Rýže Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením ze severovýchodní Itálie




Ne nadarmo je Itálie považována za pravlast mnoha ikonických rýžových pokrmů – pocházejí odsud totiž jedny z nejlepších odrůd rýže na světě a prakticky každý italský kraj se může pyšnit vlastním regionálním jídlem, jehož základem je právě rýžové zrno. Zářným příkladem lokální produkce je Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením (CHZO), výběrová rýže nejvyšší kvality, která se tradičně pěstuje na úrodných bahnitých půdách 24 obcí v okolí Verony.  Spojením dlouholeté tradice se špičkovou kvalitou a jedinečnou řemeslnou zručností vzniká výsledný produkt, jenž je díky vysokému obsahu škrobu mimořádně vhodný jak k přípravě tradičních italských rizot, tak řady dalších slaných i sladkých pochoutek. 

Riso Nano Vialone Veronese CHZO s charakteristickou „perlou“ ze škrobu uprostřed zrna pochází z benátské nížiny jižně od Verony. Tato prémiová rýže se vyznačuje pevným zrnem, příjemnou krémovou konzistencí a jemnou chutí. Díky tomu je mimořádně vhodná pro přípravu všech myslitelných druhů rizot – od rizota s dýní nebo hříbky přes varianty s krevetami nebo candátem až po klasiku, jako je rizoto zjemněné vínem Amarone della Valpolicella – legendárním červeným ze stejného kraje.

Varianty receptů s Riso Nano Vialone Veronese CHZO

Právě díky výše zmíněné konzistenci a jemné chuti je však Riso Nano Vialone Veronese CHZO zárukou dobré volby nejen při přípravě slaných rýžových pokrmů, ale i mnoha rafinovaných dezertů, jako je například tradiční rýžový koláč s hruškami a čokoládou nebo lahodný „Fogazzin“, malý rýžový koláč s jablky a anýzovým likérem. Pro přípravu dezertů se kulatá perlově bílá rýžová zrna rozemelou na jemnou mouku s vysokým podílem škrobu. Ten přispívá k hedvábné struktuře a těstům dezertů dodává relativně velkou pružnost i vlhkost.

Původ a historie Riso Nano Vialone Veronese CHZO

Riso Nano Vialone Veronese CHZO je symbolem udržitelného pěstování rýže v Itálii – a opírá se o dlouhou tradici. Již na počátku 16. století přivezli osadníci z Lombardie do Verony první odrůdy rýže a pěstovali je v bažinaté oblasti s lužními půdami. Rýže zde má ideální podmínky díky řekám Tione, Tartaro a Adige, které dodnes pomocí důmyslného systému kanálů zavlažují přilehlá rýžová pole bez potřeby dodatečné irigace, což šetří přírodní zdroje. Některé z původních základních loupacích strojů na rýži se používají dodnes. 

Z benátského trhu Rialto se veronská rýže v 17. a 18. století rozšířila do celého světa, kde byla vysoce ceněna. Na počátku 20. století se zkřížily dvě staré odrůdy – Nano a Vialone. Dnešní odrůda Riso Nano Vialone byla poprvé vypěstována v roce 1937 a poté se v roce 1945 představila ve Veroně. Na alkalických náplavových půdách má rýže vše, co potřebuje k tomu, aby dosáhla svého jemného aroma a vysoké kvality. Ta je skutečně natolik výjimečná, že v roce 1996 získala Riso Nano Vialone jako první italská rýže v historii chráněné zeměpisné označení. Od té doby se smí podle přísných pravidel pěstovat a vyrábět pouze ve 24 obcích jižně od Verony. Důsledně se označuje názvem Riso Nano Vialone Veronese a je jedinou evropskou rýží s vlastním, jasně rozpoznatelným označením kvality IGP. Mnozí ji považují za nejlepší rýži na rizoto vyráběnou v Itálii. 

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny"

Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That's Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

Fotogalerie