Dáváte si novoroční předsevzetí? Máme pro vás 3 tipy, jak je skutečně naplnit




Úvodní nadšení střídají ke konci ledna výčitky z nesplněných plánů. V únoru si na ně už ani nevzpomenete. Novoroční předsevzetí nemívají dlouhé trvání, o výsledcích ani nemluvě. Rezignovat na ně je však škoda. Každou příležitost pro změnu, která vám může zlepšit život, totiž stojí za to využít. Jak na to?

  1. Zvolte si lákavý cíl

Předsevzetí pro vás musí mít především smysl. Pokud máte jasný záměr a víte co, a hlavně proč si přejete změnit, snáze překonáte překážky. To se snadno řekne. V praxi je však pro mnoho lidí těžké nastavit si cíl tak, aby šlo o motivaci, a ne bič, kterému se rádi vyhnou. Užitečné je, představit si vaši současnou situaci, ale také to, jak se budete cítit, až se vám podaří cíle dosáhnout. Lépe si tak uvědomíte, co všechno vám splnění předsevzetí může přinést a proč ho chcete uskutečnit. Vidina spokojenějšího a kvalitnějšího života se pak pro vás stane majákem, k němuž si postupně dokážete vytvořit cestu,“ vysvětluje Lucie Königová, zkušená transformační koučka a zakladatelka Life Academy – uceleného konceptu celoživotního seberozvoje.

Praktickým pomocníkem vám může být i Pocitové číslo. Jde o číslo od 0 do 10, přičemž 0 je určena nejhoršímu pocitu, jaký jste zažili, 10 je naopak pro ten nejkrásnější. Pro dosažení
a udržení stavu spokojenosti je optimální pohybovat se v rozmezí 8 až 10. Pokud si tedy vyberete oblast svého života, kterou chcete změnit, přidělte jí Pocitové číslo, které pro ni platí právě teď. Následně si představte, jak by to v dané oblasti – například vztahu k sobě samému – mělo fungovat, abyste jí mohli přidělit kýženou desítku. Získáte tak konkrétnější představu, po jaké změně toužíte a co od ní očekáváte.

  1. Užijte si cestu

Lákavá představa je skvělý základ. Nikdo ji za vás ale ve skutečnost nepromění. Na řadu tak přichází Akční kroky, které vás postupně dovedou k vytoužené metě. Stanovte si je tak, aby pro vás byly náročné a příjemné zároveň – zkrátka, abyste se na ně těšili. „Pokud chcete zhubnout, může být Akčním krokem získání informací o působení potravin, které konzumujete. Co vašemu tělu dávají, proč je (ne)zařazovat do jídelníčku, jak je správně připravit a podobně. Můžete si také najít inspirativní lidi, jejichž přístup ke zdravé stravě a péči o tělo se vám líbí a od nichž se chcete něčemu přiučit. Jde o mnohem příjemnější, a přitom účinnější způsob změny vztahu ke svému tělu, než představuje nasazení často nezdravé diety, která je stejně dlouhodobě neudržitelná,“ říká Lucie Königová. Právě důraz na posun do slov k činům patří k základním pilířům jejího konceptu, a tak má v tomto směru bohaté zkušenosti.

Zaměřit se můžete i na oblečení – motivujte se kousky, které byste na sobě rádi viděli a do kterých se časem chcete vejít. Začněte třídit svůj šatník a postupně ho zbavujte XXL modelů, které už ve svém životě nechcete mít.

Podobné je to s pohybem. Pokud vás nebaví chodit do posilovny a naordinujete si ji v rámci předsevzetí třikrát týdně, možná to v lednu vydržíte, ale brzy pro vás bude dobrý každý důvod, proč nejít. Zamyslete se nad tím, co vás opravdu baví. A právě s tím spojte pohyb. Je vám dobře v přírodě? Choďte na túry, postupně delší a náročnější. Milujete hudbu a společnosti? Pusťte se do tančení. Udělejte si z pohybu událost, při které si vyčistíte hlavu, poznáte nové lidi a budete se na ni opravdu těšit.

  1. Vsaďte na rozumnou míru i podporu a inspiraci

Cíle, i ty dílčí, by měly být náročné, ale také splnitelné. Prosté zadání „zhubnout do tří měsíců“ může podle Lucie Königové vypadat dobře na papíře. Ve skutečnosti se však velmi pravděpodobně vyskytne spousta drobných návyků i neužitečných vzorců a bloků z minulosti, s nimiž se budete potřebovat vypořádat. A to si žádá čas. Proto je určitě lepší nastavit si cíle včetně harmonogramu rozumně a radovat se z úspěchu, než se upínat k nerealistické vidině a trpět frustrací z toho, že se vám ji nedaří naplnit.

Při každé změně nastanou situace, kdy vám dochází síly, chuť, motivace. V takovém případě je skvělou vzpruhou kolektiv lidí, kteří váš zájem sdílí, a s nimiž se navzájem podporujete. Vyplatí se také setrvat ve vzdělávání. Přečíst si knížku, přihlásit se na seminář, stát se členem skupin na sociálních médiích.  Získáte tak nové podněty a s nimi také potřebný elán a nadšení. 

Hledáte inspiraci nebo potřebujete podporu na cestě ke spokojenému životu?

Pomocníkem vám může být Life Academy - ucelený koncept celoživotního seberozvoje pro všechny, kdo chtějí lépe porozumět sami sobě, změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou samým. Zahrnuje jak knihy a e-booky s cennými postřehy a praktickými radami z praxe, tak i semináře a webináře na aktuální i nadčasová témata napříč důležitými životními oblastmi.  Součástí nabízených služeb je také on-line program pro rodiče, Studovna Life Academy pro samouky, Škola seberozvoje a koučinku a tým koučů se specializací na různá témata a životní situace. Autorkou knih, stejně jako celého konceptu, je Lucie Königová s vlastní 11letou praxí a více než 10 000 odkoučovanými hodinami. Více informací a inspirativních podnětů najdete na www.lifeacademy.cz