Mezinárodní festival A-FilmTeensFest nabídne poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery




Více než 160 filmů ze 37 zemí světa se představí na 3. ročníku mezinárodní filmové přehlídky A-FilmTeensFest 2023 (AFTF), jejímž generálním partnerem je Nadační fond ŠKODA AUTO. Poutavé, originální a často i překvapivé snímky vytvořili děti a teenageři ve věku mezi šesti a dvaceti lety, více než třetina z nich je z České republiky. Festival začíná 8. února a jako jediný svého druhu v Česku umožňuje zhlédnout všechny filmy online a zdarma na www.afilmteensfest.com. Letos poprvé startuje i filmová soutěž „Můj domov?! aneb Můj vztah k místu, kde žiji a dospívám“. Tu AFTF vyhlašuje spolu s generálním partnerem, Nadačním fondem ŠKODA AUTO, pro nejmladší generaci filmařů z Mladoboleslavska, Rychnovska a Vrchlabska. Festival nabízí také projekce ve vybraných kinech, workshopy na téma kyberšikany a fake news, bezplatné filmové dílny spojené s konzultacemi s profesionály i možnost položit mladým tvůrcům svoje dotazy online. Přehlídku zakončí 12. března slavnostní předávání cen.

„Mezi 8. únorem a 12. březnem bude nabídka festivalových filmů na internetu k dispozici ve více než 25 blocích. Z témat si mohou vybrat jak nejmenší diváci třeba z mateřských škol, tak maturanti,“ uvádí ředitelka festivalu Zuzana Dražilová. A dodává, že filmy jsou tematicky členěny do sedmi základních sekcí: Ochraň Zemi v každé zemi, Znamení doby, Přežít v systému, Kořeny, Já i moji blízcí, Vnitřní světy a Radost. Všechny snímky mají české, anglické a letos i ukrajinské podtitulky.

Projekce určené pro školy nabídnou kinosály v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti, Jilemnici, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou a Dobrušce. „Školy si samy mohou za symbolické vstupné zvolit program vhodný do výuky. Promítané snímky s diváky rozeberou naši odborní lektoři,“ říká Dražilová. Přehlídku doprovázejí i workshopy na témata kyberšikany, kritického myšlení a fake news. Konat se budou i bezplatné filmové dílny: první z nich začíná v Mladé Boleslavi už 14. ledna.

„Jde nám nejen o kulturní zážitky a zábavu, ale také o výchovu, neformální vzdělávání a zprostředkování informací, znalostí a dovedností prostřednictvím audiovizuální tvorby. Chceme inspirovat pedagogy a pracovníky s mládeží. K online festivalovým projekcím se dosud přihlásilo více než 120 základních a středních škol, základních uměleckých škol, dětských domovů a léčeben, domů dětí a mládeže a dalších organizací především ze Středočeského, Královéhradeckého a Libereckého kraje, ale i z dalších oblastí Česka. To je dvakrát více než v loňském ročníku,“ upřesňuje Dražilová.

Podle ní festival tříbí u dětí a teenagerů estetiku i morální a sociální vnímání. „Působí ale také na rozvoj kritického myšlení dnešní mládeže prostředky, které jsou jí nejbližší. Projekt je zároveň prevencí proti šikaně, kriminalitě a dalším sociálně-patologickým jevům mezi dětmi a mladistvými,“ uvádí ředitelka festivalu.

Podpora talentů i sebevědomí

„Všechny přihlášené filmy soutěží v těchto hlavních kategoriích podle žánru: hraná, dokumentární, animovaná, experimentální a jiná tvorba, což jsou například videohry, klipy a podobně. Tvůrci zároveň soutěží v podkategoriích podle věku: do 10 let, od 11 do 14, od 15 do 17 a od 18 do 20 let. Celkem rozdáme 30 cen a další čestná uznání,“ říká Zuzana Dražilová. „Záměrně chceme ocenit co nejvíce dětí a dospívajících. Je důležité podpořit a podchytit jejich talent, a samozřejmě i sebevědomí, motivovat je k činnosti. Právě ve školním věku se člověk formuje pro svůj další život v dospělosti,“ vysvětluje Dražilová.

https://www.instagram.com/afilmteensfest/

Společná témata, jiná zpracování

Festivalový program tvoří filmy ze 42 zemí – z Evropy, Kanady, Jižní Ameriky, ale i z Filipín, Jižní Koreje a dalších zemí. „Děti a teenageři přinášejí něco, co ve filmech profesionálních tvůrců poněkud chybí. Je to jiný, velmi autentický a někdy až palčivě upřímný pohled na život a současnou společnost. Nejmladší tvůrci se často zabývají svou identitou: proč jsem tady, odkud jsem, jak mohu se svým životem naložit a přispět k nějaké změně,“ vypráví Dražilová

Porota tak vedle řemeslných dovedností hodnotí u děl sílu obsahu a témat. „Snímky jsou často o hledání sebe sama v současném světě, vyprávějí často o přírodě a změně klimatu nebo o násilí a šikaně mezi vrstevníky. Čím se začínající tvůrci z jednotlivých částí světa liší, je způsob zpracování. Třeba v Kanadě se filmaři zabývají palčivým tématem původních obyvatel. Osobně mě ale překvapilo, kolik mladých českých autorů se zabývalo válkou, tou druhou, ale i první světovou,“ líčí Zuzana Dražilová.

Festival nabízí české mládeži poznat kvalitní tvorbu svých vrstevníků z nejrůznějších částí světa. Ale i naopak: „Zahraničním účastníkům a hostům představíme nejzajímavější začínající tvůrce z Česka. A jejich filmy budeme doporučovat na partnerské zahraniční festivaly. Jen v poslední době získali tři různí čeští autoři významné ceny na třech festivalech: v Dánsku, Jižní Koreji a Španělsku,“ vypočítává Dražilová.

Jak natočit vlastní film?

„Díky našemu generálnímu partnerovi, Nadačnímu fondu ŠKODA AUTO, bez kterého by festival v roce 2023 nevznikl, nabízíme poprvé regionální filmovou soutěž a k ní podpůrné filmové workshopy a konzultace. Uskuteční se na Mladoboleslavsku, Rychnovsku a Vrchlabsku. Konzultace a workshopy mají tvůrcům pomoci dovést jejich nápad k úspěšné realizaci. Účastníci na nich získají know-how, jak svůj námět zpracovat do podoby jednoduchého scénáře, který pak mohou opravdu natočit,“ dodává Zuzana Dražilová. Ta je sama úspěšnou filmovou producentkou. „Soutěž Můj domov?! aneb Můj vztah k místu, kde žiji a dospívám nemá žánrové omezení. Její uzávěrka je 10. května 2023,“ říká Dražilová.

https://www.afilmteensfest.com/cz/

Účast dětských domovů

Festival již podruhé představí Okna do světa - filmové a mediální workshopy pro děti z dětských domovů organizované neziskovou organizací Adonai for People. Na 3. ročníku tak uvedeme i vydařené snímky, které vznikly v domovech v Duchcově a v Kašperských Horách pod vedením profesionálních filmařů,“ dodává ředitelka festivalu.

Slavnostní zakončení festivalu se uskuteční 12. března v Mnichově Hradišti. Zde bude předáno 30 různých cen včetně těch nejvyšších – ceny Vojtěcha Jasného a ceny Bena Barenholtze za přínos v oblasti filmové výchovy v národním i mezinárodním měřítku a ceny Nadačního fondu ŠKODA AUTO udělené za nejlepší film s tématikou udržitelnosti.

AFTF se koná pod záštitou a s podporou hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Petry Peckové. Dalšími partnery festivalu a regionální soutěže jsou Středočeský kraj a další úřady (Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Vrchlabí, Jilemnice a Rychnova n. K.), DDM „Na Výstavišti“ v Mladé Boleslavi, Nadační fond Šance pro děti, Kino 70 Jilemnice, KD Střelnice ve Vrchlabí, Kultura Města Mladá Boleslav a.s., Kultura Rychnov nad Kněžnou, s r.o. a další subjekty.

Po skončení filmové přehlídky se uskuteční festivalové Ozvěny, které trvají až do konce školního roku, tedy do 30. června 2023. AFTF v rámci nich nabídne především projekce pro školy v kinech a workshopy na témata kyberšikany a kritického myšlení.

Fotogalerie