„Chci tě v sobě, drahá…“




Zhruba před rokem, při projížďce na kole, se Ivaně (36) svěřil o deset let mladší přítel, že ho láká anální sex v přijímající roli. Sama se považuje za svobodomyslného člověka i v intimní oblasti, přesto nevěděla, jak odpovědět. Přešla to jen neutrálním „ahaaa…“ a stočila konverzaci k trase jízdy. Za pár dní jí ale došlo, že její reakce nebyla fér: partner se jí svěřil, proto se rozhodla ho vyslechnout.

„Matyášovi v posteli rozhodně mužnost nechybí, na druhou stranu ve společnosti se nechová jako drsňák. Spíš naopak – sám se hrdě nazývá metrosexuálem, dokončuje taneční konzervatoř a je to on, kdo u nás doma vaří a vybírá vůni aviváže,“ popisuje s úsměvem laborantka, která ve volnu nejraději trénuje na běžecké závody. Svému partnerovi, se kterým je třetím rokem, nechtěla bránit, aby si splnil své touhy. Zároveň se obávala, že by o vztah s ním mohla přijít: „Je fakt, že to znám jen ze seriálů a filmů, ale nepřijde mi to nereálné: mladý chlap nemá jasno ve své orientaci, tak chodí s holkama, protože to je běžné. Pak se vyspí s mužem a zjistí, že to je pro něj to pravé ořechové…,“ vzpomíná na své pochyby.

Ivanu nejprve vůbec nenapadlo, že by Matyáš mohl análním sexem myslet něco jiného, než styk s mužem. Když jí vysvětlil, že by ho chtěl zažít s ní, stále si nebyla jistá a přemýšlela: není to jen krok od toho, aby se ujistil, že je gay? To je podle odborníků velmi rozšířená domněnka, která je však většinou daleko od pravdy. „Bohužel je stále obecně přijímaným mýtem, že pasivní role v análním sexu je u mužů jasným znakem homosexuality. Sexuální orientace ale znamená to, s jakým pohlavím chce mít člověk sex. To, jaké části svého těla chce do styku zapojit, s orientací vůbec nemusí souviset. Při análním sexu u mužů dochází ke stimulaci nervových zakončení v konečníku a prostaty, které může být příjemné mužům zcela bez rozdílu orientace,“ vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Ty mě, já tebe… 

Kromě dráždění konečníku prsty nebo dildem drženým v ruce využívají heterosexuální páry praktiku zvanou pegging. „Název techniky vychází z anglického slova peg, tedy kolík. Také se při ní používá dildo, které však má žena pomocí postroje připevněno v klíně a pohybem vlastní pánve jej zasouvá partnerovi do konečníku. Jedná se o kategorii pomůcek, u které vidíme rostoucí zájem zákazníků,“ vysvětluje Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz. I když by se mohlo zdát, že jde o módní výstřelek, ve skutečnosti pegging popisuje už William S. Burroughs ve svém románu Nahý oběd z roku 1959. Známý popularizátor sexuality, americký novinář Dan Savage zase věří, že by pegging měl každý muž zkusit alespoň jednou v životě. Dovolí mu totiž prožít zcela nové pocity a ukáže mu, jaká je v sexu pozice „přijímatele".      

Že může mít taková výměna rolí pozitivní vliv na partnerský vztah, si myslí také psycholožka Mgr. Zdeňka Pospíšilová z poradny Varias: „Ačkoliv to zpočátku nemusí být úplně jednoduché, může být pro ženu převzetí kontroly a pro muže naopak její přenechání ženě, velmi vzrušující a osvěžující pro vztah. A pokud se taková výměna moci zalíbí oběma, může skvěle obohatit společný repertoár intimních her. Výměna moci také může přinést větší vzájemné porozumění v tom, co se člověku na té které roli líbí – ať už jde o větší uvolnění a vzrušení díky přenechání kontroly nebo naopak skrz ovládnutí druhého," vysvětluje.  

S humorem a něhou

Pro Ivanu a Matyáše byly první zkušenosti s peggingem hlavně o postupném a pomalém poznávání nových možností. „Mít najednou mezi nohama penis je trochu zvláštní pocit,“ přiznává žena. Zároveň dodává, že vše je hlavně o zvyku. „Když přišla zásilka ze sexshopu, byl přítel zrovna na zkouškách a já si mohla postroj a dildo v klidu prohlédnout a vyzkoušet, jak se nasazuje. Při prvním pohledu do zrcadla jsem vybuchla smíchy, a to je myslím dobře – není pro mě nic lepšího na zahnání nervozity, než se sama sobě pořádně zasmát. Pak jsem si představila, jak novou hračku společně vyzkoušíme a musela jsem si přiznat, že mě to přinejmenším docela zajímá.“

Stále si však kladla několik otázek: Jak by měl vypadat první průnik? Jakou rychlostí a silou mám přirážet? Jak hluboko dovnitř se dildo zasouvá? „Naštěstí je můj partner tak trochu exhibicionista a prostě mi ukázal, jak se sám sebe dotýká a hraje si s dildem. Nebylo těžké pochopit, že to chce uvolnění a pomalé zasouvání. Dnes je to asi rok, co jsme to zkusili poprvé. Máme sex tak dva až třikrát do týdne a pegging zařadíme asi dvakrát měsíčně. Postupně jsem se naučila vnímat, kdy by mělo zůstat u pomalého tempa a kdy naopak oba chceme přidat. A taky jak na správné pohyby, při kterých se mi dildo příjemně tře o klitoris. Navíc už chápu, proč většina chlapů nemá problémy s ochablými hýžděmi – ty totiž dostávají při přirážení pořádný trénink!“ vtipkuje Ivana.

Aby bylo možné dosáhnout správného uvolnění pro anální sex, je potřebná předehra a pohodová atmosféra. „Ideální je vše pojmout stylem cesta je cíl. Stejně jako je člověk uvolněný při pohodové projížďce – na rozdíl od nervozity, když uvízneme v dopravní zácpě a někam spěcháme. Tělo na stres reaguje stažením, což je to poslední, co při análním sexu chceme. Proto je dobré si na začátku jasně říct, že nejde o nějaký konkrétní výkon ani bezpodmínečné dosažení orgasmu. Samozřejmě před stykem doporučuji očistu pomocí anální sprchy a použití kvalitního lubrikantu, kterým nikdy nešetřete. Narozdíl od pochvy nemá konečník tu vlastnost, že by vzrušením vlhnul,“ radí na závěr Michal Večeřa.