destinací.

Z dat Kiwi.com dále vyplývá, že velká část lidí (téměř 60 %) rezervuje letenky s poměrně výrazným předstihem (3 týdny – 4 měsíce), už teď tedy lidé realizují své cestovatelské plány na jaro. Oproti minulému roku stoupla průměrná cena letenky o zhruba 25 %, byť je stále o cca 10 % levnější než v roce 2019.

„Některé evropské nízkonákladové aerolinky, které od pandemie navýšily své kapacity, zavádějí od začátku roku intenzivní promoakce, a to s ohledem na jejich zájem zaplnit letadla během prvního čtvrtletí, kdy je tradičně slabší cestovatelská poptávka. Lze tedy očekávat, že výhodné ceny po Evropě ještě nějakou dobu potrvají, některé aerolinky akce dokonce prodlužují až do června,“ vysvětluje Mario Gavira.

Potvrzuje to i aktuální nabídka letenek na Kiwi.com, například lednové a únorové letenky z Drážďan do Londýna lze pořídit kolem 500 Kč, ceny za březnové letenky z Prahy do Milána se aktuálně pohybují od necelých 600 Kč a do Benátek lze z Prahy vyrazit už kolem tisíce korun.