Festival Blues Alive vyhlašuje další ročník soutěže Blues Aperitiv pro nové talenty




Mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku vyhlašuje další ročník hudební soutěže Blues Aperitiv pro nové bluesové a z blues ve své tvorbě vycházející talenty. Soutěž je určena všem kapelám či hudebníkům bez ohledu na zemi původu. Hlavním lákadlem pro vítěze je možnost vystoupení na festivalu Blues Alive 2023, který se letos koná od 16. do 18. listopadu.

Ze všech přihlášených porota vybere sedm postupujících a dva náhradníky, kteří zahrají na finálovém večeru v sobotu 15. dubna 2023 v Domě kultury v Šumperku. „Finalisté se představí pětičlenné odborné mezinárodní porotě sestavené z publicistů, hudebníků, promotérů, a v neposlední řadě také před zkušenými diváky,“ vysvětluje předseda mezinárodní poroty a dramaturg festivalu Blues Alive Ondřej Bezr. Mezinárodní rozměr soutěže nově podtrhuje přítomnost zástupce zastřešující organizace European Blues Union v porotě.

Z tohoto finálového večera postoupí na listopadové Blues Alive 2023 dva vítězové. Šanci podívat se na festival získá rovněž ten účinkující, který dostane nejvíce hlasů od publika. „Zkušenost z minulých ročníků navíc dává naději více než třem vítězům,” dodává Bezr. Také další účinkující, kteří na přehlídce Blues Aperitiv zaujmou porotu, mohou dostat pozvánku k hraní na vedlejších scénách Blues Alive, jiných českých festivalech či na přehlídkách v Polsku. Úspěšní absolventi Blues Aperitivu například pravidelně koncertují na letní scéně Blues Alive v rámci červencového festivalu v Boskovicích.

„V posledních letech se výrazně srovnala kvalita finalistů z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, tedy čtyř zemí, které mezi přihláškami do Blues Aperitivu tradičně převládají. A co nás obzvláště těší: nejenže setrvale narůstá hráčská kvalita a souhra přihlášených souborů, ale také zajímavé autorské výkony. Interpretů, kteří se spoléhají jen na věrné obehrávání nejslavnějších bluesových standardů, výrazně ubývá, " uzavírá Ondřej Bezr.

Podmínky zařazení do výběru:

  • Zájemci, kteří se chtějí zúčastnit soutěžní přehlídky Blues Aperitiv a v případě vítězství také mezinárodního festivalu Blues Alive, mohou zasílat přihlášky na adresu aperitiv@bluesalive.cz
  • Uzávěrka přihlášek je 1. března 2023.
  • Přihláška musí obsahovat jméno umělce či název kapely, jmenovité a nástrojové obsazení, technické požadavky, webovou adresu, aktuální fotografii v tiskové kvalitě, stručný profil kapely/interpreta a dva spolehlivé telefonické a emailové kontakty.
  • Pro základní výběr je nutné zaslání nahrávek v digitální podobě. Minimálně tři ukázky ve formátu mp3, případně odkaz na digitální přehrávač (typu Bandcamp příp. YouTube, nikoli však streamovací platformy typu Spotify, Deezer apod.), pošlete společně s přihláškou. Neposílejte CD ani další pevné hudební nosiče.
  • Přihlásit se mohou i interpreti, kteří absolvovali Blues Aperitiv už v minulosti, ale v posledních 5 letech nepostoupili.