Potulné myšlenky Karla Šípa se zkrotit nedají, určitě se však při jejich sledování všichni opět královsky pobavíme




Nová kniha Karla Šípa „Krotitel splašených myšlenek“ (XYZ, 349 Kč) příznivce humoru populárního baviče, scénáristy, textaře a baskytaristy stoprocentně nezklame. I když nejde o autobiografii, tak trochu z ní v knize najdete. Karel Šíp se vydává do pestrého světa vlastních zážitků a přináší čtenářům nejen své nejlepší monology a dialogy, ale také perličky se zákulisí a vzpomínky na herecké kolegy. I když nejde o žádnou televizní show, ale „jen“ o písmenka na papíře, zaručeně se pobavíte. Protože se svébytným vyprávěním Karla Šípa to ani jinak nelze.

O čem vlastně kniha „Krotitel splašených myšlenek“ je? Jak sám název napovídá, je o všem, čeho se dotýkají potulné myšlenky. Je zbytečné je krotit, protože se stejně nikde dlouho nezdrží. „Když se rozeběhnou nějakým směrem, tak ten směr většinou nedrží a pořád někam odbočují. Mé myšlenky jsou milovnice odboček. Vesměs bývají ty odbočky zároveň slepé uličky. Ale z těch už umím vycouvat a vrátit se na hlavní cestu. Anebo vycouvat a vjet do jiné slepé uličky. Vlastně nikdy tím pádem nevím, kam vůbec dojedu. A tak mi souhrnem vzniká pod prsty, běhajícími po klávesnici počítače, všehochuť,“ vysvětluje Karel Šíp.

Novinka Karla Šípa zaznamenává to nejlepší z jeho tvorby. Navíc však čtenáři předkládá příběhy z vlastního života a otevírá témata, ke kterým čas od času směřuje každý z nás. Nechybí ani různé konspirační teorie, problematika nadužívání vulgarismů či poslední dobou často probírané téma třetího pohlaví. Autor čtenáře pustí i do světa, ve kterém vznikají písňové texty a k tomu, jaké mívají kolikrát osudy. Na druhou stranu se však pobavíte i přemýšlením nad názvem Dršťková polévka. „Jakmile se člověk začne prožívat a brát se příliš vážně, je na nejlepší cestě dolů,“ řekl kdysi Karel Šíp v jednom rozhovoru. Touto větou se řídí celý život a její obsah prolíná i novou knihou. Ať už ale jde o cokoli, na vše se Karel Šíp dívá se vtipem sobě vlastním a s lehkostí, které společně umožňují nad ničím příliš nehloubat a čas strávený s knihou považovat za příjemnou relaxaci.

Nadhled Karla Šípa je nakažlivý v jakékoli formě. Míří vždy přesně přímo na bránici, a to jak v novince „Krotitel splašených myšlenek“, tak v příběhu o svém dosavadním životě „Bavič“ (XYZ, 349 Kč), který se letos v létě dočkal nového rozšířeného vydání.

Stejně jako předešlé knihy Karla Šípa i knihu Krotitel splašených myšlenek ilustroval Jiří Slíva.