Vánoce se blíží! Jedinečné a zábavné tradice dělají z těchto svátků ty nejoblíbenější v roce




Vánoce jsou jedním z nejočekávanějších svátků. Úžasná tradiční výzdoba, chutné jídlo, sdílení dárků s rodinou a přáteli, to vše dělá z tohoto období roku doslova magický čas. Jedinečnou vánoční atmosféru dotváří také nejrůznější tradice, ty se mohou v jednotlivých zemích i výrazně lišit. Předávají se po dlouhé generace a dodržují v rámci širších rodin. Hotel Marriott Prague připravil výběr těch nejzajímavějších vánočních tradic z Velké Británie, Německa a USA, jelikož právě hosté z těchto zemí navštívili pražský hotel Marriott, kromě tuzemských klientů, v tomto roce v nejpočetnějším zastoupení. Jak se tedy vánoční svátky slaví v těchto zemích, a jak se jejich tradice liší od těch českých?

Velká Británie

Ve Velké Británii by Vánoce nebyly Vánocemi bez pečeného krocana a tradičního vánočního pudinku! Zajímavé je, že krocani z britských ostrovů vůbec nepocházejí, do Británie byli poprvé dovezeni v 16. století. Britové však krocana ke štědrovečerní večeři jednoduše milují. Důvodem vzniku této tradice byla v podstatě potřeba ušetřit dobytek a slepice jako zdroj mléka a vajec.

Vánoční pudink ─ oblíbený dezert se připravuje ze sušeného ovoce, koření, vajec, loje, sirupu a strouhanky či mouky. Tradičně se do pudinku vkládá stříbrná mince, která prý přináší štěstí tomu, kdo ji najde. Na pudink se často nalije i trocha brandy a před samotnou konzumací se zapálí, což vytváří jedinečný světelný efekt. 

Vánoční crackers” jsou nepřehlédnutelnou součástí britské sváteční výzdoby stolu. Po roztržení na hosty sváteční tabule doslova vyskočí malý dárek, hádanka nebo vtip. Crackery vynalezl londýnský cukrář Tom Smith v 19. století. Původně se inspiroval francouzskými bonbony „bon bon“ a do obalu svých cukrovinek přidal malé rčení nebo hádanku. Zpočátku se neprodávaly dobře, a tak se posunul o krok dál a přidal doslova třesk. Vytvořil miniaturní ohňostroje a uvedl je na trh jako novou řadu sušenek nazvanou „Bangs of Expectation!”. Tato drobná a hravá exploze je dodnes důležitou součástí vánočních sušenek.

Pantomimy, známé také jako „pantos“, jsou hudební komedie oblíbené zejména mezi mladými britskými rodinami v období Vánoc. Tato divadelní forma je vlastně oživením klasických římských komedií, v nichž se objevuje slapstickový humor a absurdní vtipy. Pantomimy si obvykle vypůjčují dějové linie ze známých pohádek nebo bájí a mísí je s odkazy na popkulturu, přetahovanou a dalšími moderními prvky. Často se v nich objevují i humorné narážky pro dospělé, aby se bavili také rodiče.

Britská tradice zavěšování jmelí v domě pochází z dávných pověr ─ rostlina měla mít mystickou moc přinášet štěstí do domácnosti a zároveň zahánět zlé duchy. Současná tradice líbání pod jmelím se poprvé objevila v 18. století, odkdy směli muži ukrást polibek každé ženě, kterou přistihli stát pod jmelím a odmítnutí bylo považováno za smůlu.

Vánoční punčochy mají původ v lidové pohádce o šlechtici, kterému zemřela žena a on zůstal sám na výchovu tří dcer, navíc bez prostředků. Šlechtic měl strach, že dcery zůstanou bez zajištění, protože neměl peníze na věno. Když se o otcových obavách doslechl svatý Mikuláš, navštívil rodinný dům a pevnými zlatými koulemi naplnil dívkám punčochy, které se sušily nad krbem, aby se mohly dobře vdát.

Německo

Adventní kalendáře se prodávají ve většině zemí, nicméně tato tradice pochází právě z Německa. Němečtí luteráni v 19. a 20. století označovali dny před Vánocemi zapálením svíčky nebo označením stěn či dveří křídou. Od té doby se tradice sice změnila, ale odpočítávání zbývajícího času do Vánoc zůstává v moderním čokoládovém adventním kalendáři zachována.

Adventní věnce se staly tradičními mezi německými luterány v 16. století. Věnec se obvykle skládá ze čtyř svíček v lůžku ze šišek, bobulí, sušených květin a různých svátečních ozdob. Většina domácností si věncem vyzdobí hlavní stůl v domě na začátku prosince a každou neděli v průběhu měsíce zapaluje jednu svíčku.

Kouzlo německých vánočních trhů se sice rozšířilo do celého světa, ale originálu se stále nic nevyrovná. Počátky moderních vánočních trhů sahají až do středověku do německy mluvících částí Evropy. A nic nedotváří vánoční atmosféru tak, jako bruslení na ledě, po kterém následuje vyhlášené glühwein (svařené víno).

Když o Vánocích vstoupíte do jakéhokoli německého domu, najdete tam spoustu vánočních andělů. Tyto oblíbené ozdoby se dávají buď na vánoční stromek, nebo se umisťují na nábytek. V některých rodinách se předávají z generace na generaci a nesou zvláštní význam naděje, radosti, lásky, pospolitosti a míru.

Jednou z nejchutnějších německých vánočních tradic je štola Tento ovocný chléb, který se připravuje z ořechů, koření, kandovaného ovoce a moučkového cukru, si lidé vychutnávají po celé svátky. V Německu se nazývá Weihnachtsstollen nebo Christstollen a dnes je známý a oblíbený po celém světě.

Další běžnou vánoční tradicí jsou ozdobné figurky louskáčků, které se obvykle vyrábějí jako figurky vojáčků. V německém folklóru jsou tyto malé louskáčky talismany pro štěstí, které chrání rodinný dům, hlídají rodinu a drží zlé duchy a nebezpečí na uzdě.

USA

Vánoční svátky jsou časem požitků! Mezi nejoblíbenější vánoční pochoutky v USA patří vánoční cookies, které se vyrábí pomocí vykrajovátek ve tvaru vánočních stromků, hvězd a věnců. Jakmile je cukroví upečeno, děti se vyřádí s červenou a zelenou polevou a posypem, aby do svátečního období vnesly něco sladkého navíc.

Podle americké tradice cestuje Santa Claus na Štědrý den po celém světě, aby dětem doručil dárky. Santovy saně, vedené jeho věrným týmem létajících sobů (nejznámější je Rudolf), navštíví během jediné noci každou domácnost. Děti píší Santovi dopisy, ve kterých ho žádají o vysněné dárky, a noc před Štědrým dnem rodiny nechávají tyto dopisy „k vyzvednutí“ spolu se sušenkami a mlékem pro Santu a mrkví pro jeho soby.

Během svátků se domovy po celých Spojených státech proměňují v zimní kouzelné krajiny. Blikající světýlka, betlémy, figurky Santy a další předměty se spojují v neuvěřitelně barevných svátečních expozicích. Je velmi oblíbené procházet se po okolí a obdivovat tak vánoční výzdobu. Některé čtvrti v New Yorku a Los Angeles, například Dyker Heights v Brooklynu nebo Candy Cane Lane v Los Angeles, se opravdu vyřádí!

Rozdávání dárků se přitom neomezuje jen na rodinu: na pracovištích a ve školách se často pořádá výměna dárků prostřednictvím tzv. Tajného Santy. Lidé náhodně vyberou jméno z klobouku, kterému koupí a tajně předají dárek. Nejzábavnější je pak hádat, kdo byl váš tajný Santa, od kterého jste dárek dostali!

V Americe je také oblíbené legrační až bizardní oblékání na sváteční večírky. Někteří lidé volí flitry a třpytky, jiní to vezmou opačným směrem a obléknou si svůj „nejošklivější” vánoční svetr s hloupým nápisem nebo starodávnou výšivkou. Kuriózní sváteční pletené svetry se dají najít v obchodech s oblečením z druhé ruky nebo na internetu a někteří lidé si dokonce pletou vlastní.

I když se způsoby oslav v jednotlivých zemích značně liší, nejdůležitější vánoční tradice je všude stejná svátky jsou především o setkávání přátel a rodiny. Ať už se jedná o pečení cukroví nebo zpívání koled, zdobení stromečku nebo uvelebení se na gauči s klasickým svátečním filmem, být obklopen svými oblíbenými lidmi je to, co dělá Vánoce skutečnými Vánocemi.