Česká umělkyně představuje svou novou vánoční kolekci Rosenthal




Tradiční středoevropské Vánoce zná díky Renátě Fučíkové celý svět. Výtvarnice, malířka a ilustrátorka jim již pátým rokem vnáší svou jedinečnou podobu prostřednictvím unikátní vánoční kolekce z dílny Rosenthal. Ta aktuální nese název Štědrý večer. Je modrá jako zimní obloha a plná očekávání – očekávání, jaké dárky, radost a překvapení dětem i dospělým tento slavnostní den přinese.

Zatímco v minulosti svěřila světově proslulá porcelánka Rosenthal sídlící v bavorském městečku Selb své prémiové nádobí do rukou umělců, jako je Henry Moore, Friedensreich Hundertwasser nebo samotný Salvador Dalí, nyní již pátým rokem na vánočních sadách spolupracuje s českou malířkou, výtvarnicí i ilustrátorkou dětských knížek, Renátou Fučíkovou.

Stejně jako v předchozích letech je i aktuální kolekce prémiového porcelánu plná vánoční symboliky i svátečních barev. „Bude hodně modrá – jako večerní vánoční obloha,“ popisuje autorka Renáta Fučíková, která se v ní vrací do první poloviny minulého století.

„Nálada je opět retro. Vypravila jsem se s ní do parků a zahrad, kudy bloudí zvěř, která hledá pod sněhem potravu. Také do zasněžených alejí, jimiž projíždějí osamělé automobily a přivážejí poslední hosty a dárky. Měla by ve vás vyvolat klid, pocit tiché radosti a souznění se zimní přírodou,“ vysvětluje výtvarnice.

Slavnostní servis nádobí se vytváří přibližně dva roky dopředu. Aby se na pultech objevil na podzim, musí být hotový již v létě. Další rok pak trvá samotný proces výroby, který je technicky také velmi náročný. „Nejdřív vybíráme téma, pro každý rok jiné. Následně kreslím skici a lineární kresby, které tvoří kostru kompozic na porcelánu. Ty pak vybarvuji. Nejvíce mě na tom všem baví právě skicování – zachycuji si jakékoliv téma, situaci, která mě k danému tématu napadne.“

Všech pět kolekcí sjednocují typicky zimní barvy – modrá, červená a bílá – stejně jako motivy, se kterými se výtvarnice vrací do svého mládí. „Všechny kusy nádobí i ozdoby napříč kolekcemi spojují červenozlaté bordury. Dekory ale propojují i opakující se témata. Na vybrané talíře pravidelně vyobrazuji zvířata, každý rok jsou ale jiná. Letos na talířích, miskách nebo šálcích najdete sovy, daňka, divoké husy a třeba i medvěda. Na jiných talířích jsou naopak děti – také můj oblíbený motiv. Tentokrát jsou v pyžamech, jak se na vánoční noc sluší. Ale nespí. Natěšeně vybalují dárek za dárkem a upřímně se z nich radují, jak to umí jen děti.“

Každoročně poté sváteční porcelán putuje nejen do celé Evropy, ale také do Číny, Indie či Latinské Ameriky. Jeho kouzlu podlehli i Češi, kteří v motivech vidí klasické prožití svátků tak, jak si je pamatují oni. I proto bývají kolekce Renáty Fučíkové v obchodech Potten & Pannen – Staněk těsně před Vánoci již pravidelně vyprodané. „Prodej obvykle zahajujeme od října. Někteří zákazníci si je pořizují jako sběratelské kousky, jiní jimi obdarovávají své blízké,“ potvrzuje majitel této české společnosti Pavel Staněk.

Při štědrovečerní večeři nechybí kousky nádobí ani na prostřeném stole samotné autorky. „O Vánocích dodržujeme českou klasiku – kapr, salát, polévka, cukroví i krůta. Stolujeme na bílém porcelánu, který prokládáme mými talíři a miskami z Rosenthalu. Na ně dávám hlavně cukroví a sladkosti. A zástupce všech dosavadních kolekcí pravidelně rozdávám jako dárky přátelům,“ dodává.

Fotogalerie