Exkluzivní model legendární Slovenské strely




Český výrobce precizních sběratelských modelů KADEN představil na sklonku roku opravdový unikát. Exkluzivní stokusovou číslovanou edici legendárního vlaku Slovenská strela.

Motorový vůz, vyrobený v polovině 30. let 20. století v kopřivnické Tatře, je jedinečným důkazem úrovně československého meziválečného průmyslu. Vlak, který dodnes udivuje svým designem i konstrukcí, byl uveden do provozu 13. července 1936. Pojmenování Slovenská strela získal díky nasazení na trati Praha – Bratislava, kterou urazil za čtyři hodiny a 50 minut. Ve své době to byl nejrychlejší spoj, který jezdil po československých kolejích. Byl vyroben v počtu dvou kusů, do dnešních dní se však zachoval jen jeden. Ten byl po náročném restaurování umístěn ve speciálně zřízeném pavilonu v Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici.   

Exkluzivní číslovaný model v měřítku 1:43 bude vyroben v počtu pouhých 100 kusů. Jeho rozměry jsou skutečně úctyhodné: vlak je dlouhý 576 mm, podstavec z ořechového dřeva, na kterém je umístěn, měří 700 mm. Působivé osvětlení podtrhuje výjimečnost modelu.  Všech 460 do detailu propracovaných dílů bylo ručně vyrobeno v České republice.

Model vyrábí společnost KADEN na objednávku, vždy pro konkrétního zákazníka.  

Fotogalerie