Zařiďte si dokonalé domácí kino pro sledování filmů a seriálů




Sledujete doma filmy a seriály na staré televizi a říkáte si, že to není ono? Souhlasíme! Technologie současných televizí a domácích projektorů se natolik posunuly, že dává smysl investovat do nového zařízení a užít si doma sledování naplno.

Kam domácí kino umístit?

Ještě než se vrhnete do nakupování všeho potřebného, měli byste si celou přípravu domácího kina důkladně promyslet. Také na místnosti, do které jednotlivé prvky domácího kina umístíte, totiž záleží.

Tradičně se televize umisťuje k pohovce do obývacího pokoje. Dává to smysl. Přes den v něm trávíme nejvíce času, kuchyň (a tedy dostatek jídla) je většinou po ruce a místnost je také dostatečně prostorná.

Nevýhodou ale může být horší akustika. Velké obývací pokoje s kuchyňským koutem mohou trpět drobnou ozvěnou. Máte-li tedy doma volnou místnost (například starý – nebo budoucí – dětský pokoj, který dnes nikdo nevyužívá), zkuste zvážit variantu zřízení domácího kina právě tam. Na zem položíte koberec, strop a stěny obložíte akustickou pěnou nebo dřevěnými prvky a akustika bude perfektní.

Co všechno patří k domácímu kinu?

Obraz

Základem každého domácího kina je televize nebo domácí projektor. Záleží na tom, co preferujete. Současné televize mají dechberoucí obraz, zpravidla jsou ale nákladnější. S domácím projektorem obvykle získáte větší plochu, na které lze obraz či film promítat, za velice zajímavou cenu. Většina spotřebitelů je dle recenzí při přechodu z televize na projektor doslova nadšená.

Zvuk

Kromě obrazu budete potřebovat také kvalitní zvuk. Většina spotřebitelů si vystačí s jedním centrálním reproduktorem, fajnšmekři mohou domácí sál vybavit reproduktory v sestavě 2.1 nebo dokonce 5.1. Jak již bylo zmíněno, abyste reproduktory dokázali naplno využít, potřebujete také dobrou akustiku v místnosti.

Pohodlí

Ke každému kinu patří pohodlná sedačka. Je celkem jedno, zda vsadíte na polohovatelné křeslo, nebo na velký gauč, rozhodně však tento aspekt nepodceňujte. Obvykle se nevyplatí šetřit. Nekvalitní výplně levných sedaček se rychle prosedí a stanou se nepohodlnými.

Občerstvení

Další nedílnou součástí každého filmu či seriálového maratonu je dobré občerstvení. Ať už se jedná o potraviny, či nápoje, je třeba s tímto aspektem počítat. Vedle pohovky tak musí být také odkládací stolek. Někdy může dávat smysl i pořízení miniledničky, která bude rovněž v blízkosti.

Přátelé

Sledovat filmy a seriály o samotě má své kouzlo. A mnoho lidí si zřizuje domácí kina právě kvůli tomu, aby nemuseli chodit se zástupy jiných lidí do kin klasických. Když si ale ke sledování některých děl pozvete rodinu a přátele, nebudete litovat. Uspořádejte pro ně nezapomenutelný kino večer!