Zatočte s plísněmi v interiéru




Plísně na stěnách trápí zejména v zimním období velké množství domácností. Vznikají nejčastěji kvůli nadměrné vlhkosti, která je způsobena nedostatečným větráním, ale i vytápěním. V boji proti plísním v interiéru vám pomohou speciální nátěry Primalex. Ty dokážou plísně nejen odstranit, ale také jejich vzniku účinně předcházet.

Příliš vlhkosti škodí

Obecně platí, že plísním se daří ve vlhkém prostředí. Nadměrná vlhkost může být způsobena nejen konstrukcí domu, ale i běžným provozem domácnosti (např. vařením, sprchováním, sušením prádla). Jakmile se navíc venku ochladí, vodní páry začnou na oknech a stěnách kondenzovat. Vlhkost můžeme regulovat především pravidelným větráním a vytápěním. Ve snaze ušetřit ale řada domácností topení omezila. Plíseň přitom nepředstavuje jen estetický problém, ale může mít zásadní vliv na lidské zdraví. Způsobuje například bolesti hlavy, alergie nebo onemocnění dýchacích cest.

Jak plíseň odstranit

Není-li místnost dostatečně větraná či vytápěná, může se plíseň objevit zejména v místech tepelných mostů, ve spárách obkladu nebo na vlhkých stěnách. „V případě výskytu plíseň ze stěn odstraňujte zásadně za mokra. Jinak totiž hrozí, že ji rozšíříte na další místa. K jejímu lokálnímu odstranění použijte Primalex Mykostop čistič. Tento speciální přípravek pronikne do hloubky stěn. Díky inovativnímu složení navíc neobsahuje kyseliny, chlor ani těžké kovy,“ doporučuje Radek Kříž, technický poradce značky Primalex.

Chraňte stěny do hloubky

Vzniku plísní na stěnách ale můžete předcházet už během malování. V první řadě použijte Primalex Protiplísňovou penetraci, která díky aktivním fungicidním složkám omezuje tvorbu plísní. Tento speciální penetrační prostředek navíc podklad sjednotí, zpevní a zlepší přilnavost dalších vrstev nátěrů. Penetraci aplikujte rovnoměrně v jedné vrstvě tak, aby se nátěr vsákl do podkladu a nezanechával na něm lesklý film.

Zvolte speciální nátěr

Následně použijte speciální interiérový nátěr s protiplísňovou ochranou. Vysokou odolnost vůči plísním a bakteriím zaručuje například Primalex Bacteria Resist, který obsahuje aktivní ionty stříbra. „Díky technologii ACTIVE SILVER je nátěr vhodný i do místností s vysokými hygienickými standardy. Je vysoce omyvatelný a paropropustný. Lze ho proto použít i do vlhkých místností, jako jsou koupelny nebo kuchyně. Dostupný je v bílé variantě, nebo si ho můžete nechat natónovat do více než 20 000 barevných odstínů,“ doplňuje Radek Kříž.

K nátěru vnitřních vlhkých nebo špatně větratelných místností (např. koupelny, chodby, sklepy), ve kterých se plísně již vyskytly, i jako prevence před jejich vznikem je určena také interiérová barva Primalex Mykostop. Tento otěruvzdorný nátěr s obsahem účinných fungicidních látek se navíc vyznačuje vysokou bělostí a výborně kryje. Žádná plíseň tak na vás nevyzraje!

PPG: WE PROTECT AND BEAUTIFY THE WORLD®

Společnost PPG (NYSE:PPG) pracuje každý den na vývoji a realizaci barev, nátěrových hmot a speciálních materiálů, kterým zákazníci důvěřují již téměř 140 let. Našim zákazníkům pomáháme kreativně a s nadšením řešit i ty největší výzvy a společně hledáme správné cesty vpřed. Se sídlem v Pittsburgu, USA, podnikáme a inovujeme ve více než 75 zemích a v roce 2021 jsme zaznamenali čisté tržby ve výši 16,8 miliardy dolarů. Poskytujeme služby zákazníkům v oblastech stavebnictví a spotřebních výrobků, na průmyslových a dopravních trzích a na trzích s náhradními díly a příslušenstvím. Více informací naleznete na adrese www.ppg.com.

We protect and beautify the world a logo PPG jsou registrované ochranné známky vlastněné PPG Industries Ohio, Inc. Primalex je ochrannou známkou vlastněnou PPG Deco Czech a.s.