Pokud do Lince, tak jedině s Českými dráhami




Na sklonku roku 2022 jsme se vydali s přáteli, mezi kterými nechyběl nejkrásnější muž světa Man Of The Year 2022 Dominik Chabr do Lince vyhlášeného skvělou vánoční atmosférou. Pro cestu jsme zvolili  České dráhy a ukázalo se, že to bylo skvělé rozhodnutí. Žádné napakované batohy se svačinou do vlaku, žádná zbytečná zavazadla!

„Popravdě moc vlakem nejezdím. Ale když už jedu, tak to stojí zato. A právě do Lince jsme s přáteli volili vlak Českých drah a vagón 1. třídy. Byl jsem překvapený, jak se nám pěkně jelo. Klid, teplo, výběr chutných jídel a pití velký a obsluha milá. Připadal jsem si jako někde v restauraci, a ne ve vlaku,“ zavzpomínal usměvavý Dominik Chabr na podařený výlet.

Sotva jsme nastoupili v Praze na hlavním nádraží, objednali jsme si vydatnou snídani a za chvíli jsme si i připili na úspěšný den. Cestou jsme ještě ladili trasu a přes internet jsme si i díky silné Wi-Fi ověřovali, dostupnost památek, jejich otevírací dobu, ale i jaké speciality můžeme ochutnat v hlavním městě rakouské spolkové země Horní Rakousy.

Shodli jsme se na prohlídce majestátní Katedrály Neposkvrněného Početí Panny Marie, poutního kostela Pöstlingberg, kam se přepravíme adhezní dráhou s největším sklonem na světě vystavěnou již roku 1898, že se projdeme po Landstraße (Zemská třída), na které se nachází mnoho historických budov a pamětihodností, třeba Ursulinenkirche či Karmeliterkirche. Náš plán jsme dodrželi a samozřejmě jsme ochutnali linecký koláč, který je nejstarším koláčem tohoto druhu na světě  a nevynechali jsme ani vyhlášené klobásky, svařák a další voňavé dobroty.

V podvečer jsme byli už pěkně uchození a těšili se na komfortní lounge s horkou kávou i nealkoholickými nápoji. „Bylo příjemné čekat na vlak v příjemném prostředí, dát si kávu a něco lehkého k tomu,“ uvedl Dominik Chabr a slíbil, že po skvělé zkušenosti s Českými drahami, bude vlakem cestovat častěji. Jen, co jsme opustili Horní Rakousy, už jsme začali plánovat další výlet, ale ještě jsme se nerozhodli, zda se vydáme do Vídně, Curychu, Drážďan, Krakova, Žiliny či třeba Basileje. Co však víme s jistotou, opět pojedeme vlakem Českých drah, ale také to, že mírnou převahu hlasů má Basilej. Takže bychom zvolili EuroCity pod názvem Canopus, který jede z Prahy přes Drážďany, Lipsko, Karlsruhe, Freiburg až do a Basileje, ale to už by nebyl výlet na jeden den.

Fotogalerie