Jak pomoci našim kloubům?




Problémy s klouby vás mohou pěkně potrápit v každém věku. Artróza, neboli opotřebení kloubů, totiž může začít už u dvacetiletého člověka. Nejlepší cestou, jak se jakékoliv nemoci bránit, je poznat ji skrz na skrz. Kromě rad, jak s artrózou bojovat, byste měli také vědět jak vzniká, jaká jsou její stádia, koho nejčastěji postihuje a jak se tato nemoc vlastně projevuje navenek.

Jak vzniká artróza?

Klouby hrají v pohybovém aparátu tu nejdůležitější roli - spojují jednotlivé segmenty těla a umožňují jejich vzájemný pohyb. Vnitřní strana kloubů je pokryta tzv. synoviální membránou, která produkuje minimální množství vazké tekutiny, jež snižuje tření mezi kloubními plochami a vyživuje chrupavku, čímž je zajištěn nebolestivý pohyb v kloubu. Jakmile je některý z kloubů více namáhán, může v něm dojít k tuhosti, ztrátě elasticity a nakonec i možnému poškození, což jsou první příznaky vznikající atrózy. Artróza je zapříčiněna právě rozpadem chrupavky v jakýchkoliv kloubech v našem těle, nejčastěji pak vzniká v nosných kloubech jako jsou kyčle, kolena nebo klouby páteře.

U koho se artróza objeví častěji?

Extrémní vytížení kloubů ještě neznamná, že pokládáte základ artróze. Výraznou roli hrají predispozice jako je genetická výbava, obezita, různá zranění či další nemoci. Nejnáchylnější jsou především staří lidé, kteří mají kloubní chrupavky životem opotřebované, těm pak pro vznik artrózy stačí i menší zranění.

Jaká jsou stádia artrózy a jak se vlastně projevuje?

Artróza nevzniká ze dne na den, do konečného stádia spěje člověk klidně i celý život. Naopak ti šťastnější nemusí mít s klouby problémy ani v pokročilém věku či stáří. Hodně totiž záleží na celoživotním stylu, životosprávě a dalších faktorech. Samotnou artrózu na sobě zpozorujete zprvu jako bolest spjatou zejména s pohybem. Později se také může objevit bolest po dlouhodobější námaze, nebo naopak bolest kloubů po dlouhé době nic nedělání. Artróza s sebou také nese vysokou ztuhlost končetin po období odpočinku, otoky a v krajním případě kostnatá rozšíření v polovině a na koncích prsteních kloubů, které mohou být velmi bolestivá. Jednoduše řečeno, artróza je bolest kloubů. Pokud kdykoliv během dne tuto bolest zaznamenáváte, zaměřte se na ni a začněte ji včas řešit.

Co by vám poradily naše babičky…

Artróza je nemoc spojená s lidskou populací prakticky odjakživa. Kvůli vysoké zátěži trápila už naše předky, proto se teď místo k moderní medicíně, upneme k té tradiční. Co by nám vlastně poradily naše babičky?

V prvé řadě byla vždy základem prevence. Ta může u tohoto onemocnění představovat zvýšenou konzumaci nejrůznější kližek a šlach v mase, které by měly doplňovat tkáň v kloubech. Někteří zase doporučují konzumaci gumových bonbónů, což by mělo fungovat na naprosto stejném principu. Dnes však máme daleko fundovanější a účinnější možnosti nejen prevenece, ale také samotné léčby. Výrazné a klinicky ověřené výsledky byly zaznamenány v účincích kyseliny hyaluronové.

Tento anti-aging zázrak napomáhá nejen naší kráse, ale také kloubům, do kterých ho můžete dostat i v neinvazivní tekuté formě. Stačí 1 ml kyseliny hyaluronové přidat do sklenice vody a vypít. Ta se okamžitě vstřebá do organismu, kde je vzápětí rozšířena do kůže, kostí, kloubů a svalové tkáně. Pracuje pro vaše tělo zevnitř, kde vyživuje klouby a podporuje tvorbu tělu vlastní kyseliny hyaluronové. Výsledky můžete pozorovat už po prvním týdnu užívání.

Artróza na závěr

Nejlepším způsobem, jak bojovat s atrózou je kombinovat různé metody. Kromě zmíněné kyseliny hyaluronové se zaměřte na posílení imunitního systému, který se popere ve váš prospěch. A pokud vám dělá dobře na klouby mazání, vyzkoušejte krémy s extraktem z kostivalu lékařského.

Více informací: www.pharmamkl.cz

MH

 

 

Fotogalerie