Jak opravdu žije slavný kardiolog? Ponořte se do deníku a povídek prof. Petra Neužila




Sám prof. Petr Neužil, CSc., FESC, označuje svou knihu „V hlavní roli srdce“ (Kniha Zlín, 359 Kč) za osobní zpověď. Překračuje v ní dosud přísně střežené tabu vlastní rodiny, vypráví o své milované kardiologii a o pacientech – těch, o nichž mluvíme jako o obyčejných i těch, které obecně označujeme jako VIP.

Zachránil tisíce životů, léčil např. Václava Neckáře, Martu Kubišovou i Ivu Janžurovou. Prof. Petr Neužil patří mezi světové špičky a ačkoli letos oslavil teprve šedesátiny, bývá nezřídka označován za kardiologickou legendu. Před 15 lety založil první robotické katetrizační oddělení v ČR, podílí se na řadě výzkumných projektů. Pokud byste však čekali strohého akademika, mýlili byste se. Petr Neužil je člověk s velkým smyslem pro humor, který bere život s úctou a nadhledem. Říká, že lidské srdce by mělo dostat Oscara za hlavní roli. A vlastně o tom je tak trochu i jeho nová kniha. Protože právě srdce je nejen zásadním orgánem našeho těla, ale věčným motivem lidské kultury. Se srdcem souvisí v našem životě vše.

A proč se vůbec slavný kardiolog rozhodl psát? „Mám od svého dětství vrozenou potřebu běh svého času dokumentovat, i když nedokonale, jen ve zkratkách a v náznacích. Dokonce v mém starém psacím stole, který se mnou po dobu mého celého života putuje. Je to stůl, který mi od mých dvanácti let dává mohutnou inspiraci. Stačí si za něj jen sednout a už to ve mně všechno bublá a dychtí,“ vysvětluje prof. Neužil. V jeho knize najdete deníkové zápisky z covidových let 2020 a 2021, které zachycují každodenní práci kardiologa v syrové podobě. A také povídky, v nichž poznáte Petra Neužila nejen jako primáře, ale hlavně jako manžela, dědečka, skalkaře, milovníka dobré kávy a cestování.

Přestože Petr Neužil léčil a léčí řadu celebrit, kategoricky tvrdí, že není lékařem známých osobností: „K pacientům se musíte chovat stejně. Nesmíte uhnout z profesní dráhy, ze svého přesvědčení. Jakákoli improvizace, protože jde o VIP pacienta, je prvním krokem k průšvihu. Nikoho nikdy nevyléčí nadýchaná peřina, exkluzivní postel a zlaté umyvadlo. Všechny lidi musíte léčit standardně, ať jsou kýmkoli.“

K psaní knih Petra Neužila přivedl jeho pacient, novinář a spisovatel Karel Pacner. Měl v plánu napsat ještě tolik knih, že svého kardiologa zaúkoloval, aby jej dotáhl živého až do stovky. Podle novinářky Martiny Riebauerová je pro Petra Neužila psaní jako pro jiné golf - dezinfekce, refresh, únik od profese, a zároveň možnost, jak ji popsat. A to tak, aby tomu lidi rozuměli.

„V hlavní roli srdce“ je druhou knihou, která autorovi v nakladatelském domě Albatros Media vychází. Již před dvěma lety seznámil čtenáře s nejmodernější lékařskou technikou a pootevřel vrátka do našich srdcí v knize s názvem „V zákulisí srdce“.